Υπάρχει ένας μύθος που θέλει τις λευκές γάτες με μπλε μάτια να είναι, όλες, κουφές. Είναι, όμως, έτσι;
Η κωφότητα παρουσιάζεται όταν από το εσωτερικό του αυτιού απουσιάζει μια επιφάνεια κυττάρων.
Στις λευκές γάτες που έχουν αταίριαστα μάτια, συνήθως το αυτί που είναι από την πλευρά του γαλάζιου ματιού είναι κουφό, ενώ αυτό από την πλευρά του πορτοκαλί ή του πράσινου ματιού δεν εμφανίζει πρόβλημα.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι λευκές γάτες με γαλάζια μάτια κουφές, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά γονίδια που προκαλούν την έλλειψη των κυττάρων στο αυτί: ανάμεσά τους, αυτό του λευκού τριχώματος και του γαλάζιου χρώματος ματιού.
Έτσι, το αν μια ψιψίνα είναι κουφή εξαρτάται από το σύνολο των γονιδίων της γάτας, κι όχι απαραίτητα από το χρώμα του τριχώματος ή των ματιών.
Μάλιστα, υπάρχει ειδική εξέταση, με την οποία μπορεί να διαπιστωθεί αν η λευκή σας γατούλα έχει πλήρη απώλεια της λειτουργίας της ακοής, ή όχι. Στα ελληνικά ονομάζεται ακουόγραμμα, αλλά είναι ευρέως γνωστή ως BAER test και, πλέον, γίνεται σε αρκετά κτηνιατρεία και στη χώρα μας.
Είναι μια εξέταση που δεν κρατά πολλή ώρα και η γάτα δεν ταλαιπωρείται, ενώ τα αποτελέσματα βγαίνουν αμέσως.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι ολόλευκες γάτες γενετικά θα μπορούσαν να είναι οποιουδήποτε χρώματος. Πώς γίνεται αυτό; «Κουβαλούν» μια γενετική πληροφορία χρώματος, σε συνδυασμό με λευκό ή χωρίς.
Αυτό που συμβαίνει είναι, συνήθως, το λευκό χρώμα να επικρατεί των άλλων. Έτσι, το δεύτερο ή το τρίτο γονιδιακό τους χρώμα δεν εκδηλώνεται. Άρα, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει εάν από μια γέννα ενός ζευγαριού λευκών γάτων, τα μικρά τους εμφανίσουν οποιοδήποτε χρώμα.
Πηγή: Ελληνικός Όμιλος Γάτας