Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων που υποστηρίζουν ότι ο μικρός τους φίλος είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως.
Ωστόσο, ο σκύλος είναι άριστος «μαθητής». Αρκεί, να γνωρίζουμε τη «μέθοδο διδασκαλίας» που οδηγούν τον σκύλο στη μάθηση.
«Πολλές φορές βλέπουμε κηδεμόνες σκύλων να προσπαθούν να μάθουν κάτι στον σκύλο τους, και του το εξηγούν με λόγια! Ή του ζητούν με λόγια, να κάνει κάτι που δεν έχει «διδαχθεί».
Λανθασμένα, λοιπόν, μπορεί να συμπεράνουν πως ο σκύλος τους «δεν μαθαίνει», «δεν είναι έξυπνος», «είναι ανυπάκουος».
Το να θεωρούμε ότι ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται τον κόσμο όπως εμείς οι άνθρωποι, ή ότι θα μάθει κάτι με τον τρόπο που μαθαίνει το παιδί μας, ονομάζεται ανθρωπομορφισμός.
Με τον όρο «ανθρωπομορφισμό» εννοούμε την τάση του ανθρώπου να αποδίδει σε μη ανθρώπινα όντα, ανθρώπινες ιδιότητες, ή ακόμα και μορφή. Και στην περίπτωσή μας, εννοούμε την τάση του ανθρώπου να αποδώσει στον σκύλο του ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ιδιότητες, τρόπο μάθησης ή σκέψης», κοκ», αναφέρει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου.
Πώς μαθαίνει, τελικά, ένας σκύλος;
Η κα Καραμπέτσου, εξηγεί πως οι σκύλοι μας μαθαίνουν βάσει των “θεωριών μάθησης» που στηρίζονται, κυρίως, στους «συνειρμούς», ή αλλιώς στις «συνδέσεις». Με απλά λόγια, οι σκύλοι μας συσχετίζουν λέξεις, οπτικά συνθήματα, περιβάλλοντα, ή και ήχους με συμπεριφορές.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις «θεωρίες μάθησης» η κα Καραμπέτσου δίνει δύο παραδείγματα:
«Πόσοι κηδεμόνες σκύλων δεν έχουν παρατηρήσει ότι ο σκύλος τους, όταν τους δει να κινούνται προς το μέρος όπου φυλάνε τα αξεσουάρ περιπάτου του (οδηγό, περιλαίμιο, στηθόλουρο), σπεύδει να κατευθυνθεί προς την εξώπορτα του σπιτιού για να πάει βόλτα; Εδώ έχουμε έναν εμφανή συσχετισμό που έχει δημιουργηθεί, λόγω της επανάληψης. Οι κινήσεις του κηδεμόνα πριν από τον περίπατο είναι, λίγο – πολύ, οι ίδιες, οπότε ο σκύλος τους μαθαίνει να τις αναγνωρίζει.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον ήχο από το μπολ του φαγητού του. Ο σκύλος ακούει τον ήχο που παράγει η τροφή όταν πέφτει στο μπολ, και «παίρνει θέση» για να φάει.
Αυτά τα δύο παραδείγματα αποτελούν συσχετισμούς που γίνονται λόγω της επανάληψης, και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια από την πλευρά του κηδεμόνα», αναφέρει η κα Καραμπέτσου.
Επίσης, η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων εξηγεί πώς μπορεί να μάθει ο σκύλος μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, για παράδειγμα το να κάθεται. Λέει, λοιπόν, ότι, αν σε έναν σκύλο που δεν έχει διδαχθεί το «Κάτσε», του ζητήσουμε να καθίσει, φυσικά και δεν θα το κάνει, μιας και δεν είναι σε θέση να καταλάβει ελληνικά, ή οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη γλώσσα.
Όμως, αν κάθε φορά που κάθεται μπροστά μας ο σκύλος μας, του λέμε τη συγκεκριμένη λέξη, «Κάτσε», και τον επιβραβεύουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν θα λέμε τη λέξη, εκείνος θα μας δίνει τη συμπεριφορά.
«Οι θεωρίες μάθησης του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου, μας λένε πως όποια συμπεριφορά του σκύλου μας επιβραβεύεται, τείνει να επαναλαμβάνεται, και όποια συμπεριφορά αγνοείται, τείνει να εξαλείφεται», επισημαίνει η κα Καραμπέτσου.
Άλλος τρόπος μάθησης, σύμφωνα με την κα Καραμπέτσου, είναι η μίμηση. Πολλές φορές, παρατηρούμε πως οι μικρότεροι ηλικιακά σκύλοι, συνήθως, βλέποντας μεγαλύτερους σκύλους να επιβραβεύονται για συμπεριφορές, τις μιμούνται.
Κλείνοντας, η κα Καραμπέτσου τονίζει ότι: «Η βοήθεια από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή θα κάνει την εκπαίδευση του σκύλου μας μία εύκολη υπόθεση και θα μας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για να είμαστε σε θέση να μαθαίνουμε στον σκύλο μας ολοένα και νέες συμπεριφορές!».
● H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.
Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer by Malena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.
Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».
Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of Canine Studies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite Safety Educator). Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους καιδιατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.
Διαβάστε επίσης