Το θέαμα ενός κουταβιού που γρυλίζει την ώρα που πάμε να του πάρουμε το παιχνίδι, για ορισμένους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων είναι χαριτωμένο.
Αντίθετα, το θέαμα ενός μεγαλόσωμου σκύλου που επιδεικνύει τα δόντια του, είναι τρομαχτικό. Υπάρχει περίπτωση ωστόσο, ένας κηδεμόνας/ιδιοκτήτης να ενισχύει τις επιθετικές συμπεριφορές του σκύλου του άθελά του;
«Ναι, είναι, και μάλιστα αρκετά σύνηθες. Η τάση για επιθετικές συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η κληρονομικότητα, η έλλειψη κοινωνικοποίησης ενός σκύλου όταν είναι ακόμα κουτάβι, η εκπαίδευσή του κλπ, συμπεριλαμβανομένων και των συνδέσεων που κάνει το ζώο, οι οποίες προέρχονται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη/χειριστή του», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, και αναφέρει το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα που ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του σκύλου ενισχύει μία επιθετική συμπεριφορά.
«Πολλές φορές βλέπουμε τα μέλη μίας οικογένειας να παίζουν «θέατρο», κάνοντας πως ο ένας πάει να χτυπήσει τον άλλον, για να δουν πώς θα αντιδράσει ο σκύλος τους. Αν ο σκύλος επιδείξει επιθετική συμπεριφορά, γελούν και το θεωρούν αστείο ως θέαμα. «Κοίτα τι θα κάνει τώρα, που θα κάνω ότι δέρνω το παιδί! Το προστατεύει». Στην εν λόγω περίπτωση, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του σκύλου ενισχύει τη συμπεριφορά».
Επίσης, ο κ. Πιτσικάλης τονίζει ότι, μπορεί να φαίνεται «χαριτωμένο» όταν το κάνει ένα κουτάβι τριών ή τεσσάρων μηνών, αλλά πόσο αστείο θα είναι όταν ο σκύλος μεγαλώσει; Ένας σκύλος, λοιπόν, που επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά σε μικρή ηλικία, μεγαλώνοντας, όχι μόνο δεν θα τη σταματήσει, αλλά έχοντας αυξηθεί η δύναμή του και όντας ενήλικος, μπορεί να μη μείνει στο γάβγισμα, ή στο γρύλισμα, και να προχωρήσει σε μία επίθεση με σοβαρούς τραυματισμούς.
«Πολλοί σκύλοι αντιδρούν με γρύλισμα, ή/και γάβγισμα, δείχνοντας επιθετικές τάσεις όταν ο ιδιοκτήτης τους, τους πλησιάζει για να πάρει, για παράδειγμα, ένα παιχνίδι, ή ένα κόκκαλο απασχόλησης.
Όταν ο σκύλος επιδεικνύει τη συμπεριφορά, εκείνοι και πάλι γελούν, ή «καυχιούνται» για το πόσο ατρόμητος είναι ο σκύλος τους. Και πάλι, λοιπόν, οι ίδιοι ενισχύουν τη συμπεριφορά! Και κάποια στιγμή, αν συμβεί όντως ένα ατύχημα, επειδή ο σκύλος δεν έμεινε στην απειλητική τάση, αλλά προχώρησε σε δάγκωμα, αναρωτιούνται τι πήγε λάθος», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης.
Επιπροσθέτως, τονίζει πως οι επιθετικές τάσεις οποιουδήποτε σκύλου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τυχαίες, μεμονωμένες, αστείες, κοκ. Αλλά, να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Κλείνοντας, υπογραμμίζει πως η αξιολόγηση των ανωτέρω συμπεριφορών, από τις πρώτες, κιόλας, ενδείξεις, από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων είναι απαραίτητη, τόσο για την αρμονική μας συμβίωση με τον σκύλο μας, όσο και για την ασφάλεια όλων μας.
● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabout twister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον BorutModic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης