Μια απορία που έχουν οι κηδεμόνες σκύλων, είναι πότε τα κουτάβια τους ενηλικιώνονται.
«Τα κουτάβια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Η ωρίμανση ενός κουταβιού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, και διαφέρει από σκύλο σε σκύλο, ανάλογα με το μέγεθος, τη φυλή, την κοινωνικοποίησή του, το γονιδιακό του υπόβαθρο και πολλούς, ακόμη, παράγοντες», εξηγεί η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου.
Διευκρινίζει ότι τα κουτάβια ωριμάζουν το κάθε ένα με τον δικό του ρυθμό, και, επομένως, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου ένα κουτάβι ενηλικιώνεται. Παρόλα αυτά, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι σκύλοι θεωρούνται συμπεριφοριστικά ενήλικοι μετά την ηλικία των, περίπου, 2 ετών.
«Το κουτάβι περνάει αρκετά στάδια μέχρι την ενηλικίωσή του. Από την «κουταβίσια» περίοδο, περνάει στην εφηβεία. Έπειτα, έχουμε έναν νεαρό σκύλο που αναπτύσσεται σε μέγεθος, και φτάνει στην πλήρη σωματική και παθολογική του ανάπτυξη, περίπου, στην ηλικία των 12 μηνών (ενός έτους).
Σε αυτό το σημείο η κ. Καραμπέτσου αναφέρει πως υπάρχουν σκύλοι, για παράδειγμα μεγαλόσωμες φυλές, που μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στην τελική σωματική τους ανάπτυξη.
Η ενηλικίωσή τους, από συμπεριφοριστικής σκοπιάς, έρχεται λίγο αργότερα.
«Πολλοί κηδεμόνες σκύλων βλέπουν τον σκύλο τους να έχει φτάσει στην τελική σωματική του ανάπτυξη, αλλά, παρόλα αυτά, να συμπεριφέρεται, ακόμη, σαν κουτάβι. Αυτό συμβαίνει διότι η συναισθηματική – συμπεριφοριστική ωριμότητα ολοκληρώνεται μετά τη φυσική ανάπτυξη του σκύλου.
Η εν λόγω διαδικασία ωρίμανσης λαμβάνει χώρα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, μπορεί χωρίς να το καταλάβουμε, από τη μία μέρα στην άλλη, να παρατηρήσουμε πως το κουτάβι μας έχει γίνει «σκύλος»», εξηγεί η κα Καραμπέτσου.
Η συμπεριφοριστική ωριμότητα, όπως διευκρινίζει η κα Καραμπέτσου, συμπίπτει με την ισορροπία των ορμονών ενός σκύλου. Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις του είναι αναμενόμενες, με βάση την ιδιοσυγκρασία του, το περιβάλλον στο οποίο διαβιεί και την εκπαίδευσή του. Αντίθετα, ένας σκύλος ως κουτάβι δεν έχει αναμενόμενες αντιδράσεις. Μπορεί σήμερα το κουτάβι μας να θέλει να παίζει με την μπάλα, και την επόμενη μέρα να την αγνοεί.
Τέλος, η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων λέει: «Ένας σκύλος, όταν ενηλικιωθεί, η συμπεριφορά του κατασταλάζει. Αυτό αφορά και τις θετικές (επιθυμητές για εμάς) συμπεριφορές, αλλά και τις αρνητικές (μη επιθυμητές). Γι’ αυτόν τον λόγο η έγκαιρη καθοδήγηση από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, από όταν είναι κουτάβι, κρίνεται απαραίτητη».
● H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων με εξειδίκευση στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainerby Malena De MartiniTreating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College ofCanine Studies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite SafetyEducator). Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.
Διαβάστε επίσης