Ένας τρόπος για να εκφράσουν οι σκύλοι τη συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική τους κατάσταση, είναι το κλαψούρισμα.
Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι που ένας σκύλος σιγοκλαίει.
1. Αναζήτηση προσοχής
Ένας από τους λόγους που ο σκύλος μας κλαψουρίζει, όπως αναφέρει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου, είναι η αναζήτηση της προσοχής μας: για να παίξουμε μαζί του και, γενικότερα, να του δώσουμε σημασία.
Πολύ συχνά, άθελά μας, επιβραβεύουμε αυτή τη συμπεριφορά, όπως διευκρινίζει ο κ. Στεφάνου, με αποτέλεσμα ο σκύλος μας να “εκπαιδεύεται” στο ότι το κλάμα είναι ο τρόπος για να μας τραβήξει την προσοχή, αφού κάθε φορά που κλαίει, εμείς ανταποκρινόμαστε.
«Για να αποφύγουμε, ή για να αλλάξουμε, αυτή τη συνήθεια, αγνοούμε το κλαψούρισμα, και ασχολούμαστε μαζί του, παίζοντας, χαϊδεύοντας τον κλπ τη στιγμή που είναι σε ηρεμία και δεν κλαψουρίζει», τονίζει ο κ. Στεφάνου.
2. Φόβος – στρες
Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να κλαψουρίζει ο σκύλος μας, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, είναι γιατί έχει αγχωθεί, ή φοβηθεί, με κάτι. Ίσως, ο θόρυβος ενός αυτοκινήτου, η ηλεκτρική σκούπα, κάποιος άνθρωπος, ένας άλλος σκύλος, να τον φόβισαν και να σιγοκλαίει.
«Για να βοηθήσουμε τον σκυλάκο μας, έτσι ώστε να μη φοβάται και να μην στρεσάρεται, εντοπίζουμε τα ερεθίσματα που τον φοβίζουν, και ξεκινάμε ασκήσεις απευαισθητοποίησης με σκοπό, σε λίγο καιρό, να μην είναι, πλέον, λόγος για να κλάψει», επισημαίνει ο κ. Στεφάνου.
3. Ανάγκες
Ένας σκύλος έχει ανάγκες. «Αν δεν φροντίσουμε, έγκαιρα, να καλύψουμε τις ανάγκες του (βόλτα, τουαλέτα, φαγητό, νερό), ο σκύλος μας θα βρει έναν τρόπο να διαμαρτυρηθεί. Και το κλαψούρισμα είναι ένας από αυτούς.
Για να αποφύγουμε, αυτή η “διαμαρτυρία” να γίνει γλώσσα επικοινωνίας, καλύπτουμε τις ανάγκες του πριν κλαψουρίσει, ή λίγη ώρα μετά το κλαψούρισμα, και σε καμία περίπτωση τη στιγμή που συμβαίνει», επισημαίνει ο κ. Στεφάνου.
4. Βαρεμάρα
Και ο σκύλος έχει δικαίωμα στη βαρεμάρα. «Όπως κάποιες φορές βαριόμαστε εμείς, έτσι και ο σκύλος μας. Μπορεί να βαρεθεί, είτε γιατί είναι σκύλος με πολλή ενέργεια, είτε γιατί δεν ασχολούμαστε καθόλου μαζί του, ή γιατί λόγω κακού καιρού δεν πήγαμε βόλτα και δεν εκτονώθηκε», εξηγεί ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων.
Η βαρεμάρα, όπως λέει ο κ. Στεφάνου, μπορεί να πυροδοτήσει διάφορες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, και μία από αυτές είναι το κλάμα. Γι΄ αυτό βρίσκουμε παιχνίδια που του αρέσουν, έτσι ώστε να ασχοληθεί με κάτι και να εκτονωθεί. Κρύβουμε λιχουδιές σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ώστε να ψάξει να τις βρει, ή κάνουμε μαζί διάφορες ασκήσεις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πνευματική εκτόνωση είναι εξίσου σημαντική, και αποτελεσματική με τη σωματική.
5. Άγχος αποχωρισμού
«Αν, φεύγοντας από το σπίτι μας, ή ακόμη και όταν πηγαίνουμε σε άλλο δωμάτιο, ακούμε τον σκύλο μας να κλαψουρίζει, τότε, μάλλον, ο σκύλος μας έχει άγχος αποχωρισμού – μια αρκετά δύσκολη κατάσταση γι’ αυτόν.
Για να τον απαλλάξουμε από το άγχος αυτό, οπλιζόμαστε με υπομονή και ξεκινάμε, πολύ προσεκτικά και σταδιακά, να τον απευαισθητοποιούμε στην απουσία μας.
Αρχικά από δωμάτιο σε δωμάτιο και, στη συνέχεια, φεύγοντας από το σπίτι για τόσο χρονικό διάστημα, όσο ο σκύλος μας αντέχει και δεν αντιδρά. Αυξάνουμε σταδιακά το διάστημα που λείπουμε», διευκρινίζει ο κ. Στεφάνου.
6. Υγεία
Αν, λοιπόν, είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του, του δίνουμε την προσοχή που χρειάζεται, δεν έχει άγχος αποχωρισμού, δεν είναι φοβισμένος και συνεχίζει να κλαψουρίζει, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε τον γιατρό του, συμβουλεύει ο κ. Στεφάνου. Ίσως, κάποιος λόγος υγείας να είναι η αιτία που κλαψουρίζει.
● Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της Star Dogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.
Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην StarDogs Trainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες».
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης