Ένας σκύλος που έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του στη βόλτα, και ξαφνικά ουρεί μέσα στο σπίτι, χρειάζεται την προσοχή μας.
Το σίγουρο είναι ότι δεν το κάνει επειδή θέλει να μας εκδικηθεί για κάποιον λόγο.
Προτού, λοιπόν, βυθιστείτε στη μαύρη απόγνωση, όπως λέει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, μάθετε τί φταίει γι’ αυτή τη συμπεριφορά, και πώς μπορείτε να τη διορθώσετε.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την κα Γρυπάρη, ένας σκύλος μπορεί να παρουσιάσει αυτή τη συμπεριφορά για τους εξής λόγους:
1) Ιατρικοί λόγοι: Βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για παθολογικό πρόβλημα. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, ώστε να σας συστήσει μια σειρά εξετάσεων, για να δείτε αν πάσχει από κάποια ασθένεια.
2) Μαρκάρισμα: Η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται, συνήθως, στους αρσενικούς σκύλους, με στόχο την οριοθέτηση της περιοχής τους. Η στείρωση είναι μια πολύ καλή λύση.
3) Ψυχολογικοί παράγοντες: Υπάρχει μια τεράστια γκάμα από ψυχολογικές αιτίες που οδηγούν σε ούρηση στο σπίτι. Μπορεί να πρόκειται για μια αλλαγή που συνέβη στη ρουτίνα του σκύλου, όπως μια μετακόμιση, ή η απόκτηση ενός ακόμη κατοικιδίου. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η επίσκεψη και μόνο ενός σκύλου στο σπίτι, γεγονός που, ίσως, προκάλεσε στρες στον σκύλο μας, ή του πυροδότησε το ένστικτο του μαρκαρίσματος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λύση σχετίζεται με την αιτία του προβλήματος. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο εκπαιδευτή.
4) Μαθημένη συμπεριφορά: Ο σκύλος λέρωσε μια φορά, έκτακτα, και επειδή δεν τον διορθώσατε, το επαναλαμβάνει. Ή, σφουγγαρίσατε με χλωρίνη, που ουσιαστικά ενισχύει τη μυρωδιά των ούρων επειδή περιέχει αμμωνία . Έκτοτε το ξανακάνει, γιατί του μυρίζουν ούρα και θέλει να ουρήσει ξανά σε εκείνο το σημείο. Χρησιμοποιούμε αδιάλυτο ξύδι για να καθαρίσουμε τη λερωμένη περιοχή.
5) Ηλικία: Συνήθως, οι ηλικιωμένοι σκύλοι τείνουν να έχουν ακράτεια, δηλαδή αδυναμία συγκέντρωσης των ούρων στην ουροδόχο κύστη μέχρι να εκδηλωθεί η ούρηση. Βάλτε υποσέντονα σε αρκετά σημεία στο σπίτι, ώστε ένα από αυτά να είναι πάντα κοντά στον σκύλο σας, ή φορέστε του πάνα.
Ό,τι από τα παραπάνω κι αν συμβαίνει, όπως λέει η κα Γρυπάρη, ένα είναι σίγουρο: ο σκύλος δεν άρχισε ξαφνικά να λερώνει στο σπίτι επειδή είναι «εκδικητικός».
Διευκρινίζει ότι η εκδίκηση είναι καθαρά ανθρώπινο χαρακτηριστικό, και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την σκυλίσια ψυχολογία.
Τονίζει ότι αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε, είναι να μαλώσετε τον σκύλο σας και -πολύ περισσότερο- με βίαιο και άγριο τρόπο. Η δυσφορία και το έντονο μάλωμα, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, αλλά θα το διαιωνίσουν. Αντίθετα, η σωστή διόρθωση θα βοηθήσει τον σκύλο να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά.
● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Διαβάστε επίσης