Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που λατρεύει τη ρουτίνα. Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στις καθημερινές του συνήθειες, αλλά και στο περιβάλλον όπου ζει, μπορεί να του προκαλέσουν στρες.
Και οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, ενδέχεται να του προκαλέσουν αναστάτωση.
Αντίθετα με εμάς, που δεν βλέπουμε την ώρα να έρθουν τα Χριστούγεννα.
«Η χρονιά σιγά – σιγά τελειώνει και έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Όλοι ανυπομονούμε να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας, να κάνουμε τραπέζια και να ανταλλάξουμε δώρα. Ανυπομονούμε, όμως, όλοι στην οικογένεια; Όσον αφορά τις οικογένειες που έχουν σκύλο, ίσως, ένα μέλος δεν μοιράζεται τον ίδιο ενθουσιασμό με εμάς. Αν το δούμε από τα ματιά του σκύλου, γίνονται πολλές αλλαγές στο περιβάλλον του την περίοδο των Χριστουγέννων, που, ίσως, τον στρεσάρουν», επισημαίνει ο κ. Σοφοκλής Μακρινός, θετικός εκπαιδευτής σκύλων.
Τι μπορεί, λοιπόν, να αγχώσει τον μικρό μας φίλο; Ξεκινάμε με το στόλισμα του σπιτιού.
Όπως εξηγεί ο κ. Μακρινός, μερικοί σκύλοι προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές του περιβάλλοντος, ενώ άλλοι όχι και τόσο. Όταν στολίζουμε το σπίτι μας, πέρα από τα διακοσμητικά που βάζουμε, συνήθως μετακινούμε και μερικά έπιπλα στο σπίτι, για να ταιριάξει το δέντρο πιο όμορφα στον χώρο.
Σε άλλες περιπτώσεις το δέντρο μπορεί να μπει στη θέση που είχαμε το κρεβατάκι του σκύλου μας. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί να του προκαλέσουν στρες.
«Επίσης, δεν είναι λίγοι οι σκύλοι ιδιαίτερα οι μικρόσωμοι– που φοβούνται το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ή τους ενοχλούν τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν.
Τα Χριστούγεννα, όπως είπαμε, είναι μια αφορμή για να έρθει η οικογένεια πιο κοντά, κάνοντας τραπέζι και καλώντας καλεσμένους. Για έναν σκύλο που ελάχιστες φορές έχει έρθει κάποιος στον χώρο του, και ξαφνικά μπουν πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων και άγνωστα για αυτόν, μπορεί να του είναι μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία: οι φωνές, η μουσική, τα γέλια, τα μικρά παιδιά που τον χαϊδεύουν άτσαλα», διευκρινίζει ο κ. Μακρινός.
Επίσης, όπως λέει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ να βεγγαλικά. Αν είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με τον σκύλο μας, και δεν ξέρουμε πως αντιδρά, καλό είναι να είμαστε προνοητικοί, και να μην τον εκθέσουμε σε αυτό το ερέθισμα.
Γιατί, όπως επισημαίνει, δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες που αγχώνονται με τα βεγγαλικά της Πρωτοχρονιάς, καθώς ξέρουν πως ο σκύλος τους στρεσάρεται σε βαθμό που δεν μπορούν να τον διαχειριστούν.
«Σίγουρα, οι γιορτές αυτές δεν έχουν μόνο κίνδυνους. Υπάρχουν και θετικά πράγματα για τον σκύλο μας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, στην περίπτωση που έχουμε άδεια από τη δουλειά μας.
Και δεν ξέρω πολλούς κηδεμόνες που αντιστέκονται στο να πάρουν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τον σκύλο τους. Έτσι, σίγουρα δεν είναι όλα αρνητικά», λέει ο κ. Μακρινός.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, σύμφωνα με τον κ. Μακρινό, ειδικά αν γιορτάζουμε πρώτη φορά τα Χριστούγεννα με τον νέο μας σκύλο, είναι: Πώς δέχεται ο σκύλος μας τις αλλαγές στον χώρο; Μπορεί να διαχειριστεί φιλοξενουμένους που θα φέρουν ένταση στο σπίτι; Τα βεγγαλικά του προκαλούν στρες;
Γιατί, όπως υποστηρίζει ο κ. Μακρινός: «Αν έχουμε υπολογίσει αυτές τις παραμέτρους και προσαρμόσουμε τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητές μας, ώστε να περάσει και ο σκύλος μας καλά, τότε οι γιορτές θα είναι ευχάριστες για όλους μας».
● Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε.
Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακή λειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotion and Cognition by Duke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare by the University ofEdinburgh).
Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.
Διαβάστε επίσης