Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχει αρχίσει, και ένα από τα έθιμα των Γιορτών είναι ο στολισμός του δέντρου.
«Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα αντικείμενο μεγάλου μεγέθους, που όταν εμφανιστεί ξαφνικά στο σπίτι, σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο από τον σκύλο μας.
Έτσι, υπάρχουν σκύλοι που στο θέαμα του δέντρου μπορεί να φοβηθούν, και κάποιοι άλλοι που θα υπέρ-ενθουσιαστούν.
Θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε πως το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο σκύλος δεν το βλέπει με το ίδιο μάτι που το βλέπουμε εμείς.
Το βλέπει από διαφορετικό ύψος, και ο όγκος του φαντάζει τεράστιος», διευκρινίζει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.
Επισημαίνει ότι, αν ο σκυλάκος μας είναι κάπως επιφυλακτικός με τις τόσο μεγάλες και απότομες αλλαγές στο περιβάλλον του, και τοποθετήσουμε, για παράδειγμα, το δέντρο στο σαλόνι, διαταράσσουμε την ηρεμία και την ασφάλεια που του προσέφερε μέχρι τώρα ο συγκεκριμένος χώρος του σπιτιού μας. Αποτέλεσμα; Η διάθεση του να μην είναι καθόλου εορταστική, όπως θα θέλαμε να είναι.
«Αν ο σκύλος μας δεν φοβηθεί, αλλά υπέρ-ενθουσιαστεί στο θέαμα του δέντρου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσει να ασχολείται μαζί του, όπως και με τα στολίδια, νομίζοντας ότι είναι το καινούργιο, υπέροχο παιχνίδι που του φέραμε σπίτι – που δεν είναι.
Αντιθέτως, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα πολύ επικίνδυνο «παιχνίδι» για έναν σκύλο, όπως ακριβώς θα μπορούσε να είναι και για ένα μωρό παιδί χωρίς την επίβλεψή μας», υπογραμμίζει ο κ. Στεφάνου.
Μπορεί, όπως λέει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, να δαγκώσει και να φάει τις μπάλες, πολλές από τις οποίες είναι γυάλινες, να φάει τα στολίδια, αλλά και να μασήσει το καλώδιο από τα λαμπάκια. Ή, να ρίξει κάτω το δέντρο, με κίνδυνο να τραυματιστεί ο ίδιος, ή κάποιος άλλος.
Στην περίπτωση που έχουμε έναν σκυλάκο που φοβάται το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο κ. Στεφάνου προτείνει:
«Όταν έρθει η ώρα να βάλουμε το δένδρο στο σπίτι, επιλέγουμε ένα σημείο που θα είναι ασφαλές και σε μεγάλη απόσταση από το κρεβάτι του. Δεν το στολίζουμε αμέσως με μπάλες, στολίδια, λαμπάκια κλπ. Αφήνουμε τον σκύλο μας να το επεξεργαστεί, να το μυρίσει από απόσταση, και όταν εκείνος αποφασίσει ότι είναι έτοιμος, να το πλησιάσει.
Φροντίζουμε, την παρουσία του δένδρου να τη συνδυάσει με θετικά συναισθήματα: όσο είμαστε κοντά σε αυτό, του δίνουμε λιχουδιές, παίζουμε μαζί του, ή τον χαϊδεύουμε. Έτσι ώστε το δέντρο, από ένα επικίνδυνο, ψηλό, ξένο αντικείμενο, να «μεταμορφωθεί» σε ένα αντικείμενο κοντά στο οποίο συμβαίνουν ευχάριστα και διασκεδαστικά πράγματα».
Εάν ο σκύλος μας βλέπει το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως παιχνίδι, για να αποφύγουμε ζημιές ή ατυχήματα, καλό θα ήταν, όπως λέει ο κ. Στεφάνου, τα στολίδια που θα επιλέξουμε, να μην σπάνε και να μην μπορεί να τα καταπιεί ο σκύλος μας.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Στεφάνου, διαμορφώνουμε τον χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο σκύλος μας να μην έχει πρόσβαση στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, όταν απουσιάζουμε. Εννοείται ότι έχουμε πάντα το νου μας και όταν είμαστε παρόντες. Ειδικά τις πρώτες μέρες, που μπορεί να το δει σαν παιχνίδι, έτσι ώστε να τον αποτρέψουμε και να του δείξουμε ποια θα πρέπει να είναι η σωστή συμπεριφορά.
Τέλος, ο κ. Στεφάνου, λέει ότι «με αυτές τις απλές, αλλά απαραίτητες, προσαρμογές μπορούμε να κάνουμε ασφαλή τον χώρο όπου θα βρίσκεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, προκειμένου οι γιορτινές και οικογενειακές αυτές ημέρες να είναι ευχάριστες για όλους».
● Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.
Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην Star Dogs Trainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες».
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης