Η αρμονική συμβίωση ενός βρέφους με έναν σκύλο, μόνο ευχάριστα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει. Είναι αποτέλεσμα της εκ των προτέρων ετοιμασίας του τετράποδου φίλου μας για τον ερχομό του νεογέννητου μωρού.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κα Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, οι περισσότερες οικογένειες που περιμένουν παιδί, και συμβιώνουν με σκύλο, δεν τον προετοιμάζουν για αυτή τη σημαντική αλλαγή. Ζητούν καθοδήγηση και τη συμβουλή ειδικού όταν τα πρώτα προβλήματα έχουν, ήδη, αρχίσει να παρουσιάζονται.
«Φυσικά, πολλοί είναι οι σκύλοι οι οποίοι δεν εμφανίζουν καμία ανησυχητική συμπεριφορά απέναντι στο νέο μέλος. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που δείχνουν σημάδια στρες με την άφιξη του μωρού και τις αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι», επισημαίνει η κα Καραμπέτσου.
Τονίζει πως η προετοιμασία του σκύλου μας για τον ερχομό του μωρού είναι πολύ σημαντική. Ο ερχομός του νέου μέλους θα φέρει αλλαγές, όχι μόνο στην καθημερινότητα των κηδεμόνων του ζώου, αλλά και στον ίδιο τον σκύλο.
«Το ιδανικό είναι, οι αλλαγές να επέλθουν σταδιακά και, όσο γίνεται, πιο ομαλά. Γι’ αυτό και η βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή είναι πολύ χρήσιμη.
Είναι πολύ βασικό, οι σχέσεις του σκύλου μας με το μωρό μας να αρχίσουν με τις καλύτερες προδιαγραφές, αρμονικά και χωρίς εντάσεις», τονίζει η κα Καραμπέτσου.
Πώς προετοιμάζουμε τον σκύλο για τη νέα άφιξη στην οικογένεια;
Η κα Καραμπέτσου δίνει ορισμένες πολύτιμες συμβουλές:
1. Καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και όταν έρθει το νέο μέλος, προσπαθούμε ώστε το ημερήσιο πρόγραμμα του σκύλου μας να παραμείνει, όσο το δυνατόν, σταθερό.
2. Διαμορφώνουμε το περιβάλλον του σπιτιού αρκετά νωρίτερα από τον ερχομό του μωρού.
3. Φροντίζουμε ώστε ο σκύλος μας να κατανοεί τα βασικά συνθήματα. Η βασική εκπαίδευση βοηθά τον σκύλο να επικοινωνεί με τον κηδεμόνα του, ακόμη και παρουσία έντονων ερεθισμάτων.
4. Αν σκοπεύουμε να αλλάξουμε το μέρος ύπνου του σκύλου μας, αν υποθέσουμε, παραδείγματος χάρη, πως κοιμάται δίπλα στο κρεβάτι μας, εκεί όπου θα βάλουμε τον πρώτο καιρό την κούνια του μωρού, τότε θα πρέπει να μεριμνήσουμε, η αλλαγή αυτή να προηγηθεί αρκετό καιρό νωρίτερα και να μη συμβεί με την άφιξη του μωρού μας στο σπίτι.
5. Μετά τη γέννηση του μωρού συνιστάται, ο σκύλος να έρθει σε επαφή με τη μυρωδιά του νέου μέλους πριν από την άφιξη του. Πολύ συχνά, τον προετοιμάζουμε με ένα φορεμένο φορμάκι από το μαιευτήριο, πάνες, ή άλλα είδη ρουχισμού του μωρού.
Τέλος, η κα Καραμπέτσου επαναλαμβάνει πως η πρόληψη και, κατά συνέπεια, η εκπαίδευση και η προετοιμασία του σκύλου μας, κρίνεται σημαντική ακόμη και στις περιπτώσεις που ο σκύλος μας είναι ο πλέον συνεργάσιμος, υπάκουος και εκπαιδευμένος.
Εξάλλου, η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την αντιμετώπιση ενός προβλήματος αν και όταν προκύψει!
● H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.
Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainerby MalenaDe Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.
Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».
Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite SafetyEducator). Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.
Διαβάστε επίσης