Τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα και γρήγορα από τους ενήλικες. Το ίδιο και τα κουτάβια, σε σχέση με τα ενήλικα σκυλιά.
«Ο σκύλος μαθαίνει και εκπαιδεύεται σε όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από τη φυλή του, ή το φύλο του.
Ωστόσο, εάν δεν εκπαιδευτεί από τη νεαρή του ηλικία, και περάσει ο καιρός, πιθανόν να αναπτύξει κάποιες ανεπιθύμητες -για εμάς-συμπεριφορές, όπως είναι το τράβηγμα στη βόλτα, οι καταστροφές αντικειμένων, το άγχος αποχωρισμού, η επιθετικότητα, οι φόβοι, οι φοβίες, κ.ά. Επίσης, η έλλειψη της κοινωνικοποίησης οδηγεί σε μη επιθυμητές συμπεριφορές.
Όλα αυτά, λοιπόν, θα κληθούμε να τα διορθώσουμε κατά την ενηλικίωση του, σε αντίθεση με ένα κουτάβι που εκπαιδεύτηκε και δεν πρόλαβε να καταγράψει αυτές τις συμπεριφορές, έτσι ώστε να βγάλουν «ρίζες»», διευκρινίζει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.
Όσον αφορά τη μαθησιακή του ικανότητα, ο κ. Στεφάνου λέει πως ισχύει ό,τι και για εμάς, τους ανθρώπους. Ένα παιδί μαθαίνει πολύ πιο εύκολα καινούργια πράγματα, απ’ ό,τι ένας ενήλικας 40-50-60 ετών.
Συνεπώς, όποια κι αν είναι η ηλικία του σκύλου μας, μπορούμε να του μάθουμε καινούργια πράγματα. Αλλά, όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί να του αφιερώσουμε.
«Το ότι η ηλικία του σκύλου δεν αποτελεί πρόβλημα ως προς τη μάθηση -σε κάποιες περιπτώσεις είναι «κανόνας»-, το αποδεικνύουν οι σκύλοι εργασίας της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι συνοδοί τυφλών, οι φύλακες. Οι σκύλοι αυτοί κάνουν μαθήματα βασικής εκπαίδευσης όσο είναι κουτάβια, όμως η εκπαίδευση εξειδίκευσης τούς παρέχεται κατά την ενηλικίωσή τους», αναφέρει ο κ. Στεφάνου .
Το πρόβλημα, τελικά, όπως επισημαίνει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, δεν είναι η ηλικία του σκύλου, αλλά το πόσο ποιοτικός είναι ο χρόνος που του αφιερώνουμε εμείς. Αν περνάω ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο μου, μαθαίνοντάς τον καινούργια πράγματα, σε λίγο καιρό θα μαθαίνει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα απ’ ό,τι ένας νεότερος αλλά «αδούλευτος» σκύλος.
«Το συμπέρασμα είναι ότι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει την εκπαίδευσή του ένας σκύλος, είναι όσο είναι ακόμη κουτάβι. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα εάν τον βάλουμε στη ζωή μας ενώ είναι ηλικιακά μεγαλύτερος, ή δεν τον εκπαιδεύσαμε όσο ήταν κουτάβι», διευκρινίζει ο κ. Στεφάνου και καταλήγει: «Ο σκύλος εκπαιδεύεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Αρκεί να έχουμε υπομονή, επιμονή, κατανόηση, αγάπη και, φυσικά, άπειρες λιχουδιές, ή ό,τι άλλο τον κάνει χαρούμενο».
● Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.
Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην StarDogs Trainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες».
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης
Γιατί ο σκύλος καταστρέφει το σπίτι όταν μένει μόνος του – Πώς αλλάζει η συμπεριφορά του