Τα αυτιά (και) του σκύλου είναι από τα ευαίσθητα μέλη του σώματος του, και πρέπει να ελέγχονται τακτικά, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα.
Ασπίδα προστασίας, η ιδιαίτερη φροντίδα τους.
Γι΄αυτό οι κηδεμόνες σκύλων δεν θα πρέπει να αμελούν την υγιεινή των αυτιών των μικρών τους φίλων, καθώς «οι ωτίτιδες είναι πολύ συχνές στα σκυλιά, γι’ αυτό και τα αυτιά τους θα πρέπει να ελέγχονται από τον κτηνίατρο σε κάθε επίσκεψη.
Οι ωτίτιδες επιδεινώνονται πολύ γρήγορα, και η κατάσταση είναι σχεδόν απίθανο να βελτιωθεί, αν δεν χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Αν η ωτίτιδα δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμο πρόβλημα στο αυτί του σκύλου, και να τον αφήσει εκτεθειμένο σε ακόμη περισσότερες παθήσεις», ενημερώνει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.
Επίσης, τα αυτιά του σκύλου μπορεί να ερεθιστούν από πολλά πράγματα, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, όπως ξένα σώματα (συνήθως άγανα), παρουσία νερού κ.ά, και να οδηγήσουν σε λοίμωξη.
Αν, λοιπόν, διαπιστώσετε ότι τα αυτιά του σκύλου σας φαίνονται ερεθισμένα, έχουν άσχημη μυρωδιά, ή αν ο σκύλος σας κουνάει συνεχώς το κεφάλι του, ή τρίβει έντονα τα αυτιά του στο πάτωμα, τότε, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον κτηνίατρο σας για να σας καθοδηγήσει.
Ο σωστός καθαρισμός του αυτιού, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, εκτός από το κομμάτι της υγιεινής, είναι ζωτικής σημασίας στη θεραπεία της ωτίτιδας. Κι αυτό γιατί οι βρωμιές και οι εκκρίσεις που μαζεύονται, εμποδίζουν τα φάρμακα να φτάσουν στο εσωτερικό του αυτιού και να δράσουν.
Πώς καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου
«Αν και τις περισσότερες φορές τα σκυλιά ανέχονται τον καθαρισμό των αυτιών, η όλη διαδικασία πιθανότατα να είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί από ένα άτομο μόνο.
Το καλύτερο θα ήταν να έχετε έναν βοηθό, ο οποίος θα κρατά το κεφάλι του σκύλου πάνω του πολύ σταθερά, έτσι ώστε να μην μπορεί να κουνηθεί εύκολα. Στη συνέχεια βάζετε το ειδικό καθαριστικό σε μία μπατονέτα, ή σε μια γάζα. Καθαρίστε το αυτί, μπαίνοντας στο κανάλι ελαφρώς – όσο αισθάνεστε άνετα. Αφού τελειώσετε τη διαδικασία, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στο αυτί, προκειμένου το καθαριστικό να δράσει καλύτερα.
Στην περίπτωση που ο καθαρισμός των αυτιών δεν σας είναι πολύ εύκολος, μην επιμείνετε ιδιαίτερα, καθώς μπορεί να τραυματίσετε το αυτί και να αγχώσετε πολύ τον σκύλο σας», συμβουλεύει ο κτηνίατρος.
Διευκρινίζει ότι, αν το αυτί είναι πολύ ερεθισμένο, ή ο σκύλος σας είναι δύσκολος στον χειρισμό, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ηρεμιστικό, ή και αναισθησία, προκειμένου να καθαριστεί καλά το αυτί.
Συμπερασματικά ο κ. Γινάργυρος λέει ότι «καθώς το περιβάλλον των αυτιών είναι αρκετά ευαίσθητο, καλό είναι τα αυτιά του σκύλου σας να ελέγχονται κάθε φορά που επισκέπτεστε τον κτηνίατρο. Ειδικά αν ο σκύλος σας δεν συνεργάζεται μαζί σας. Αν, όμως, έχετε εντάξει τον καθαρισμό των αυτιών του στη ρουτίνα σας, τότε η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να γίνεται -και θεωρείται πολύ ικανοποιητική- είναι, περίπου, δυο φορές την εβδομάδα».
● Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική. Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων. Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.
Διαβάστε επίσης
Σκύλος: Γιατί μυρίζει άσχημα η αναπνοή του; – Πως θα λύσετε το πρόβλημα