Όταν ο σκύλος βιώσει την κακοποίηση, υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάσει -μεταξύ άλλων- φόβους, φοβίες, ανασφάλειες, ακόμη και επιθετικές τάσεις.
Τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά κακοποίησης σκύλων. Κι έχουν χαρούμενο τέλος, αν τα ζώα, μετά τη διάσωσή τους, υιοθετηθούν και ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή δίπλα σε ανθρώπους που φροντίζουν για την ευζωία τους.
Σε αυτό το σημείο, όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης, εγείρεται το εξής ερώτημα: «Μπορεί, ποτέ, ένας κακοποιημένος σκύλος, να ξεπεράσει τελείως τα θέματα συμπεριφοράς που του δημιουργήθηκαν λόγω της κακοποίησης, που έχει δεχτεί;».
Τονίζει πως, για να απαντήσουμε στην συγκεκριμένη ερώτηση, θα πρέπει πρώτα να δεχτούμε πως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, και ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν αφήνουν σε όλους τους σκύλους το ίδιο αποτύπωμα.
«Ένας σκύλος που έχει βιώσει ενεργητική ή παθητική κακοποίηση, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει συμπεριφορές που σχετίζονται με φόβους, φοβίες, ανασφάλειες, προσκόλληση στον νέο του ιδιοκτήτη και επιθετικές τάσεις. Η διαβίωση σε κακοποιητικό περιβάλλον ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.
Σε όλες τις περιπτώσεις, πρωτίστως η αξιολόγηση και έπειτα η συνεργασία με έναν έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων είναι άκρως βοηθητικές. Ο εκπαιδευτής θα μπορέσει να αξιολογήσει την αιτία προέλευσης των εν λόγω συμπεριφορών και, επιπροσθέτως, θα καθοδηγήσει τον ιδιοκτήτη να αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας με τον σκύλο, ώστε ο τελευταίος να αρχίσει να εμπιστεύεται τους νέους χειριστές του», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης.
Υπογραμμίζει ότι οποιοσδήποτε σκύλος αλλάζει περιβάλλον και ιδιοκτήτες -πόσο μάλλον, ένας σκύλος που προέρχεται από κακοποίηση- χρειάζεται σταθερότητα, καθοδήγηση και, κυρίως, έχει ανάγκη να νιώσει ασφαλής.
«Μία ήρεμη καθημερινότητα, χωρίς εντάσεις, θα βοηθήσει τον σκύλο. Επιπροσθέτως, η ρουτίνα στην καθημερινότητα είναι αναγκαία. Ο σκύλος θα πρέπει να έχει ένα καθημερινό σταθερό πρόγραμμα, τόσο σίτισης και περιπάτου, όσο και ποιοτικού χρόνου με τον ιδιοκτήτη του. Ασκήσεις που ενισχύουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τους νέους ιδιοκτήτες, θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ζώου», αναφέρει.
Τέλος, ο κ. Πιτσικάλης τονίζει ότι η πλειονότητα των σκύλων, ακόμη και αν προέρχονται από κακοποιητικές καταστάσεις, με προσεκτική και λεπτομερή καθοδήγηση, μπορούν να αλλάξουν και να εξελιχθούν σε χαρούμενους σκύλους.
● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Doberman ονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabouttwister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον BorutModic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης