Το σαμαράκι/περιλαίμιο είναι ένα από τα πιο βασικά αξεσουάρ του σκύλου, καθώς είναι απαραίτητο για την καθημερινή του βόλτα.
Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι, όμως, που όταν το βλέπουν, έχουν αντιδράσεις που δεν είναι ευχάριστες για τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα τους.
«Πώς αντιδρά ο σκύλος σας στη θέα του επιστήθιου λουριού, ή όταν κρατάτε το περιλαίμιο του; Τρέχει κατά πάνω σας με χαρά, ή, μήπως, σας αποφεύγει; Κρύβεται πίσω από έπιπλα; Φεύγει μακριά σας; Φοβάται; Δαγκώνει τα χέρια σας; Γρυλίζει όταν πάτε να του το φορέσετε;
Κάποιοι ιδιοκτήτες δεν αντιμετώπισαν ποτέ θέμα με το περιλαίμιο – σαμαράκι του σκύλου τους. Για άλλους, όμως, το να φορέσει τα «λουριά του» ο σκύλος τους, αποτελεί μεγάλο ζήτημα.
Όλα τα παραπάνω είναι πολύ συνηθισμένες συμπεριφορές σε κουτάβια, αλλά και σε ενήλικους σκύλους που, είτε είναι πρώην αδέσποτοι, ή κακοποιημένοι και με κακές εμπειρίες, είτε καχύποπτοι με τους ανθρώπους, δεν έχουν εξοικειωθεί με το σαμάρι ή το περιλαίμιο, και δεν νιώθουν άνετα. Και αντιδρούν όταν οι άνθρωποι τους πλησιάζουν για να τους τα φορέσουν, προκειμένου να βγουν βόλτα», εξηγεί ο πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, Νίκος Καμπουράκης.
Αυτές οι αντιδράσεις καθιστούν απαραίτητη την εκπαίδευση – εξοικείωση του σκύλου μας με τα βασικά «εργαλεία», όπως επισημαίνει ο κ. Καμπουράκης, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ζωής μας. Και θα πρέπει κάθε σκύλος να τα συνηθίσει από μικρή ηλικία.
Οι σκύλοι μας, αναφέρει ο κ. Καμπουράκης, δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν και να δέχονται πράγματα που δεν τους έχουν διδαχθεί, ή δεν έχουν συνδυαστεί θετικά στο μυαλό τους ως κάτι ευχάριστο και άκακο γι’ αυτούς.
«Το ίδιο ισχύει και για τα περιλαίμια – σαμαράκια. Συχνά με το περιλαίμιο τα πράγματα είναι πιο απλά, απ’ ότι με το σαμάρι, καθώς στα περισσότερα σαμαράκια χρειάζεται να περαστούν τα πόδια και η πλάτη – σβέρκος του σκύλου. Σημεία, δηλαδή, που πολλά σκυλιά νιώθουν ενόχληση όταν τα αγγίζεις», διευκρινίζει ο κ. Καμπουράκης.
Πώς εκπαιδεύουμε/εξοικειώνουμε τον σκύλο μας με το περιλαίμιο/σαμαράκι
Για να μάθει ο σκύλος μας να φορά με χαρά το σαμαράκι/περιλαίμιο, θα πρέπει να του το «γνωρίσουμε» αργά και σταδιακά.
«Μπορούμε να καλέσουμε τον σκύλο κοντά μας, ενώ κρατάμε στο χέρι μας το περιλαίμιο ή το σαμάρι, και τον αφήσουμε να το προσεγγίσει και να το μυρίσει. Ταυτόχρονα, του προσφέρουμε λιχουδιά.
Αποφύγετε την έντονη ομιλία, τις φωνές και τις γρήγορες κινήσεις, εκτός αν πρόκειται για ένα πολύ επιφυλακτικό σκυλάκι που χρειάζεται αρκετή ενθάρρυνση για να πλησιάσει.
Να θυμάστε ότι στόχος μας είναι, αυτά τα αντικείμενα να φέρνουν ηρεμία και να προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα στον σκύλο, κι όχι υπερβολικό ενθουσιασμό και στρες.
Συνεχίστε, προσφέροντας του λιχουδιές, και ξεκινήστε να κάνετε σταδιακά κάποιες κινήσεις: σαν να του φοράτε το περιλαίμιο – σαμάρι, ή τον ακουμπάτε με αυτό.
Όταν μετά από ώρα ο σκύλος είναι άνετος με το αντικείμενο γύρω του, φορέστε το γρήγορα και ενθαρρύνετε τον για παιχνίδι. Αφήστε το πάνω του για αρκετή ώρα, ώστε να το συνηθίσει», προτείνει ο κ. Καμπουράκης.
Είναι σημαντικό, διευκρινίζει, ο σκύλος να δει πως κάθε φορά που πλησιάζει τα συγκεκριμένα αντικείμενα, δεν του συμβαίνει κάτι κακό που θα τον τρομάξει, αλλά κάτι καλό (φαγητό ή χάδι).
«Γι΄ αυτό τον λόγο, μη βιαστείτε να τον ξεγελάσετε, φορώντας του το περιλαίμιο ή το σαμάρι ξαφνικά μόλις σας πλησίασε.
Κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει την ανασφάλεια του απέναντι στα «εργαλεία»αυτά, και να είναι επιφυλακτικός ή αντιδραστικός μαζί σας.
Αποφύγετε να κυνηγήσετε τον σκύλο για να του το φορέσετε, ή να πάτε να τον «ξετρυπώσετε» από εκεί που κρύφτηκε.
Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετε τον σκύλο να έρθει προς το μέρος σας. Ο χρόνος είναι σύμμαχος μας», συμβουλεύει ο κ. Καμπουράκης.
Διευκρινίζει ότι, τόσο το σαμάρι, όσο και το περιλαίμιο, στην αρχή καλό είναι να είναι χαλαρά και άνετα στο σώμα του σκύλου, ώστε να μην τον σφίγγουν, και του είναι δυσάρεστα.
«Ενθαρρύνετε τον σκύλο να σας ακολουθήσει, όσο φοράει το σαμάρι ή το περιλαίμιο, και κάντε μερικές ασκήσεις – κινήσεις (Κάτσε – Ξάπλα – Πήδα) για να δείτε αν είναι άνετο κατά την κίνηση του σκύλου.
Σταδιακά ασκήστε ελαφριά πίεση με το λουρί για να αισθανθεί την κόντρα που μπορεί να νιώσει από το περιλαίμιο ή το σαμάρι.
Αν πάει να αντιδράσει, ή να σας αποφύγει κατά τη διαδικασία, μείνετε ήρεμοι και ενθαρρυντικοί και ξαναπροσπαθήστε. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται υπομονή και χρόνο. Ειδικά αν πρόκειται για σκυλάκια, νεαρά ή ενήλικα, με έντονο θέμα αντιδραστικότητας ή φόβου, ίσως είναι καλό να ζητήσετε και την βοήθεια ενός ειδικού», επισημαίνει ο κ. Καμπουράκης.
Τέλος, ο κ. Καμπουράκης προτείνει να επιλέξετε κάποιο ευκολοφόρετο σαμαράκι, που περνιέται από τον λαιμό και δένεται κάτω από τον θώρακα του σκύλου. Να μην έχει πολλά κουμπώματα, ή τρύπες που χρειάζεται να περάσετε τα πόδια του, καθώς αυτά θα σας δυσκολέψουν και, συχνά, είναι λιγότερο ασφαλή, γιατί ο σκύλος μπορεί να «δραπετεύσει».
● Ο κύριος Νίκος Καμπουράκης είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων και ζει στην Αθήνα. Είναι μέλος της Association of Professional Dog Trainers (A.P.D.T.) και του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.). Αναλαμβάνει κάθε φυλή σκύλων, αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ό,τι πρόβλημα παρουσιάζουν. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι σπουδές του αφορούν την Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διαβάστε επίσης
Όλοι οι λόγοι που ο σκύλος αρνείται να πάει βόλτα – Ναι, συμβαίνει!