Ο σκύλος μπορεί να μάθει να μπαίνει με χαρά μέσα στο κλουβάκι μεταφοράς και να παραμένει ήσυχος. Αρκεί να του το παρουσιάσουμε με σωστό τρόπο.
«Το κλουβάκι μεταφοράς μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, και οι διαστάσεις του ποικίλουν, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου.
Το καλύτερο, όμως, είναι ότι μπορεί να γίνει μια ευχάριστη διαδικασία για τον σκύλο μας, τόσο η είσοδος του, όσο και το να μάθει να μένει ατάραχος μέσα σε αυτό.
Φυσικά, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση στην ώρα που θα το αφήνουμε εκεί – ακόμη κι αν δείχνει ήρεμος.
Από την εμπειρία μου, και ύστερα από τη συναναστροφή μου με τον δικό μου σκύλο, θα έλεγα ότι στις δύο ώρες καλό θα είναι να βγαίνει για να ξεπιαστεί, και, ίσως να πάει τουαλέτα, ή να πιει νερό κλπ», επισημαίνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.
Με ποιον τρόπο εξοικειώνουμε τον σκύλο μας με το κλουβάκι μεταφοράς
Για να παραμένει ήρεμος ο σκύλος μας μέσα στο κλουβάκι μεταφοράς, θα πρέπει να του το «γνωρίσουμε» με σωστό και φιλικό γι’αυτόν τρόπο, όπως λέει η κα Αγγελικάκη και επισημαίνει ότι «πάντα θα πρέπει να το βλέπει ως κάτι ευχάριστο, σαν το σπιτάκι του, και σε καμία περίπτωση ως μέσο περιορισμού ή/και τιμωρίας».
Για να δει… με καλό μάτι το κλουβάκι μεταφοράς ο σκύλος μας, θα πρέπει, αρχικά, όπως λέει η κα Αγγελικάκη, να το τοποθετήσουμε στον χώρο όπου ζει και να τον αφήσουμε να το μυρίσει και να εξοικειωθεί μαζί του. Ίσως, να πετάξουμε και κάποιες λιχουδιές μέσα στο κλουβάκι, όπως και γύρω – γύρω.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, του δίνουμε τον χρόνο του, για να νιώσει άνετα και να μπει μέσα. Τον αφήνουμε να το εξερευνήσει. Προσοχή! Δεν τον αναγκάζουμε ποτέ να μπει μέσα.
«Έπειτα από μερικές φορές που θα έχει μπει, και αφού συνεχίζουμε να πετάμε μέσα λιχουδιές -ή ακόμη και λίγη από την τροφή του -, μπορούμε να λέμε μια λέξη όπως: «Μπες», ή «Μέσα», κάθε φορά που θα εισέρχεται, έτσι ώστε να τη συνδυάσει με κάτι ευχάριστο, καθώς θα βρίσκει κάτι νόστιμο.
Μπορούμε, επίσης, να βάλουμε μέσα στο κλουβάκι μεταφοράς κάποιο αγαπημένο του κουβερτάκι, για να είναι πιο μαλακό.
Πολύ σύντομα θα έχει μάθει ότι, όταν μπαίνει μέσα, κάτι καλό συμβαίνει και κάτι κερδίζει», εξηγεί η κα Αγγελικάκη.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να κλείσουμε την πόρτα. Στην αρχή, όπως λέει η κα Αγγελικάκη, μπορεί να χρειαστεί να την κλείσουμε χωρίς να την κλειδώσουμε, ή να την ανοιγοκλείνουμε γρήγορα. Στο σημείο αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος, μέχρι να την κλείσουμε και να νιώθει άνετα, έστω και για τρία λεπτά.
«Καλό είναι να μάθουμε να διαβάζουμε τον σκύλο μας, έτσι ώστε πριν αρχίσει να γαυγίζει, να του έχουμε ανοίξει.
Σταδιακά αυξάνουμε τον χρόνο και, παράλληλα, του δίνουμε κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, κάποιο παιχνίδι που γεμίζει με λιχουδιές, ή ένα μασητικό κόκαλο για να ασχολείται. Επίσης, κάποια σκυλάκια προτιμούν να είναι σκεπασμένα.
Δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση, ο σκύλος μας να συνδυάσει την παραμονή στο κλουβί ως κάτι δυσάρεστο.
Στη συνέχεια, αν και εφόσον έχουμε καταφέρει να είναι ήρεμος για 15-20 λεπτά, μεταφέρουμε την άσκηση σε άλλους χώρους. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια βήματα, ενώ, παράλληλα, του δίνουμε χρόνο να εξοικειωθεί και με το συγκεκριμένο μέρος», διευκρινίζει η κα Αγγελικάκη.
Πότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κλουβάκι μεταφοράς
Σε ποιες περιπτώσεις, αλλά και σε ποιες καταστάσεις μπορεί να μας χρειαστεί το κλουβάκι;
Ενδεικτικά η κα Αγγελικάκη, αναφέρει:
1. Μεταφορά με αμάξι: Είναι πάρα πολύ σημαντικό και, νομίζω, είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος – ειδικά για υπερδραστήριους σκύλους.
2. Μεταφορά με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλοία, αεροπλάνα: μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για κοντινές αποστάσεις αλλά και για μεγαλύτερα ταξίδια, όπως, για παράδειγμα, με πλοίο, τρένο, ή αεροπλάνο. Φυσικά και είμαι της άποψης ότι δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητα μέσα σε κλουβί, όμως, πέρα από το ότι κάποιες φορές δεν υπάρχει άλλος τρόπος μεταφοράς, κάποια σκυλάκια νιώθουν αρκετά ασφαλή μέσα σε αυτό για να περάσουν το ταξίδι τους. Εννοείται ότι κάνουμε τα απαραίτητα διαλείμματα για ξεμούδιασμα και νερό.
3. Περιορισμό για λίγη ώρα εντός σπιτιού, όταν έχετε να κάνετε κάποια δουλειά και δεν πρέπει να πλησιάσει.
4. Αν έχετε πολύ μικρόσωμο σκυλάκι και χρειαστεί να το πάρετε αγκαλιά, ίσως στο κλουβάκι μεταφοράς νιώθει ακόμη περισσότερη ασφάλεια.
5. Αν είστε σε εξωτερικό χώρο, και για κάποιον λόγο ο σκύλος θέλει να κουρνιάσει, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως το σπιτάκι του.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλουμε να αποκτήσουμε ένα κλουβάκι μεταφοράς, η κα Αγγελικάκη συμβουλεύει να επισκεφτούμε κάποιο pet-shop, μαζί με τον σκύλο μας, ώστε να δούμε τι του ταιριάζει καλύτερα αλλά και για ποια χρήση του θέλουμε.
«Για να νιώθει καλά ο σκύλος, θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να στέκεται άνετα στα τέσσερα πόδια του, ή να μπορεί να κάθεται και να ξαπλώνει», υπογραμμίζει η κα Αγγελικάκη και προσθέτει: «Όμως, ένα τέτοιο κλουβί, ακόμη και για ένα μικρόσωμο σκυλάκι, ίσως δεν είναι χρηστικό για μετακινήσεις που δεν υπερβαίνουν τις δύο ώρες συνεχόμενης παραμονής. Θεωρώ πως και με ένα μικρότερο (ανάλογα με το μέγεθός του, φυσικά), δεν υπάρχει πρόβλημα.
● Η κυρία Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star DogsTrainers Academy, εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989 και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες.
Όταν ήταν 22 χρονών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί και στους σκύλους.
Διαβάστε επίσης