«Δεν μ’ ενδιαφέρει αν τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να σκέφτονται. Εκείνο που μ’ ενδιαφέρει είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να υποφέρουν». Jeremy Bentham, 1748-1832, Άγγλος φιλόσοφος. Εν έτει 2022 τα ζώα ακόμη βασανίζονται από τον άνθρωπο…
Η ζωή είναι ιερή για κάθε έμβιο ον. Ένας ηθικός άνθρωπος βοηθά, αγαπά όλα τα είδη ζωής και δεν τα πληγώνει.
Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα, 4 Οκτωβρίου. Μία ημέρα για να μας υπενθυμίσει τα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά κατά των ζώων, αλλά και τους ανθρώπους, που πασχίζουν να διασφαλίσουν την ευζωία τους και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.
Μία ημέρα, που αποδεικνύει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων δεν σέβεται τα ζώα και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα τους στη ζωή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρώτο οκτάμηνο του 2022, οι ιδιώτες που έκαναν καταγγελίες σε Αστυνομικές Υπηρεσίες για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούσαν την προστασία των ζώων ήταν 2.464. Οι Φιλοζωικές Οργανώσεις – Σωματεία που προέβησαν σε αυτήν την πράξη έφτασαν τις 209 και οι Φορείς – Υπηρεσίες ήταν 83. Σχηματίσθηκαν 1.031 δικογραφίες για κακοποιήσεις ζώων, συνελήφθησαν 211 άτομα για ανάλογες παραβάσεις, ενώ οι περιπτώσεις βεβαίωσης διοικητικού προστίμου από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες έφτασαν τις 1.377. Το συνολικό διοικητικό πρόστιμο ανήλθε σε 2.007.300 ευρώ.
Η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Μαριάνθη Δημοπούλου, η ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου για το Γαϊδούρι, Τατιάνα Παπαμόσχου και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Τρίπολης, Γιώργος Ζαφειράκης μιλούν για τα ζώα.
Μαριάνθη Δημοπούλου: «Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αμέτοχοι στη βίαιη και μη ηθικά αποδεκτή μεταχείριση τους»
«Δεν μ’ ενδιαφέρει αν τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να σκέφτονται. Εκείνο που μ’ ενδιαφέρει είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να υποφέρουν». Jeremy Bentham, 1748-1832, Άγγλος φιλόσοφος.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Μια όμορφη μέρα, γεμάτη από αγάπη αλλά και συναισθηματική φόρτιση. Ουσιαστικά, συνιστά ημέρα υπενθύμισης, ευαισθητοποίησης και αφορμής για προβληματισμό.
Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 στη Φλωρεντία της Ιταλίας σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών το οποίο στόχευε στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα ζώα που απειλούνταν με εξαφάνιση.
Έκτοτε, η σημασία της διευρύνθηκε και πλέον έχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα που αφορά στο σύνολο των μη ανθρώπινων ζώων.
Στο πλαίσιο αυτό και στην όλο και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων, υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου 1978, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Ζώων (Universal Declaration of Animals Rights).
Το κείμενο της Διακήρυξης καθιστά σαφές ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά και συγκεκριμένα δικαιώματα. Η περιφρόνηση των δικαιωμάτων αυτών, πέραν του ότι είναι επιζήμια για την φύση, «δίνει» επιπλέον στους ανθρώπους το «δικαίωμα» να διαπράττουν εγκλήματα κατά των ζώων, να τα εκμεταλλεύονται και να τους ασκούν κάθε είδους βία, ψυχική και σωματική. Έτσι, λοιπόν, κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους να είναι αντίστοιχος με τον σεβασμό που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις.
Στις μέρες μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σπουδαία πρόκληση. Πρέπει να προσδιορίσουμε ξανά τη σχέση μας με τα ζώα. Η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων αλλά και της ευζωίας τους μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν δείκτη για το επίπεδο του πολιτισμού μας.
Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αμέτοχοι στη βίαιη και μη ηθικά αποδεκτή μεταχείριση τους. Επιπλέον, στη χώρα μας, δυστυχώς, υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα ζώα συντροφιάς που προσπαθούν καθημερινά να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες αλλά και δεσποζόμενα που ζουν σε κακοποιητικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, η εγκατάλειψη ενηλίκων και νεογέννητων ζώων συντροφιάς αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πλέον, όμως, έχουμε στα χέρια μας ένα σπουδαίο «εργαλείο» και συγκεκριμένα τον νόμο 4830/2021, έναν καθαρά τεχνοκρατικό νόμο, ο οποίος φιλοδοξεί να προσφέρει λύσεις με ένα ιδιαίτερα σύγχρονο και αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, παρέχοντας παράλληλα προστασία σε όλα τα ζώα, κάθε είδους.
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς συστάθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιουνίου του 2022 και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την ευζωία των ζώων συντροφιάς στη χώρα μας με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου.
Πιο συγκεκριμένα και σε συνεργασία ως επί το πλείστον -αλλά όχι μόνο- με τους δήμους, που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δεσμεύεται να προχωρήσει στην αποτελεσματική και ουσιαστική διαχείριση του ζητήματος, με όλα τα νόμιμα μέσα, καθώς και στην σύσταση ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.
Ενδεικτικά και μεταξύ άλλων, οι στόχοι της Ειδικής Γραμματείας για το έτος 2022-2023 αφορούν στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων μέσω της στείρωσης ή της λήψης δείγματος γενετικού υλικού (DNA), σε προγράμματα υιοθεσίας, στην λήψη μέτρων πρόληψης για την εξάλειψη των κακοποιήσεων και των εγκαταλείψεων, στην υποστήριξη των αρμοδίων αρχών για την εφαρμογή και τον έλεγχο της υλοποίησης του κανονιστικού πλαισίου για την προστασία των ζώων καθώς και στην συνεχή συνεργασία με τους δήμους της χώρας, παρέχοντας τους συνεχή υποστήριξη για την πιστή εφαρμογή και τον έλεγχο της υλοποίησης του κανονιστικού πλαισίου για την προστασία των ζώων.
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς δεσμεύεται ότι θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να γίνει πραγματικότητα το «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».
Τατιάνα Παπαμόσχου: «Δεν αρκεί να μιλάμε για επιβίωση των ζώων. Το ζητούμενο είναι η ευζωία τους»
«Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μια ημέρα για να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στα ζώα.
Όσον αφορά τα γαϊδουράκια, ακόμα και στις ημέρες μας, τα αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενα. Υπάρχει η απαρχαιωμένη αντίληψη των παππούδων που θέλει το γαϊδουράκι άψυχο εργαλείο, να ζει μόνο του και δεμένο σε χωράφια, στο οποίο δεν του προσφέρεται και ολοκληρωμένη φροντίδα. Έχουν άγνοια για τις ανάγκες, την περιποίησή του και την ιατρική του φροντίδα. Τα πλάσματα αυτά, πρέπει να ζουν κοντά μας. Αν τα κλείσεις σε έναν στάβλο είναι δυστυχισμένα », αναφέρει η κα Τατιάνα Παπαμόσχου, η οποία μαζί με τον κ. Δημήτρη Στουπάκη έχουν ιδρύσει την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Γαϊδουροχώρα – Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι.
Διευκρινίζει ότι, βεβαίως και το γαϊδουράκι μπορεί να συνεργαστεί με τον άνθρωπο, αλλά να εργάζεται για 4 – 5 ώρες και το υπόλοιπο της ημέρας να ζει ελεύθερο στο χωράφι, να βόσκει, να τρέχει και να παίζει με τους φίλους του – με ομοίους του.
Στην Ελλάδα, όπως ενημερώνει η κα Παπαμόσχου, δεν υπάρχει νόμος για τα ιπποειδή, μόνον κάποια άρθρα που περιέχονται στους νόμους περί προστασίας ζώων, όπως και ορισμένες επί μέρους εγκύκλιοι.
Δεν υπάρχει δηλαδή, ολοκληρωμένος νόμος που να εξηγεί τη φύση τους και να περιγράφει πώς πρέπει να διαβιούν και ποιές είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους.
Ωστόσο, ένα ευχάριστο γεγονός είναι, όπως ενημερώνει η κα Παπαμόσχου, ότι εντός Οκτωβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί πλατφόρμα ψηφιακής καταγραφής των ιπποειδών. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστούν αυτά τα ζώα, θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη μαύρη αγορά, η αναπαραγωγή χωρίς κανένα έλεγχο. Είναι η λύση για να προστατευτούν τα ιπποειδή από την κακοποίηση.
Επίσης ένα ευχάριστο γεγονός είναι, σύμφωνα με την κα Παπαμόσχου, ότι η νέα γενιά, όπως και των επαγγελματιών – σε αρκετά μεγάλο ποσοστό-, φροντίζει να αποκτήσει γνώσεις γι΄αυτό το ζώο.
«Τα γαϊδουράκια είναι πολύ κοινωνικά, παιχνιδιάρικα, τρυφερά, πειραχτήρια και έχουν τρομερό χιούμορ. Δείχνουν μεγάλη αδυναμία στα μικρά παιδιά, διαθέτουν υψηλή νοημοσύνη και μαθαίνουν με μεγάλη ευκολία. Και ό,τι μαθαίνουν δεν το ξεχνάνε ποτέ. Το γαϊδουράκι είναι ένα καταπληκτικό ζώο συντροφιάς, για ανθρώπους που ζουν σε κτήμα και σε νησιά. Άνθρωποι που ζουν στην Αντίπαρο και στην Νέα Επίδαυρο, και δεν είναι αγρότες ούτε και κτηνοτρόφοι, έχουν υιοθετήσει από εμάς γαϊδουράκια και ζουν στις συνθήκες που θα έπρεπε. Κάνουν βόλτες και περιπάτους μαζί τους και εκείνα μεταφέρουν τα σακίδιά τους. Τους παρέχουμε την υποστήριξή μας, είμαστε στο πλευρό τους.
Οι ενήλικες δεν ιππεύουν τα γαϊδουράκια. Ένα παιδάκι μέχρι 20 κιλά, μπορεί.
Εν έτει 2022δεν αρκεί να μιλάμε για επιβίωση. Το ζητούμενο είναι η ευζωία των ζώων», τονίζει η κα Παπαμόσχου.
Το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι ιδρύθηκε το 2014. Ως δράση έχει τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των γαϊδουριών στην Ελλάδα, την ευζωία τους, τη φροντίδα εκείνων των ζώων που έχουν ανάγκη και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γι’ αυτό το πλάσμα.
Φιλοξενεί εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα γαϊδουράκια, γαϊδουράκια που αδυνατούν οι ιδιοκτήτες τους να τα κρατήσουν. Ενημερώνει και εκπαιδεύει ανθρώπους, που επιθυμούν να βάλουν στη ζωή τους ένα γαϊδουράκι, έτσι ώστε να μπορούν με υπευθυνότητα και συνέπεια να διατηρούν ένα τέτοιο ζώο.
Προσφέρει τη βοήθεια και τις συμβουλές του σε ιδιοκτήτες που μπορεί να έχουν προβλήματα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν.
Τέλος, οι εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου για το Γαϊδούρι φροντίζουν για την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας των γαϊδουριών που φιλοξενούν και στη συνέχεια μεριμνούν για την υιοθεσία τους.
Γιώργος Ζαφειράκης: «Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με προκλήσεις που ξεπερνούν το μέγεθος των δυνατοτήτων μας»
«Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Ημέρα διεκδίκησης του δικαιώματος στην ύπαρξη.
Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα την επιλέγουμε για να την αναδείξουμε σε ημέρα διεκδίκησης, και όχι ευαισθητοποίησης, όπως έχει καθιερωθεί.
Η σημερινή πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τα ζώα, αποτυπώνεται στις χιλιάδες εγκαταλείψεις, στην παράλειψη της στείρωσης -λόγω λανθασμένων πεποιθήσεων, ή οικονομικού κόστους –, και, φυσικά, στα περιστατικά ακραίας βίας, τα οποία συναντάμε, συνήθως, σε κλειστές, οπισθοδρομικές κοινωνίες, όπου απουσιάζει ο σεβασμός. Όπως επίσης, και στο αναδυόμενο φαινόμενο νεαρών ατόμων που δε διστάζουν να προβάλλουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τον σαδισμό τους σε ανυπεράσπιστα όντα ,εισπράττοντας όμως, τον απόλυτο διασυρμό, αλλά και πολύ αυστηρές ποινές, ευτυχώς.
Αποτυπώνεται όμως, και σε εκείνους τους ανθρώπους – που συνεχώς αυξάνονται-, οι οποίοι δρουν συλλογικά και εθελοντικά, προκειμένου να προασπίσουν το δικαίωμα στη ζωή, ξεπερνώντας τις αντοχές τους, έτσι ώστε να φέρουν την αλλαγή.
Η σημερινή πραγματικότητα αποτυπώνεται και στους ανθρώπους που δεν προσπερνούν ένα ζώο, που έχει ανάγκη.
Ο νέος νόμος για την προστασία των ζώων είναι ένα ρηξικέλευθο νομοθέτημα, και ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν οι διατάξεις του, αλλά και να εμπλουτιστούν, ή να τροποποιηθούν, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες της πραγματικότητας.
Ωστόσο, μέχρι την ημέρα εκείνη, εμείς, οι φιλόζωοι, θα εξακολουθούμε να ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με προκλήσεις που ξεπερνούν το μέγεθος των δυνατοτήτων μας, καθώς επωμιζόμαστε το βάρος, που αναλογεί σε κρατικούς φορείς.
Ιδιαίτερα δυσχεραίνουν το έργο μας οι Δήμοι, στους οποίους έχουν ανατεθεί πολλές αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν, στην πλειοψηφία τους, να διαχειριστούν τα αδέσποτα, και σε πολλές περιπτώσεις, έχουν δείξει το ανάλγητο πρόσωπο τους.
Είναι ευθύνη μας να καταστήσουμε σαφές, σε ιθύνοντες και απλούς πολίτες, φιλόζωους και μη, ότι το πρόβλημα των αδέσποτων δεν ανήκει στην κατηγορία των προβλημάτων που λύνονται με μια ρύθμιση, με μια διάταξη.
Αν ξεκινήσουμε σήμερα να στειρώνουμε τα κατοικίδια μας, να είμαστε υπεύθυνοι κηδεμόνες, και πολίτες, αλλά και να απαιτούμε από τους δήμους μας να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που έχουν ως προς την στείρωση και την περίθαλψη των αδέσποτων, τότε θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και να διαχειριστούμε τον πληθυσμό των ζώων. Έτσι ώστε η συνύπαρξη μαζί τους να βασίζεται στην αξιοπρέπεια και να είναι ένδειξη πολιτισμού».
Διαβάστε επίσης