Ο σκύλος είναι ένα βαθιά συναισθηματικό πλάσμα. Και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τον άνθρωπό του. Μπορεί ωστόσο, να απογοητευτεί από κάποια συμπεριφορά του κηδεμόνα του, ή από αυτά που του προσφέρει;
«Σίγουρα, όλοι όσοι αγαπάμε τα κατοικίδια μας, θα έχουμε πιάσει τον εαυτό μας, σε στιγμές που τα κοιτάμε και τα χαϊδεύουμε, να αναρωτιόμαστε εάν είναι ευχαριστημένα από τη ζωή που τους προσφέρουμε.
Αλήθεια, μπορεί ο σκύλος μας να απογοητευτεί με κάποια συμπεριφορά μας ή με το τι του παρέχουμε; Το πως αισθάνεται ένας σκύλος είναι πάντα μια ερώτηση πολύ δύσκολη και συνθέτη», επισημαίνει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός.
Διευκρινίζει ότι, οι σκύλοι όπως δεν είναι δυνατόν να κάνουν εκδικητικές σκέψεις, έτσι δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία να «σκεφτούν» ότι θα μπορούσαν να βγαίνουν περισσότερες βόλτες, να μας βλέπουν περισσότερες ώρες, μέσα στην ημέρα, ή να παίζουν περισσότερο με αλλά σκυλάκια.
«Με αυτήν την έννοια δεν μπορούμε να τους απογοητεύσουμε. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους εκπληρώνουμε αυτές τους τις βασικές ανάγκες. Υπάρχουν όμως, κάποια πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητα, που μπορεί να μην απογοητεύουν τον σκύλο μας, αλλά αυτό που νιώθει, τη δεδομένη στιγμή, είναι αρκετά παρόμοιο με την απογοήτευση», αναφέρει ο κ. Μακρινός.
Για να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να «απογοητεύσουμε» τον σκύλο μας, ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων δίνει δύο παραδείγματα:
Φωνάζουμε τον σκύλο μας να έρθει και εκείνος δεν έρχεται. Τότε, για να μας πλησιάσει του δείχνουμε το λουράκι του, έτσι ώστε να νομίζει ότι θα πάει βόλτα, ή
πολλές φορές, του δείχνουμε ότι έχουμε κάτι να του δώσουμε και όταν τελικά έρθει, δεν του προσφέρουμε τίποτα. Συνήθως, κάνουμε το χέρι μας μια χούφτα και βλέποντας την, ο σκύλος έχει συνδέσει αυτό το ερέθισμα με το ότι θα του δώσουμε να φάει. Όταν έρθει, και εκείνος δεν πάρει την επιβράβευση που περίμενε, αρχίζει να «απογοητεύεται» και έτσι «χαλάει» η σύνδεση που έχει με το ερέθισμα. Αν αυτό επαναλαμβάνεται τότε θα δούμε ότι ο σκύλος θα σταματήσει να έρχεται.
Τέλος, ο κ. Μακρινός τονίζει ότι: «η εκπαίδευση ενός σκύλου έχει να κάνει με τις προσδοκίες που του έχουμε δημιουργήσει και πως έχει συνδέσει στο μυαλό του διαφορά ερεθίσματα. Είναι σημαντικό λοιπόν, να ξέρουμε ότι όποια προσδοκία δημιουργούμε στον σκύλο μας πρέπει να την πραγματοποιούμε».
̽ Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε.
Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακή λειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotion and Cognition by Duke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare by the University of Edinburgh). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.
Διαβάστε επίσης