Αν έχετε πάρει την απόφαση να υιοθετήσετε, ή να φιλοξενήσετε προσωρινά, έναν πυρόπληκτο σκυλάκο, ή έχετε διασώσει κάποιον, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πώς θα τον βοηθήσετε να ξεπεράσει τα ψυχικά του τραύματα.
Προτού η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση, δώσει πολύτιμες συμβουλές, κάνει θλιβερές σκέψεις για το γεγονός ότι «η ιστορία κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται…
Την ώρα της πύρινης λαίλαπας, πρωτευούσης σημασίας είναι τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και τα τιμαλφή. Οι περιουσίες.
Οι ψυχές (τα ζώα) έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Πάντα οι ψυχές βιώνουν τον πόνο, χάνουν το σπίτι τους στο δάσος, εγκαταλείπονται, καίγονται στη βαριά τους αλυσίδα: στα δεσμά που ο άνθρωπος τους καταδίκασε, στο όνομα της υποταγής, της φύλαξης της περιουσίας του.
Έκκληση στον κόσμο, η αντιμετώπιση προς τα ζώα να είναι τουλάχιστον δίκαιη.
Να τους δώσουμε, έστω, το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους: είτε είναι παραγωγικά, είτε οικόσιτα δεσποζόμενα ζώα, ή και ζώα της άγριας φύσης.
Όμως, όλα αυτά δεν έχουν σημασία, όπως αποδεικνύεται. Πάνω από όλα, το δικό μας σπίτι. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες, αλλά οι σκέψεις δεν έχουν τελειωμό».
Αν είστε, λοιπόν, από αυτούς που έχουν διασώσει ένα σκυλάκι και το έχετε πάρει στο σπίτι, ή σκέφτεστε να υιοθετήσετε ή να φιλοξενήσετε ένα πυρόπληκτο σκυλάκι, λέει η κα Σκιαδαρέση, χρειάζεται να γνωρίζετε ορισμένα πραγματάκια.
Τονίζει ότι τα ζώα βρίσκονται σε πανικό και τα προβλήματα υγείας είναι πολλά. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε το ιστορικό τους, αν είχαν κηδεμόνα, αν εγκαταλείφθηκαν, αν έχουν χαθεί. Και ότι εκείνα δεν γνωρίζουν ποιοι είμαστε, απορούν γιατί δεν είναι με τους οικείους τους και δεν βρίσκονται στο περιβάλλον τους.
Σύμφωνα με την κα Σκιαδαρέση, φέρνοντας στο σπίτι μας έναν πυρόπληκτο σκύλο, θα πρέπει να φροντίσουμε για τα εξής:
● να βρούμε έναν ήσυχο χώρο μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να μπορεί να νιώσει ασφάλεια και να χαλαρώσει με ηρεμία – κατά προτίμηση επιλογής του σκύλου.
● να έχει άμεση, κοντινή πρόσβαση στο νερό του, το οποίο πρέπει να είναι άφθονο, και, φυσικά, να σε δροσερό σημείο, όπως και το ζώο. Ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι μεγάλος.
● να δίνουμε συχνά φαγητό, σε μικρές ποσότητες. Το φαγητό να είναι λαχταριστό, για να κάνει καλές συνδέσεις ο σκύλος μαζί μας. Αν δεν θέλει να φάει, δεν τον πιέζουμε. Αφήνουμε το φαγητό κοντά του έτσι ώστε, όταν θελήσει, να το φάει. Οι βιολογικές ανάγκες «κλειδώνουν» σε αγχωτικές καταστάσεις.
● να μην ενοχλούμε το ζώο. Τα χάδια, για αρχή, να είναι περιορισμένα, εκτός αν το ζώο μας το ζητήσει και έρθει κοντά μας.
● η φωνή μας να είναι τρυφερή, χαλαρή, ήρεμη – για κανέναν λόγο τσιριχτή
● να μην τον πιέζουμε, να μην τον μαλώνουμε.
● να μην έχει διέξοδο από παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες καθώς είναι πιθανό το ζώο έχει τάσεις φυγής.
● να δώσουμε χρόνο για να μας γνωρίσει καλύτερα. Τρείς εβδομάδες είναι ένας καλός χρόνος. Έπειτα, να επιλέξουμε να καλέσουμε επισκέπτες (ένα με δύο άτομα, το πολύ) στο σπίτι.
● τα παιχνίδια και ο όποιος καλλωπισμός να είναι σε δεύτερο, τρίτο χρόνο, εφόσον δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη τη δεδομένη στιγμή.
● να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη βόλτα, για να μη χαθεί το ζώο, και θα πρέπει να γίνεται για τη βασική του ανάγκη. Αν μπορούμε να την αποφύγουμε για την πρώτη εβδομάδα, θα ήταν η καλύτερη επιλογή.
«Η σταδιακή γνωριμία με τον χώρο, το περιβάλλον, τους φίλους μας, είναι αυτό που χρειάζονται τα ζώα. Με πολλή ηρεμία, υπομονή και σεβασμό.
Δείχνουμε την αγάπη μας όταν είμαστε δίπλα στο ζώο, αλλά χωρίς να το ενοχλούμε. Το ζώο, όταν ηρεμήσει, θα μας δείξει την ευγνωμοσύνη του στον μέγιστο βαθμό.
Δώστε του χρόνο να βιώσει θλίψη και έπειτα να αποδεχθεί την κατάσταση», διευκρινίζει η κα Σκιαδαρέση.
Αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το ζώο να γίνει επιθετικό, αν το πιέσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξει την αγανάκτηση του. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι δεν σας γνωρίζει ακόμη. Μη βιαστείτε να το κρίνετε.
Τέλος, η κα Σκιαδαρέση επισημαίνει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου. «Φροντίσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού, που θα σας την εξηγήσει, για να αντιλαμβάνεστε πώς νιώθει το ζωάκι».
Επικεντρωθείτε στα σήματα ηρεμίας, με τα οποία σας λέει ότι αγχώνεται και σας καλεί να ηρεμήσετε, αλλά και στα προειδοποιητικά σήματα, με τα οποία σας καλεί να σταματήσετε τη συμπεριφορά σας τη δεδομένη στιγμή».
● Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση αποφοίτησε το 2019 από τη Σχολή StarDogs του κ. Γιάννη Αραχωβίτη και είναι θετική γνωσιακήεκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς. Έχει παρακολουθήσει κύκλο μετεκπαίδευσης στη Σχολή Dogfully της κ. Εριέττας Καραμπέτσου. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ελληνική Κοινότητα Συμπεριφοράς). Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της και μαθαίνει τους σκυλογονείς να κατανοούν, να σέβονται και να χτίζουν το Μαζί με τα σκυλοπαιδιά τους. Ζει στην Πάτρα.
Διαβάστε επίσης