Είναι κάποιοι σκύλοι, που όταν ο κηδεμόνας τους αποφασίσει να τους αφαιρέσει το λουρί, εκείνοι επιλέγουν να παραμείνουν δίπλα του. Γιατί έχουν αυτή τη συμπεριφορά;
«Η σχέση με τους σκύλους μας είναι κάτι που μάς απασχολεί όλους, καθώς θέλουμε το καλύτερο για αυτούς: να μας εμπιστεύονται και να νιώθουν ασφάλεια μαζί μας.
Γι΄ αυτό υπάρχουν στιγμές που τους κοιτάμε και αναρωτιόμαστε: «Είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή που τους προσφέρουμε; Νιώθουν ασφάλεια μαζί μας; Μας εμπιστεύονται;», λέει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός, και για να μας λυθούν αυτές οι απορίες, αποκαλύπτει σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μας δείχνει εμπιστοσύνη.
«Οι σκύλοι που μας εμπιστεύονται, όταν είναι εκτός λουριού, προτιμούν να αλληλεπιδρούν μαζί μας.
Για παράδειγμα, κάνουμε έναν περίπατο στο βουνό με τον σκύλο μας, και εκείνος, παρότι είναι λυτός, προτιμά να μας ακολουθεί, ή, στην περίπτωση που μας χάσει από το οπτικό του πεδίο, αρχίζει να μας αναζητά.
Επίσης, αν ασχολείται με ένα ξυλαράκι, ή με οτιδήποτε άλλο βρει στο έδαφος, και εμείς τον πλησιάσουμε, δεν απομακρύνεται.
Πολλές φορές οι σκύλοι κάνουν αρνητικούς συσχετισμούς μαζί μας, καθώς έχουμε την τάση να τους παίρνουμε, συνεχώς, κάτι που κρατάνε στο στόμα τους», διευκρινίζει ο κ. Μακρινός.
Αν, λοιπόν, ο σκύλος σας δεν νιώθει απειλή, την εμπιστοσύνη του τη δείχνει με το να κρατάει κάτι στο στόμα του και να σας προσκαλεί σε παιχνίδι. Πόσο, μάλιστα, όταν σας το φέρνει κιόλας, όπως αναφέρει ο κ. Μακρινός.
«Μια πολύ συνηθισμένη και χαριτωμένη στάση των σκύλων είναι να γυρίζουν ανάσκελα και να σου δείχνουν την κοιλίτσα τους, προσκαλώντας σε να τους χαϊδέψεις.
Στην περίπτωση αυτή, νιώθουν ασφάλεια σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δείχνουν ένα αρκετά ευάλωτο μέρος του σώματος τους.
Προσοχή, όμως, γιατί πολλές φορές μπορεί να σημαίνει και φόβο.
Είναι αλήθεια ότι αρκετές φορές το κάνουν από στρες, και είναι μια μέθοδος για να μας κατευνάσουν.
Οπότε, αν δούμε τη συμπεριφορά αυτή σε μια στιγμή έντασης, που ο σκύλος είναι περισσότερο σφιγμένος απ’ ό,τι συνήθως, αυτό σημαίνει ότι κάτι τον τρομάζει», τονίζει ο κ. Μακρινός.
Ένα ακόμη πολύ καλό δείγμα εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον θετικό εκπαιδευτή σκύλων, είναι να μη στρεσάρεται, και να είναι απόλυτα χαλαρός, όταν τον πλησιάζουμε την ώρα που τρώει.
«Μερικά δείγματα ότι νιώθει απειλή, είναι να μας γρυλίσει, να αρχίσει να τρώει πιο γρήγορα, ή το αντίθετο – να παγώσει. Και, τέλος, να μας κοιτάει με την άκρη του ματιού του, την ώρα που τρώει.
Βέβαια, πρέπει να θυμόμαστε ότι ποτέ δεν πρέπει να ενοχλούμε τον σκύλο μας τη στιγμή αυτή, ακόμη κι αν νιώθει χαλαρός, καθώς υπάρχει περίπτωση, να αρχίσουμε να του προκαλούμε στρες εκεί που δεν είχε», επισημαίνει ο κ. Μακρινός και καταλήγει: «Όλα όσα αναφέραμε είναι σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μας νιώθει πραγματικά ασφάλεια μαζί μας, και χαίρεται να αλληλεπιδρούμε μαζί.
Στην περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος έχει την τάση να μας αποφεύγει σε αυτές τις στιγμές, καλό είναι να δούμε τι μπορεί να κάναμε, που του προκάλεσε τη συμπεριφορά αυτή».
Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακήλειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotion and Cognition by Duke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare by the University of Edinburgh). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.
Διαβάστε επίσης
Σκύλος: Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να τον ενοχλούμε όταν τρώει