Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και η Ελληνική Αστυνομία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας -διάρκειας δύο ετών- με το Zero Stray Pawject και τη διευθύντρια της Ακαδημίας του, Zero Stray Academy, Σταματίνα Σταματάκου, για την προστασία των ζώων. Πρόκειται για ένα μνημόνιο συνεργασίας που έχει ως στόχο την εκπαίδευση των αστυνομικών σε ό,τι αφορά την κακοποίηση των ζώων.
Στο μνημόνιο, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν τα εξής:
● Η ειδική κατάρτιση, αλλά και η επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για τη σωστή εφαρμογή του Ν. 4830/2021 και της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, έτσι ώστε να γίνεται ορθή, και σύμφωνα με τον Νόμο, διερεύνηση των περιστατικών κακοποίησης των ζώων. Και, παράλληλα, να επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των αποδεκτών στοιχείων και πειστηρίων.
● Στο πρόγραμμα αντεγκληματικής πολιτικής της Ελληνικής Αστυνομίας να ενταχθεί η κείμενη νομοθεσία για την προστασία των ζώων.
● Η ενεργοποίηση του αστυνομικού προσωπικού και η ένταξη στα υπηρεσιακά του καθήκοντα, της διενέργειας συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων σε καθημερινή βάση, με στόχο την πρόληψη των τελούμενων εγκλημάτων βίας σε βάρος των ζώων.
● Η δημιουργία ολιγόλεπτων διαφημιστικών μηνυμάτων (σποτ), από την Ελληνική Αστυνομία, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
● Η δημιουργία έντυπου, αλλά και ηλεκτρονικού, εκπαιδευτικού υλικού για παρουσιάσεις στα σχολεία και, γενικότερα, στο κοινωνικό σώμα, από αστυνομικούς και στελέχη του Zero Stray Pawject.
● Η συμβολή της Ακαδημίας του Zero Stray Pawject (Zero StrayAcademy), με την τεχνογνωσία που διαθέτει, στη λειτουργία του Τμήματος Προστασίας Ζώων και των αντίστοιχων Γραφείων που θα ιδρυθούν σε όλη τη χώρα. Επίσης, θα αναλάβει την εκπαίδευση των σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών της Σχολής Αστυφυλάκων και του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ. Ε. Μ. Α.) της Ελληνικής Αστυνομίας.
● Ο άμεσος εφοδιασμός όλων των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών με αντίστοιχες συσκευές (scan ή ers), με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη διενέργεια ελέγχων και την πληρέστερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
● Η χαλιναγώγηση του φαινομένου της ανώνυμης και ανεύθυνης ιδιοκτησίας, η οποία οδηγεί στην εγκατάλειψη και δημιουργεί εν δυνάμει πρόσφορες συνθήκες για πιθανή κακοποίησή τους (ενεργητική – παθητική).
Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις (ΦΕΚ/ 169/18-9-2021), αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του ν. 4712/2020 (Α’ 146), της Δασικής Υπηρεσίας, των τελωνειακών Αρχών, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των δήμων, του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των αναγνωρισμένων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυνηγετικών οργανώσεων.
«Ο πρώτος κύκλος θα περιλαμβάνει 21 μαθήματα και, ουσιαστικά, αυτό που θα διδαχθούν είναι ο σχετικός Νόμος: ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους, ποια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για κάθε περίπτωση. Γιατί οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν είναι διαφορετικές. Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν μαθήματα, στα οποία θα αναλύονται ειδικά θέματα κακοποίησης ζώων, όπως οι συλλέκτες ζώων και το παστούρωμα ιπποειδών, καθώς η επιμόρφωσή τους δεν θα περιορίζεται σε ό,τι αφορά τον σκύλο και τη γάτα, αλλά και στα ιπποειδή, που συμπεριλαμβάνονται στον Νόμο και αντιμετωπίζονται ως εργαλεία», διευκρινίζει η πρόεδρος του Stray.gr και γενική γραμματέας του ZeroStray Pawject, Σοφία Τζονίκη.
Το αστυνομικό προσωπικό θα έχει τη δυνατότητα, όπως αναφέρει η κα Τζονίκη, να παρακολουθήσει μαθήματα, μεταξύ άλλων, από την κα Νίκη Μαρκογιάννη, νευρολόγο – ψυχίατρο και ιδρύτρια του Κέντρου «Ιππόλυση», από την κα Δανάη Μαρνέζη, κτηνίατρος με εξειδίκευση στα ιπποειδή, αλλά και από τον αστυνομικό διευθυντή και συγγραφέα του εγχειριδίου «Το Νομικό Status των ζώων στην Ελληνική Έννομη Τάξη», Νικόλαο Χρυσάκη.
«Επιτέλους, βλέπουμε φως στο τούνελ. Το νερό μπαίνει στο αυλάκι, σε μια εποχή δύσκολη, με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Και η αρχή έγινε από μια περιοχή που έχει, μάλιστα, πρωτιά στην κακοποίηση των ζώων. Φωτεινό παράδειγμα, αστυνομικοί της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι εντόπισαν 59χρονο που πέταξε στα σκουπίδια νεογέννητα γατάκια. Σε βάρος του άνδρα σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού περιεχομένου, καθώς, πλέον, η εγκατάλειψη και θανάτωση ζώου είναι κακούργημα. Στον άνδρα επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 250.000 ευρώ, καθώς ήταν πέντε γατάκια – και για κάθε ζωάκι το χρηματικό πρόστιμο είναι 50.000», αναφέρει η κα Τζονίκη.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μνημόνιο συνεργασίας που έχει ως στόχο την εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών σε ό,τι αφορά την κακοποίηση των ζώων και την ορθή εφαρμογή του Νόμου.
Διαβάστε επίσης