Αν αγαπάτε τον χορό, γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να σας συνοδεύσει;
Περίτρανη απόδειξη, ο σκυλάκος Όναρ. Πρωταθλητής στο κυνάθλημα dog dancing του 6oυ Italian open championship.
Ένα Μπόρντερ Κόλι 19 μηνών, που ήταν ο «παρτενέρ» της εκπαιδεύτριας σκύλων, Μυρτώς Κουτούλια, και μαζί κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο.
Τι είναι, λοιπόν, το dog dancing;
Καταρχάς, είναι ένα άθλημα με το οποίο ο άνθρωπος παρέα με τον σκύλο του περνούν τον χρόνο τους δημιουργικά.
Ο άνθρωπος συνεργάζεται με τον σκύλο του για να διηγηθούν μία ιστορία, όπως αναφέρει η κα Κουτούλια, είτε με χορογραφία, είτε με τεχνικές.
Υπάρχουν τρία επίπεδα, και ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει σε κάθε ένα από αυτά.
Για παράδειγμα, στο πρώτο επίπεδο οι αποστάσεις μεταξύ χειριστή και σκύλου είναι μικρότερες, και ο χρόνος διάρκειας είναι 2 ½ λεπτά, σύμφωνα με την κα Κουτούλια, ενώ στο δεύτερο επίπεδο οι αποστάσεις μεγαλώνουν, όπως και ο χρόνος: αγγίζει τα 3 ½ λεπτά, και στον τρίτο τα 4 λεπτά.
Αν, λοιπόν, γνωρίζετε χορό, μπορείτε να επιλέξετε να διηγηθείτε μία ιστορία μαζί με τον σκύλο σας, συνθέτοντας μία χορογραφία. Θα πρέπει, φυσικά, να είστε εντός ρυθμού. Διαφορετικά, η διήγηση της ιστορίας μπορεί να γίνει μαθαίνοντας τις τεχνικές του σπορ, υπό τον ήχο της μουσικής.
Ο σκύλος μαθαίνει «χορευτικές κινήσεις» (tricks), πάντα με θετική προσέγγιση (επιβράβευση).
Είναι ένα σπορ που προσφέρει διασκέδαση στον άνθρωπο, ακονίζει το μυαλό και εκγυμνάζει τον σκύλο. Παράλληλα, αρχίζει η επικοινωνία μεταξύ ιδιοκτήτη/κηδεμόνα και σκύλου, καθώς «μιλούν» με τη «γλώσσα του σώματος», με αποτέλεσμα να δυναμώνει η σχέση τους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του σκύλου.
«Είναι ένα σπορ διασκεδαστικό και μια ευχάριστη διαδικασία, καθώς, όταν φτάσεις σε ένα επίπεδο, μπορείς να φτιάξεις μια παράσταση, να ψάξεις να βρεις μια ιστορία και να τη διηγηθείς με τεχνικές του αθλήματος, ή να συνθέσεις χορογραφία, που θα πρέπει να «πατάς» στον ρυθμό και να υπάρχει αρμονία κινήσεων», λέει η εκπαιδεύτρια σκύλων και προσθέτει:
«Η προπόνηση του σκύλου γίνεται μία με δύο φορές την εβδομάδα και διαρκεί 3-4 λεπτά, το πολύ, καθώς αρκεί για τη νοητική και σωματική εκτόνωση του. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε είναι διασκεδαστικό για εκείνον. Να κατανοείς τον σκύλο σου μέσω της «γλώσσας του σώματος», και να μην τον ζορίζεις. Δεν επιτρέπεται οτιδήποτε μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον σκύλο. Υπάρχουν απαγορευμένες κινήσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, το περπάτημα στα μπροστινά πόδια.
Ο σκύλος μαθαίνει tricks, με θετική προσέγγιση, τα οποία ανανεώνουμε και εξελίσσουμε. Στη συνέχεια κάνουμε σχεδιασμούς, εφόσον κάποιος καταφέρει να φτάσει σε ένα επίπεδο. Παράλληλα, ο σκύλος με τα tricks μαθαίνει να χειρίζεται το σώμα του και να κατανοεί τη «γλώσσα του σώματός» μας. Ένας σκύλος νιώθει ικανοποίηση με τον εαυτό του όταν καταφέρνει να φτάσει τον σκοπό που του έχουμε θέσει, και επιβραβεύεται. Είναι ένα σπορ που μπορώ να βάλω τον σκύλο μου να δουλέψει το σώμα και το μυαλό του στο σαλόνι μου».
Απαραίτητη προϋπόθεση, για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε μαθήματα dog dancing, όπως επισημαίνει η κα Κουτούλια, είναι ο σκύλος σας να έχει γνώσεις βασικής υπακοής. Το μάθημα έχει διάρκεια τρία τέταρτα και περιλαμβάνει, εκτός από τα tricks, και μαθήματα ψυχολογίας. Φεύγοντας από τα μαθήματα, να ξέρετε ότι μαζί σας θα παίρνετε και homework, που θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος για τον σκύλο σας.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το dog dancing είναι «βάλσαμο» για τους σκύλους με ανασφάλειες και, παράλληλα, βοηθά τους σκύλους να ξεπεράσουν την επιθετικότητά τους. «Το dog dancing κάνει καλό στην ψυχολογία των σκύλων. Νιώθουν καλύτερα, αποκτούν καινούργιες, ωραίες εικόνες», υπογραμμίζει η κα Κουτούλια.
Αν σας συνεπάρει το dog dancing και θελήσετε να συμμετέχετε σε αγώνες, να ξέρετε ότι, επειδή δεν είναι διαδεδομένο στη χώρα μας, θα πρέπει να ταξιδέψετε στο εξωτερικό. Και, όπως χαρακτηριστικά λέει η κα Κουτούλια: «Οι αγώνες είναι μια ωραία γιορτή».
● Η κυρία Μυρτώ Κουτούλια είναι εκπαιδεύτρια σκύλων με δεκαετή εμπειρία. Διατηρεί κλειστή σχολή εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας και ειδικεύεται στην επίλυση προβληματικών συμπεριφορών: ανασφάλεια και επιθετικότητα. Ασχολείται με το το κυνάθλημα igp με τον Ταζ (εργασιακό Γερμανικό Ποιμενικό) και με το κυνάθλημα dog dancing freestyle με τον Όναρ (Bordercollie). Στο ενεργητικό της έχει πάνω από 300 διαφημίσεις και κινηματογραφικές ταινίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την ειδίκευση της εκπαίδευσης σκύλων για γυρίσματα. Έχει διατελέσει γραμματέας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, και επί τρία χρόνια ήταν στην κριτική επιτροπή των pet awards. Και όπως λέει: «Στόχος μου είναι να μάθει ο ιδιοκτήτης να συνεργάζεται με τον σκύλο του σε πραγματικές συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, και να γίνει γνώστης της ψυχολογίας του ζώου».
Διαβάστε επίσης