«Τα μουστάκια του σκύλου διαχωρίζονται εύκολα από το υπόλοιπο τρίχωμα, και είναι πάρα πολύ ευαίσθητα στην αφή. Είναι πιο μακριές και χοντρές τρίχες, από ό,τι οι συνηθισμένες, και εντοπίζονται, κυρίως, γύρω από τη μύτη του, κάτω από το σαγόνι και πάνω από τα μάτια του.
Οι θύλακες, στη βάση των τριχών αυτών, είναι γεμάτοι από νεύρα, έτσι ώστε να στέλνουν εύκολα μηνύματα στον εγκέφαλο», επισημαίνει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.
Εξηγεί ότι, επειδή οι σκύλοι δεν έχουν πολύ δυνατή όραση, βασίζονται αρκετά στα μουστάκια για την κατανόηση του περιβάλλοντός τους.
«Τα μουστάκια τους αντιδρούν στην κίνηση του αέρα. Με αυτόν τον τρόπο, τους βοηθούν να αντιληφθούν αν κινείται κάτι γύρω τους και, παράλληλα, τους παρέχουν πληροφορίες, ακόμη και για το σχήμα, ή την ταχύτητά του.
Επίσης, όταν κινούνται στο σκοτάδι, τους βοηθούν αρκετά να αντιληφθούν το περιβάλλον τους χωρίς να χρειάζεται, καν, να ακουμπήσουν κάπου, και να καταλάβουν ακόμη κι αν χωράνε να περάσουν από στενά μέρη.
Γι’ αυτό μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι σε όσους σκύλους έχουν κοπεί τα μουστάκια, είναι πολύ πιο προσεκτικοί και διστακτικοί, ίσως, με τις κινήσεις τους», αναφέρει ο κτηνίατρος.
Έναν ακόμα ρόλο που επιτελούν τα μουστάκια, είναι αυτός της προστασίας.
«Έχουν προστατευτικό ρόλο -ιδιαίτερα τα μουστάκια πάνω από τα αυτιά- καθώς, αν ερεθιστούν, τα μάτια κλείνουν αυτόματα, προκειμένου να προστατευτούν από τυχόν κινδύνους», λέει ο κ. Γινάργυρος και τονίζει: «Αν και τα μουστάκια μακραίνουν ξανά όταν κοπούν, καλό θα ήταν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά και, όσο γίνεται, να μην τα πειράζουμε».
● Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική. Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων. Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.
Διαβάστε επίσης
Ανακαλύψτε τις πιο δυνατές αισθήσεις του σκύλου