Όπως, ακριβώς, επηρεάζει η ζέστη τη διάθεση και την ψυχολογία μας, έτσι συμβαίνει και με τον σκύλο μας.
«Το καλοκαίρι έρχεται, η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, και όσοι από εμάς έχουμε τετράποδα μέλη στην οικογένειά μας, μπορεί να παρατηρήσουμε ορισμένες αλλαγές στη ρουτίνα και τη συμπεριφορά τους.
Μπορεί, λοιπόν, να παρατηρήσουμε ότι το σκυλάκι μας είναι αρκετά νωχελικό, κοιμάται πολύ, δεν έχει όρεξη για φαγητό, δεν επιθυμεί να παίξει, ακόμη και με το αγαπημένο του παιχνίδι, και δεν υπακούει σε εντολές.
Αναζητά σημεία που έχουν περισσότερη σκιά και δροσιά, ακόμη και μέσα στο σπίτι, και δεν είναι, πλέον, τόσο πρόθυμο να βγει στις καθιερωμένες βόλτες του.
Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει «αλλοπρόσαλλες» συμπεριφορές, όπως, για παράδειγμα, να γαβγίζει σε ερεθίσματα, στα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν αντιδρούσε.
Όλες αυτές οι συμπεριφορές, από τη στιγμή που δεν συνδέονται με κάποιο πρόβλημα υγείας του σκύλου, το οποίο θα ελέγξει ο γιατρός του, θα πρέπει να αποδοθούν στην αύξηση της θερμοκρασίας», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Αθανασία Γκρούτση.
Πώς ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ο σκύλος
Εξηγεί ότι ένας σκύλος, υπό κανονικές συνθήκες, ρυθμίζει στα επιθυμητά επίπεδα τη θερμοκρασία του, μέσω του τριχώματός του. Το τρίχωμά του είναι αυτό που τον κρατάει δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ίσως, δεν είναι τόσο καλή ιδέα, να κουρεύουμε τον σκύλο μας κάθε καλοκαίρι, σκεπτόμενοι ότι έτσι θα δροσιστεί. Ίσα- ίσα, τον δυσκολεύουμε στο να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία.
«Ένα άλλο μέρος του σώματος που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του, είναι οι πατούσες του, αφού εκεί βρίσκονται οι ιδρωτοποιοί αδένες. Θα δείτε, πολύ συχνά, τον σκύλο σας μέσα στο σπίτι, να ξαπλώνει στο πλάι, στο δροσερό πλακάκι και μπροστά από το κλιματιστικό, ή τον ανεμιστήρα. Αυτό συμβαίνει γιατί απελευθερώνει την παραπάνω θερμότητα από τις πατούσες του», ενημερώνει η κα Γκρούτση.
Αφού, λοιπόν, ο σκύλος απελευθερώνει την επιπλέον θερμότητα από τις πατούσες του, η κα Γκρούτση μας βάζει να αναπαραστήσουμε το εξής στο μυαλό μας: «Φανταστείτε τώρα μια βόλτα το μεσημέρι, σε έναν καυτό δρόμο, πεζοδρόμιο, ή άμμο. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, ο σκύλος να «απελευθερώσει» τη θερμότητα του σώματός του από τις πατούσες, και να μειώσει τη θερμοκρασία του με αυτό τον τρόπο. Μπορεί, λοιπόν, με την έκθεση στην τόση ζέστη, να εμφανίσει συμπτώματα θερμοπληξίας, ή ακόμη και να πάθει έγκαυμα στις πατούσες του, μιας και το δέρμα του εκεί είναι ευαίσθητο στις τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Δεν είναι. λοιπόν, περίεργο που ο φίλος μας δεν έχει όρεξη να βγει για βόλτα και, ίσως, δεν μας υπακούει στη βόλτα, ή δείχνει έναν γενικότερο “εκνευρισμό“».
Ένας ακόμη τρόπος ρύθμισης της θερμοκρασίας του, σύμφωνα με την κα Γκρούτση, είναι οι ανάσες από τη μύτη, και, κυρίως, από το στόμα. Θα δείτε, πολλές φορές, το σκυλάκι σας να παίρνει γρήγορες ανάσες από το στόμα (panting) και να κάθεται σε σκιερά μέρη μέσα στο σπίτι, όπως και μπροστά από το κλιματιστικό, ή τον ανεμιστήρα. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να μειώσει τη θερμοκρασία του.
Πώς μπορείτε να κάνετε τη ζωή του σκύλου σας πιο «δροσερή» το καλοκαίρι
Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να κρατήσει τη θερμοκρασία του σε χαμηλά επίπεδα, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, σας προτρέπει να κάνετε τα εξής:
1. εξασφαλίζουμε ότι ο σκύλος μας έχει συνεχή πρόσβαση σε δροσερό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
2. το φαγητό του είναι καλύτερα να το δίνουμε νωρίς το πρωί, ή το βράδυ, σε ώρες που η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Να περιμένουμε ότι, ίσως, θα τρώει λιγότερη ποσότητα
3. μπορούμε να βάλουμε το κρεβατάκι/crate/πάρκο του σε ένα σημείο στο σπίτι που να μην το χτυπάει ο ήλιος, ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη δροσιά, ή σε δωμάτιο που διαθέτει κλιματιστικό ή ανεμιστήρα
4. αν δούμε ότι ο σκύλος μας ζεσταίνεται πολύ, μπορούμε να του δώσουμε ένα νόστιμο παγωμένο παιχνίδι (π.χ. παιχνίδι μάσησης) από την κατάψυξη, που θα τον εκτονώσει και θα τον δροσίσει, παράλληλα
5. όταν έχει ζέστη, δεν τον πιέζουμε να παίξει έντονα, όπως και να τρέξει, από τη στιγμή που δεν είναι καλό για την υγεία του να ανεβάσει παλμούς και θερμοκρασία. Παίζουμε μαζί του σε ώρες της μέρας που έχει πιο δροσιά, και βλέπουμε κάθε φορά τα όρια του. Ίσως, χρειαστεί να μειώσουμε τον συνήθη χρόνο παιχνιδιού μαζί του
6. δεν τον πιέζουμε να ακούσει τις εντολές που, ήδη, ξέρει, από τη στιγμή που η άμεση ανάγκη του είναι να μη ζεσταίνεται τόσο. Αν τον πιέζουμε να μας ακούσει, το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να προκαλούμε περισσότερο εκνευρισμό σε εκείνον, αλλά και σε εμάς. Μειώνουμε και την ανταπόκριση στις εντολές υπό κανονικές συνθήκες
7. επιλέγουμε να τον βγάζουμε βόλτα σε ώρες που δεν έχει τόσο πολύ ήλιο, δηλαδή νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, και καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας κρύο νερό. Τον χρόνο της βόλτας τον καθορίζει ο ίδιος ο σκύλος, από το πόσο άνετα και ευχάριστα φαίνεται να περνάει στη βόλτα. Επίσης, εκτός απ’ τις ώρες, επιλέγουμε να περπατάμε μαζί του καλύτερα σε πεζοδρόμια που δεν τα χτυπάει ο ήλιος και, άρα, δεν θα έχουν τόσο υψηλή θερμοκρασία, καθώς και σε πάρκα με γκαζόν.
8. το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο στη θάλασσα. Πάμε στην παραλία σε ώρες που δεν έχει πολύ ήλιο και πάντα έχουμε νερό. Του εξασφαλίζουμε σκιερό μέρος, γιατί, παρόλο που μπορεί να μπαίνει στη θάλασσα, αν κάθεται στην καυτή άμμο, μπορεί να ανεβάσει επικίνδυνα τη θερμοκρασία του, και να παρουσιάσει συμπτώματα θερμοπληξίας.
Εν κατακλείδι, όπως λέει η κα Γκρούτση: «Με λίγη προσοχή και φροντίδα, το σκυλάκι μας μπορεί να ανεχτεί τη ζέστη του καλοκαιριού και να νιώθει άνετα και ευχάριστα μέσα στο σπίτι, όπως και κατά τη διάρκεια των εξορμήσεών του μαζί μας».
● Η κυρία Αθανασία Γκρούτση είναι νηπιαγωγός, πτυχιούχος του ΑΠΘ (Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην «Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία της Βρεφικής και Νηπιακής Ηλικίας» στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Έχει πιστοποιηθεί από τον κ. François Beiger ως ζωοθεραπεύτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας (Institut français de zoothérapie (IFZ)) και είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ζωοθεραπείας. Έχει αποφοιτήσει από την Kynagon Dog Trainers Academy του κ. Δημοσθένη Μουμιάδη και είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς.
Διαβάστε επίσης