Η κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη μας εξηγεί τι είναι η ψευδοκύηση, ποια τα συμπτώματά της και τι πρέπει να κάνουμε για τη σκυλίτσα μας.

Η κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη

«Η ψευδοκύηση είναι ένα σύνδρομο που παρουσιάζεται συχνά στα θηλυκά σκυλιά και εξαιρετικά σπάνια στις γάτες. Είναι ένα φυσιολογικό κλινικό φαινόμενο, που συμβαίνει συνήθως έξι με οκτώ εβδομάδες μετά το τέλος της περιόδου της σκύλας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής και μεγέθους του ζώου. Οφείλεται σε ορμονολογικές αλλαγές, που συμβαίνουν στο επόμενο στάδιο του οίστρου και ονομάζονται δίοιστρος. Ίσως, είναι ένα αρχέγονο κατάλοιπο των σκύλων που ζούσαν κάποτε σε αγέλες. Μέσω του μηχανισμού αυτού τα «κατώτερα» θηλυκά μπορούσαν να βοηθούν στον θηλασμό των κουταβιών του «κυρίαρχου».

Η διάγνωση της ψευδοκύησης προκύπτει από το ιστορικό που δίνει ο ιδιοκτήτης της θηλυκιάς σκύλας, η οποία εκδηλώνει συμπεριφορά επίτοκης, ενώ δεν ήρθε σε σωματική επαφή με αρσενικό σκύλο στις γόνιμες μέρες της. Αν το παραπάνω δεν είναι γνωστό από τον ιδιοκτήτη, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας πραγματικής κύησης, γίνεται κλινική εξέταση του ζώου, ή ακόμα και απεικονιστική εξέταση, όπως είναι ο ακτινολογικός ή ο υπερηχολογικός έλεγχος.

Ποια είναι να κλινικά συμπτώματα

Τα κλινικά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού μπορεί να είναι ψυχογενή, ή/και σωματικά. Στα ψυχογενή συμπτώματα ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται την αλλαγή συμπεριφοράς της σκύλας του, η οποία γίνεται ανήσυχη, καταθλιπτική, ή -σπανίως- επιθετική. Αναζητά, ίσως, περισσότερα χάδια από τους ανθρώπους της και πολλές φορές έχει την τάση να σκάβει σε διάφορα σημεία στον χώρο που ζει, για να κάνει «φωλιά» και να υιοθετεί άλλα ζώα, ή ακόμα και λούτρινα κουκλάκια, και να τους φέρεται σαν να είναι παιδιά της. Στα σωματικά συμπτώματα παρουσιάζεται ανορεξία, διόγκωση της κοιλιάς και -συχνότερα όλων- διόγκωση των μαστών, ιδίως των δύο οπίσθιων, και έκκριση υγρού από αυτούς που μοιάζει με γάλα.

Όλα τα συμπτώματα, ή μέρος αυτών, διαρκούν συνήθως 2-3 εβδομάδες και τις περισσότερες φορές αυτοπεριορίζονται. Φαρμακευτικά βοηθάμε το ζώο μόνον όταν παρουσιάζει υπέρμετρη διόγκωση των μαστικών αδένων και αυξημένη γαλακτόρροια, για να αποφύγουμε επιπλοκές της ψευδοκύησης όπως μαστίτιδα και δερματίτιδα των μαστών. Σπανίως, και μόνο σε ζώα με ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά, χρειάζεται να χορηγήσουμε ηρεμιστικά. Απαγορεύεται να εκκενώνουμε το γάλα που συσσωρεύεται στους μαστούς και αποτρέπουμε το ζώο μας να γλείφεται, ή να θηλάζει τον εαυτό του, γιατί το ερέθισμα του θηλασμού διεγείρει την έκκριση ορμονών, που διατηρούν τελικά την γαλακτοπαραγωγή.

Μπορούν τα συμπτώματα να εμφανιστούν ξανά;

Οι πιθανότητες να ξαναεμφανιστεί ψευδοκύηση στην ίδια σκύλα είναι υψηλές. Οι συχνές ψευδοκυήσεις μπορούν να οδηγήσουν, τελικά, ακόμα και σε νεοπλασία των μαστών. Δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή τους, οπότε σε ζώα με ιστορικό ψευδοκυήσεων συνιστάται να γίνεται στείρωση. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε κάποιες σκύλες μπορεί να παρουσιαστεί ψευδοκύηση αν υποβληθούν σε ωοθηκυστερεκτομή (στείρωση) αμέσως μετά το τέλος της περιόδου τους, πάλι λόγω ορμονολογικών διαταραχών. Ως εκ τούτου, καλό είναι το χειρουργείο αυτό να πραγματοποιείται τουλάχιστον ενάμισι – δύο μήνες μετά τον οίστρο του ζώου, δηλαδή στη φάση του άνοιστρου».