Μία απορία, που ίσως έχουν ορισμένοι κηδεμόνες σκύλων, είναι γιατί το τετραποδάκι τους, ορισμένες στιγμές, «καρφώνει» το βλέμμα του πάνω τους.
Μία συμπεριφορά, που έχει πολλές ερμηνείες.
Δεν είναι, λοιπόν, λίγες «οι φορές που γυρνάτε προς τον σκύλο σας και τον βλέπετε να σας κοιτάζει επίμονα μέσα στα μάτια.
Τα μάτια του σας ακολουθούν σε κάθε σας κίνηση. Τι μπορεί να θέλει από εσάς ο τετράποδος φίλος σας;», θέτει το ερώτημα ο διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης.
1. Επικοινωνία
Σύμφωνα με τον κ. Μπούζη, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, καθώς «οι σκύλοι δεν γνωρίζουν ελληνικά, ούτε καμία άλλη ανθρώπινη γλώσσα.
Επικοινωνούν, κατά κύριο λόγο, με τη «γλώσσα του σώματος» .
Έτσι, σε κάθε αλληλεπίδραση τους με εμάς, τους ανθρώπους, δεν χάνουν ευκαιρία να μας παρατηρούν, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τι θέλουμε από εκείνους και πώς να αντιδράσουν σε αυτό.
Επίσης, κάποιες φορές, προσπαθούν κι εκείνοι να επικοινωνήσουν μαζί μας με αυτόν τον τρόπο».
2. Ετοιμότητα
Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που έχει την απόλυτη ανάγκη μας. Και το γνωρίζει.
«Ο σκύλος μας ξέρει ότι εμείς του προσφέρουμε όλα όσα χρειάζεται για την καθημερινή του διασκέδαση και, γενικά, για την ευζωία του.
Ξέρει, λοιπόν, ότι το φαγητό, το νερό, αλλά και τα παιχνίδια του, όπως και οι βόλτες του, όλα εξαρτώνται από εμάς.
Έτσι, είναι σε ετοιμότητα, κοιτώντας μας συνεχώς στα μάτια, για να μας «διαβάσει» και να αναγνωρίσει στην έκφραση του προσώπου μας ότι ετοιμαζόμαστε να του δώσουμε κάτι καλό.
Με αυτόν τον τρόπο θα είναι έτοιμος, και δεν χάσει τη στιγμή αυτή που περιμένει πώς και πώς», αναφέρει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων.
3. Θέλει να μας «πει» κάτι
Το έντονο κοίταγμα του σκύλου μας, επίσης, σημαίνει ότι κάτι επιθυμεί και «προσπαθεί να μας δείξει τι θέλει από εμάς.
Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος μας κάθεται δίπλα στην πόρτα, και μας κοιτάει επίμονα, σημαίνει ότι θέλει τουαλέτα.
Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μας το δείξει, άλλα αυτός είναι ένας από τους πολλούς.
Επίσης, το επίμονο κοίταγμα στα μάτια μπορεί να σημαίνει ότι θέλει να παίξει μαζί μας, παράπονο, ή και στεναχώρια, αναλόγως και από τη στάση σώματος του που το συνοδεύει.
Προσοχή! Εδώ πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να διαβάζουμε και εμείς τον σκύλο μας.
Το επίμονο κοίταγμα στα μάτια, για κάποιους σκύλους, είναι σημάδι επιθετικότητας.
Έτσι, όταν δεν γνωρίζουμε έναν σκύλο, δεν τον κοιτάμε επίμονα στα μάτια και τον προσεγγίζουμε με ήπιο τρόπο», τονίζει ο κ. Μπούζης.
4. Έκφραση αγάπης
Επίσης, το να μας κοιτάζει ο σκύλος μας στα μάτια, «αναλόγως με τη σχέση που έχουμε «χτίσει» μαζί του, μπορεί να σημαίνει ακριβώς αυτό που φαίνεται. Δηλαδή, να είναι μία έκφραση αγάπης.
Έπειτα από χρόνια εκτεταμένων ερευνών στο θέμα αυτό έχει αποδειχθεί ότι όταν ο σκύλος μας κοιτάει, εκκρίνει μία ορμόνη η οποία λέγεται ωκυτοκίνη – γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης. Είναι αυτή που εκκρίνεται ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό, και βοηθά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ τους.
Ταυτόχρονα, αποδείχτηκε ότι και τα επίπεδα ωκυτοκίνης των ιδιοκτητών αυξάνονται με αυτή την επικοινωνία μεταξύ τους.
Παράλληλα, το προσηλωμένο βλέμμα του σκύλου προκαλεί την αντίδραση του ιδιοκτήτη, ο οποίος, ως επί το πλείστον, θα ανταμείψει τον τετράποδο φίλο του, κοιτώντας τον, μιλώντας του, αγγίζοντάς τον, ή αλληλεπιδρώντας μαζί του με ένα παιχνίδι.
Ενέργειες, που ενισχύουν τη σύνδεση ανάμεσα στους δύο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι η εξημέρωση των σκύλων έγινε όταν αυτοί -οι σκύλοι- υιοθέτησαν έναν από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων: την επικοινωνία με τα μάτια», αναφέρει ο κ. Μπούζης.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο κ. Μπούζης επισημαίνει: «Όταν ο σκύλος μας μάς κοιτάει στα μάτια, μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να μάθουμε να «διαβάζουμε» τον αγαπημένο μας τετράποδο φίλο, δείχνοντάς του παράλληλα τον τρόπο για να μπορεί κι εκείνος να μας «διαβάζει» (απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό – εκπαιδευτή σκύλων), ώστε να ερμηνεύουμε το κάθε του βλέμμα και να κάνουμε τη συμβίωσή μας πιο εύκολη και διασκεδαστική!».
● Ο κ. Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων.
Η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας, η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους, είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα. Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων».
Επίσης, έχει αποφοιτήσει από Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης ως «Ειδικός Δασικής Προστασίας» και ήταν για τέσσερα χρόνια εθελοντής πυροσβέστης. Υπήρξε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων για πέντε χρόνια και, στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ασφάλειας ως προσωπικό ασφαλείας και φύλαξης ευαίσθητων στόχων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.
Διαβάστε επίσης