Είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα και συχνά αναφέρονται ως υπερ-τροφή, εξαιτίας των ποικίλων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.
Μια μικροσκοπική υπερ-τροφή, που είναι θαυματουργή και για τον σκύλο.
«Ένας αρκετά διαδεδομένος σπόρος -υπερ-τροφή- σε όσους ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή, είναι ο σπόρος τσία (chia), καθώς έχει τη δυνατότητα να αυξάνει την αντοχή του οργανισμού και να προσφέρει ενέργεια που διαρκεί. Κάτι που το κάνει μαγική τροφή», αναφέρει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, που ανοίγει μια παρένθεση: «Ο σπόρος chia, ή, αλλιώς, salvia hispanica, έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Προέρχεται από την Κεντρική Αμερική, όπου τον καλλιεργούσαν οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Λέγεται ότι οι πολεμιστές και δρομείς Αζτέκοι έτρωγαν μόνο μία κουταλιά της σούπας με σπόρους chia την ημέρα, και διατηρούσαν τον οργανισμό τους. Ήταν αρκετή για να τους προσφέρει ενέργεια και αντοχή».
Τα οφέλη του σπόρου chia για τον σκύλο – Πώς μπορεί να τον βοηθήσουν
Οι σπόροι chia, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, περιέχουν πληθώρα από βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγγάνιο. Το μαγγάνιο το χρειάζονται οι σκύλοι για να παράγουν ενέργεια, αλλά και για να μεταβολίσουν την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες. Παράλληλα, παίζει σημαντικό ρόλο στην μυο-σκελετική τους υγεία.
Περιέχουν, επίσης, φώσφορο, χαλκό σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, τα οποία είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τον οργανισμό του σκύλου μας.
«Οι σπόροι chia έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα του σκύλου σας, οι οποίες ευθύνονται για το οξειδωτικό στρες και για κυτταρικές αλλοιώσεις.
Περιέχουν στοιχεία όπως το καφεικό οξύ, το οποίο αντιμετωπίζει τη φλεγμονή στο σώμα, ή την κερκετίνη, η οποία, ως αντιοξειδωτικό, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων», λέει η κα Παλαιολογοπούλου.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο των σπόρων chia, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι η περιεκτικότητα τους σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν μια πολύ καλή φυτική πηγή του λιπαρού οξέως άλφα λινολενικού οξέως.
«Γνωρίζουμε, πλέον, ότι τα ωμέγα 3 είναι πολύ σημαντικά για την εξισορρόπηση των ωμέγα 6, καθώς, όταν ανεβαίνουν τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, παρουσιάζονται προβλήματα υγείας, όπως είναι οι φλεγμονές στο σώμα.
Τα ωμέγα 3 βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην υγεία του τριχώματος και του δέρματος, αλλά και των συνδέσμων και του εγκεφάλου, όπως και στην ανάπτυξη της όρασης», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.
Στο σημείο αυτό η κα Παλαιολογοπούλου διευκρινίζει ότι το άλφα λινολενικό οξύ (ALA) δεν μπορεί να προσφέρει στον σκύλο μας την ποσότητα και την ποιότητα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ειδικά τα EPA και DHA. Συνεπώς, δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτό ως την μόνη πηγή ωμέγα 3 για τον οργανισμό του. Κι αυτό γιατί «το σώμα του χρειάζεται να περάσει μια διαδικασία μετατροπής, προκειμένου να επιφέρει μεταβολές στο λιπαρό οξύ ωμέγα 3 που χρειάζεται. Και δεν είναι τόσο εύκολο. Συνεπώς, μπορεί να λάβει μόνο μικρή ποσότητα από ωμέγα 3», τονίζει η κα Παλαιολογοπούλου.
Αναμφίβολα, όμως, όπως υποστηρίζει η κα Παλαιολογοπούλου, οι σπόροι chia αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, καθώς είναι διαλυτοί και μπορούν να απορροφήσουν νερό, αλλά και να δημιουργήσουν ένα gel στον οργανισμό. Μάλιστα, καθώς περνούν από το παχύ έντερο ζυμώνονται από τα καλά βακτήρια και δημιουργούν μια αλυσίδα από λιπαρά οξέα, τα οποία ελέγχουν τον πληθυσμό των παθογόνων βακτηριδίων.
Παράλληλα, οι σπόροι chia, επειδή διογκώνονται στον πεπτικό σωλήνα, όπως εξηγεί η κα Παλαιολογοπούλου, μπορούν να απορροφήσουν υγρά και να βοηθήσουν στη διάρροια, όπως και στον διαβήτη, καθώς ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος.
Πώς μπορείτε να τους δώσετε στον σκύλο σας
Αν επιθυμείτε να προσφέρετε στον σκυλάκο σας σπόρους chia, η κα Παλαιολογοπούλου έχει να σας πει τα εξής:
«Είναι καλύτερα, τους σπόρους chia να τους μουλιάσετε, προκειμένου να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά, έτσι ώστε να γίνουν πιο εύπεπτοι.
Υπολογίστε μικρή ποσότητα, 1/4 κουτ. γλυκού για κάθε 5 κιλά σωματικού βάρους.
Προτιμήστε αλεσμένους βιολογικούς σπόρους, τους οποίους μπορείτε να ρίξετε πάνω από το φαγητό του.
Τι να προσέξετε
– Σε κάποιους σκύλους μπορεί να δημιουργήσουν πεπτικά προβλήματα. Γι’ αυτό ξεκινήστε με αλεσμένους, και σε μικρή ποσότητα, για να δείτε εάν είναι καλά ανεκτοί. Καλύτερα να μη δοθούν σε σκύλους με ευερέθιστο έντερο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση.
– Επειδή μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 12 φορές το βάρος τους σε νερό, καλύτερα να τους δώσετε μουλιασμένους, για να μην προκαλέσουν αφυδάτωση όταν εισέλθουν στο στομάχι του σκύλου σας.
Για κάθε 1/4 κούπας σπόρων chia υπολογίστε ότι χρειάζονται 3-4 κούπες νερού. Πρέπει να τους μουλιάσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά, ή όλη τη νύχτα.
– Παρόλο που δεν είναι τόσο σύνηθες, κάποιος σκύλος να παρουσιάσει αλλεργία στους σπόρους chia, καλό θα ήταν -αν τους δίνετε για πρώτη φορά- να παρακολουθήσετε για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις (δερματικό εξάνθημα, φαγούρα, διάρροια, εμετός).
– Επειδή μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, όπως και την ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, μπορεί, αν δοθούν σε σκύλο που παίρνει παράλληλα φαρμακευτική αγωγή για τέτοια προβλήματα, να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, ή υπόταση.
Όπως βλέπουμε, η φύση έχει πληθώρα από φυσικούς καρπούς και σπόρους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη, τόσο στον δικό μας οργανισμό, όσο και του σκύλου μας”.
● Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of IintegrativeVeterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.
Πηγές:
- https://www.dogsnaturallymagazine.com/chia-for-pets/
- https://thepetsdigest.com/the-dangers-of-feeding-your-dog-chia-seeds/
Διαβάστε επίσης
Ελαιόλαδο: Ανακαλύψτε πόσο θαυματουργό είναι για τον σκύλο
Ο σκύλος δεν κάνει να τρώει πατάτα – Και άλλοι 5 μύθοι για τη διατροφή του