Είναι κάποιοι σκύλοι που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα πόδια των κηδεμόνων τους.
«Πολλές φορές ξυπνάμε και βρίσκουμε τον τετράποδο φίλο μας να κοιμάται στα πόδια μας.
Επίσης, όταν καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ μας, αμέσως ανεβαίνει και ξαπλώνει στα πόδια μας, ή ξαπλώνει μπροστά μας και αναζητά χάδια.
Μια συμπεριφορά που απολαμβάνει ο σκύλος μας, και αποτελεί καθημερινότητα για πολλές σκυλο-οικογένειες. Και πολλοί σκυλο-γονείς αναρωτιούνται γιατί παρουσιάζει μία τέτοια συμπεριφορά.
Ο σκύλος μας επιλέγει αυτή τη συμπεριφορά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», λέει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, Σεραφείμ Δράκος, και ανοίγει μια παρένθεση: «Αρχικά να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες φυλές σκύλων εκτράφηκαν για να βρίσκονται, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας, κοντά στους ιδιοκτήτες τους.
Άλλωστε, οι σκύλοι για περισσότερο από 35.000 χρόνια εξημερώνονταν μέσω της συμβίωσης τους με τον άνθρωπο».
Άρα, όπως εξηγεί ο κ. Δράκος, ο σκύλος επιλέγει να κοιμάται μαζί μας γιατί με αυτόν τον τρόπο αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.
Αυτή η συμπεριφορά τον κάνει να νιώθει λιγότερο ευάλωτος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
«Φυσικά, πολλοί σκύλοι, είναι πιθανόν να επιλέγουν αυτή τη συμπεριφορά γιατί μπορεί να υπάρχει κάτι στο περιβάλλον που να τους φοβίζει.
Για παράδειγμα, αν έρθει κάποιο πρόσωπο στο σπίτι, το οποίο δεν γνωρίζει, έρχεται και κουλουριάζεται στα πόδια μας.
Επίσης, τα σκυλιά, που τους διακατέχει άγχος αποχωρισμού, ή έχουν αγχώδεις τάσεις όταν μένουν μόνα τους, είναι λογικό να αισθάνονται ότι τους λείπουν τα χάδια. Και όταν επιστρέφει στο σπίτι ο ιδιοκτήτης τους, είναι προσκολλημένα πάνω του και θέλουν να κοιμηθούν μαζί του, διευκρινίζει ο κ. Δράκος.
Ένας ακόμη λόγος που παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά οι σκύλοι, σύμφωνα με τον διπλωματούχο εκπαιδευτή και σύμβουλο συμπεριφοράς σκύλων, είναι ότι μπορεί να θέλουν να προστατεύσουν τον ιδιοκτήτη τους. Και εξηγεί ότι ο σκύλος, εκ φύσεως, έχει το ένστικτο του φύλακα. Γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να θέλει να κοιμάται στα πόδια μας.
«Μία άλλη πιθανή περίπτωση είναι, ο κηδεμόνας να έχει «καλομάθει» τον σκύλο του.
Δηλαδή, αν κάθε φορά που ο σκύλος ανεβαίνει στον καναπέ και κουλουριάζεται στα πόδια μας τον χαϊδεύουμε, τότε άθελά μας επιβραβεύουμε αυτή τη συμπεριφορά», αναφέρει ο κ. Δράκος και συμπληρώνει: «Επίσης, τα σκυλιά επιλέγουν να κοιμούνται στα πόδια μας όταν αντιληφθούν ότι βιώνουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, ή αντιμετωπίζουμε κάποιο θέμα υγείας, με σκοπό να μας ηρεμήσουν.
Οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν και να αντιλαμβάνονται τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων μέσα από τις ορμόνες που εκκρίνει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Σε κάθε περίπτωση, δεν σημαίνει ότι το να κοιμάται ο σκύλος στα πόδια μας αποτελεί προβληματική συμπεριφορά».
Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Δράκος, επιβάλλεται ο σκύλος να έχει τον δικό του χώρο και κρεβάτι μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να ηρεμεί, να κοιμάται και να κάθεται όταν έχουμε επισκέπτες στο σπίτι.
Αναφέρει ότι στη θετική εκπαίδευση εξετάζεται κάτω από ποιες συνθήκες παρουσιάζεται αυτή η συμπεριφορά, όπως και το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Και καταλήγει: «Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο αγαπημένος μας φίλος επιλέγει να κοιμάται στα πόδια μας. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία στιγμή αγάπης και στοργής ανάμεσα σε εμάς και στον τετράποδο φίλο μας!».
● Ο κ. Σεραφείμ Δράκος είναι απόφοιτος της Dog Friendly Academy και πτυχιούχος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής).
Και όπως λέει: «Λατρεύω τις πεζοπορίες στο βουνό και το κολύμπι, ειδικά μαζί με σκυλιά».
Διαβάστε επίσης