Μία δυσάρεστη συμπεριφορά που μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος, αν και κάνει την ανάγκη του στη βόλτα, είναι να ουρήσει πάνω στο καναπέ, ή στο κρεβάτι μας.
«Πολλές φορές, γυρίζοντας στο σπίτι, μαλώνουμε τον σκύλο μας επειδή ούρησε, την ώρα που λείπαμε, στον καναπέ, ή στο κρεβάτι μας.
Παρόλο που μπορεί να κάνει την ανάγκη του έξω, εκείνος, όταν φεύγουμε, πηγαίνει και λερώνει στο κρεβάτι μας, ή στον καναπέ.
Από την παραπάνω πρόταση ας κρατήσουμε τη φράση «όταν φεύγουμε», επισημαίνει ο κ. Σεραφείμ Δράκος, διπλωματούχος εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, και συμπληρώνει: «οι περισσότεροι κηδεμόνες, όταν επιστρέφουν στο σπίτι, και επειδή βρίσκονται σε απόγνωση, μαλώνουν τον σκύλο τους. Καταλήγουν, δε, στο συμπέρασμα ότι ο σκύλος θέλει να ασκήσει κυριαρχία και να τους εκδικηθεί, επειδή έφυγαν από το σπίτι».
Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε, σύμφωνα με τον κ. Δράκο, είναι ότι ο σκύλος μας δεν θέλει να μας εκδικηθεί, ούτε να μας τιμωρήσει, επειδή φύγαμε από το σπίτι.
Είναι μια θεωρία, όπως λέει, που έχει επικρατήσει διότι εμείς οι άνθρωποι προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις συμπεριφορές των τετράποδων φίλων μας με ανθρώπινα συναισθήματα.
«Ας απομακρυνθούμε, λοιπόν, από αυτήν την αντίληψη, διότι ο σκύλος μας δεν εκδικείται. Απλά, προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Γι΄αυτό εμείς θα πρέπει να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά αυτή και να βρούμε τα αίτια που, πιθανόν, την προκαλούν», τονίζει ο κ. Δράκος.
Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, στην περίπτωση που ο σκύλος μας ουρεί πάνω στο κρεβάτι μας;
«Όταν παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος μας «λερώνει» στο κρεβάτι μας, προτείνεται να ακολουθήσουμε μια σειρά από ενέργειες, ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα.
Καταρχήν, το πρώτο πράγμα που προτείνεται είναι να ενημερώσουμε τον κτηνίατρό μας, ώστε να εξετασθεί αν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο. Εφόσον μας ενημερώσει ο κτηνίατρος ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, τότε εξετάζουμε τι συμβαίνει στο περιβάλλον του.
Αν ο σκύλος μας έχει μάθει να κάνει την τουαλέτα του έξω, και ξαφνικά παρατηρήσουμε ότι έχει λερώσει στο κρεβάτι μας, ή στον καναπέ, πρέπει να εξετάσουμε τι αλλαγές υπήρξαν στο περιβάλλον του, ώστε να τον κάνουν να νιώσει ανασφάλεια.
Όταν λέμε αλλαγές στο περιβάλλον, μπορεί να είναι η απώλεια ή ο ερχομός ενός μέλους στην οικογένεια, όπως και το ότι μειώσαμε τον χρόνο που τον βγάζουμε βόλτα.
Ειδικότερα, τα χρόνια της καραντίνας που διανύουμε, με τις συνεχείς αλλαγές στο πρόγραμμά μας, είναι κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον σκύλο μας και να τον οδηγήσει σε μία τέτοια συμπεριφορά», εξηγεί ο κ. Δράκος.
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να ωθήσει τον σκύλο μας να κάνει την ανάγκη του στο κρεβάτι μας είναι η συναναστροφή του με όχι καλά κοινωνικοποιημένα σκυλιά, όπως αναφέρει ο κ. Δράκος, καθώς μπορεί να τον κάνει να μην νιώθει άνετα, και να το εκφράζει με αυτόν τον τρόπο στο σπίτι μας.
«Εφόσον εξετάσουμε το περιβάλλον και το ιστορικό του σκύλου, και καταλήξουμε τι είναι αυτό που τον αγχώνει και τον οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά, αυτό που προτείνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να του επαναφέρουμε τη ρουτίνα του και να τη διατηρήσουμε.
Να αυξήσουμε τις φορές που βγαίνει βόλτα μέσα στη μέρα, αλλά και τη διάρκεια, με την προϋπόθεση ότι στην βόλτα του είναι ήρεμος, και δεν υπάρχουν στιγμές έντασης που να τον αγχώνουν.
Επίσης, όταν στην εκμάθηση της τουαλέτας χρησιμοποιείται πάνα, και αργότερα αφαιρεθεί, και συνάμα έχει εφαρμοστεί η τιμωρία ή το μάλωμα επειδή λέρωσε εκτός πάνας, το μόνο που καταφέρνουμε με αυτό τον τρόπο είναι να τον κάνουμε να νιώθει ανασφάλεια και να κρύβεται, ή να κάνει την ανάγκη του όταν λείπουμε.
Προτείνεται να μη χρησιμοποιείται πάνα για την εκμάθηση της τουαλέτας, γιατί μερικά σκυλιά συνηθίζουν στο υλικό και τους είναι δύσκολο να μάθουν εκτός, ειδικά αν δεν υπάρχουν και ποιοτικές βόλτες», διευκρινίζει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων.
Στην περίπτωση που ο σκύλος δεν μπορεί να κρατηθεί για πολλές ώρες, και εμείς λείπουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κ. Δράκος προτείνει να βρούμε κάποιο άτομο που να μπορεί να τον βγάλει βόλτα όσο εμείς απουσιάζουμε.
Ο κ. Δράκος καταλήγει ότι «ο σκύλος προσπαθεί να μας «πει» με τον τρόπο του ότι κάτι τον κάνει να νιώθει ανασφάλεια, ή κάτι τον έχει επηρεάσει παθολογικά. Ανάλογα, λοιπόν, με την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας και, σε δεύτερο στάδιο, έναν εκπαιδευτή.
Σε καμία περίπτωση δεν τον τιμωρούμε, και δεν τον μαλώνουμε, γιατί αυτό δεν διορθώνει τη συμπεριφορά. Το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να του αυξάνουμε το άγχος και την ανασφάλεια».
● Ο κ. Σεραφείμ Δράκος είναι απόφοιτος της Dog Friendly Academy και πτυχιούχος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής).
Και όπως λέει: «Λατρεύω τις πεζοπορίες στο βουνό και το κολύμπι, ειδικά μαζί με σκυλιά».
Διαβάστε επίσης