Άνοιξη, η εποχή που προαναγγέλλει το καλοκαίρι και κατά τη διάρκειά της αναπτύσσεται η βλάστηση.
Μία εποχή που όσοι έχουν σκύλο πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους, προκειμένου να προφυλάξουν τον μικρό τους φίλο από τις ανοιξιάτικες απειλές.
«Καθώς οδεύουμε προς τους θερμότερους μήνες, οι κίνδυνοι για τους τετράποδους φίλους μας αυξάνονται, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, της ανθοφορίας των δέντρων και των φυτών, αλλά και της έντονης δραστηριότητας των εντόμων», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.
Τι θα πρέπει να προσέξουν, λοιπόν, οι κηδεμόνες σκύλων;
1. Αλλεργίες
Η Άνοιξη φέρνει μαζί της και τις αλλεργίες. «Όπως ταλαιπωρούν κι εμάς τους ανθρώπους, έτσι και τα σκυλάκια μας μπορεί να ενοχληθούν από τη γύρη που εισπνέουν στον αέρα κατά τη διάρκεια της Άνοιξης.
Επίσης, η επιπλέον έκθεση στο γρασίδι θα μπορούσε να προκαλέσει την έξαρση των αλλεργιών αυτή την εποχή.
Εάν ο σκύλος σας έχει μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα, είναι πιθανό να πάσχει από αλλεργίες:
• Φτάρνισμα
• Καταρροή και δακρύρροια (περισσότερο από το συνηθισμένο)
• Υπερβολικός κνησμός, δάγκωμα, ή γλείψιμο, είτε σε μια περιοχή είτε παντού
• Δερματικά εξανθήματα
• Ροχαλητό (περισσότερο από το συνηθισμένο)
• Εμετός
Βοηθήστε τον σκύλο σας να αποφύγει τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, κάνοντάς τον μπάνιο τακτικά και διατηρώντας το σπίτι σας, όσο το δυνατόν, πιο καθαρό.
Ο κτηνίατρός σας μπορεί, επίσης, να συστήσει κάποιο φάρμακο για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει πιο ανώδυνα τις αλλεργίες.
Το σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι δεν πρέπει να μοιράζεστε τα αντιισταμινικά σας με τον σκύλο σας, όχι επειδή είναι επιβλαβή για το κατοικίδιο ζώο σας, αλλά γιατί δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, όσο νομίζετε.
Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερα να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλέψει ποια φάρμακα ενδείκνυνται για την καταπολέμηση των αλλεργιών στην περίπτωση του σκύλου σας», επισημαίνει η κτηνίατρος.
2. Ψύλλοι, τσιμπούρια, σκνίπες και κουνούπια
Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, όπως λέει η κα Sereti, οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, οι σκνίπες και τα κουνούπια γίνονται πιο δραστήρια και ενοχλητικά για τους αγαπημένους μας φίλους.
Για να προστατέψετε το σκυλάκι σας από τα ενοχλητικά παράσιτα, η κτηνίατρος προτείνει τα κατάλληλα φάρμακα για κάθε περίπτωση.
«Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τη μέθοδο αποπαρασίτωσης που είναι πιο αποτελεσματική για τον δικό σας σκύλο, πριν αποφασίσετε να βγείτε στη φύση με τον αγαπημένο σας φίλο.
Να θυμάστε ότι μόλις ο σκύλος σας μεγαλώσει αρκετά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μηνιαίο προληπτικό φάρμακο για να απομακρύνετε τα παράσιτα.
Επίσης, θα πρέπει να τον ελέγχετε τακτικά, ειδικά μετά την επίσκεψή σας σε μία δασώδη περιοχή, από τσιμπούρια και ψύλλους», τονίζει η κα Sereti.
3. Τοξικά φυτά
Αν έχετε κήπο και προετοιμάζεστε να τον περιποιηθείτε, η κα Sereti ενημερώνει ότι πολλά καλλωπιστικά φυτά είναι τοξικά και μπορεί να δηλητηριάσουν τον σκύλο σας.
«Ειδικότερα, θα πρέπει να κρατήσετε το περίεργο σκυλάκι σας μακριά από φυτά που ανθίζουν την Άνοιξη, όπως είναι οι νάρκισσοι, οι τουλίπες και οι αζαλέες, τα οποία είναι μερικά από τους πιο συνηθισμένους ανοιξιάτικους κινδύνους για τους σκύλους.
Ακόμη και ο κήπος με τα φρούτα και τα λαχανικά σας μπορεί να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους.
Οι άγουρες ντομάτες μπορεί να δηλητηριάσουν τον σκύλο σας, όπως και το σχοινόπρασο, το εστραγκόν, τα κρεμμύδια, τα γλυκά μπιζέλια και πολλά οπωροφόρα δέντρα.
Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε φυτά που αναπτύσσονται μόνα τους στην αυλή σας, και πριν φυτέψετε οτιδήποτε καινούργιο, ελέγξτε την πιθανότητα να βλάψει τον σκύλο σας.
Επίσης, στη λίστα με τους κρυμμένους κινδύνους στην αυλή σας είναι και διάφορα εμπορικά και οργανικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα.
Όλα αυτά τα προϊόντα μπορεί βοηθούν το γρασίδι σας να αναπτυχθεί και να κρατήσει μακριά τα ζιζάνια και τα παράσιτα, αλλά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για τον σκύλο σας, καθώς ερεθίζουν το αναπνευστικό και το πεπτικό του σύστημα.
Εάν, λοιπόν, περνάτε πολύ χρόνο με τον σκύλο σας στον κήπο, θα πρέπει να μειώσετε, ή ακόμη και να μην κάνετε χρήση των χημικών, ή, τουλάχιστον, να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από το γρασίδι για μερικές ημέρες μετά τη χρήση τους», επισημαίνει η κα Sereti.
4. Απώλεια τρίχας – Δερματικά προβλήματα – Κούρεμα σκύλου
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το βούρτσισμα, όπως και το μπάνιο του σκύλου, προκειμένου να μην προκληθούν δερματικά προβλήματα στον σκύλο.
«Αυτή την εποχή τα κατοικίδιά σας χάνουν το τρίχωμά τους, το οποίο είναι ενοχλητικό, τόσο για εσάς, όσο και για τον σκύλο σας, εάν δεν το αντιμετωπίσετε σωστά.
Το βούρτσισμα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα, διώχνει τις νεκρές τρίχες και βοηθά τον αέρα να κυκλοφορεί στο σώμα του σκύλου σας.
Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το καθημερινό βούρτσισμα μπορεί να του δημιουργήσει δερματικά προβλήματα.
Επίσης, δεν πρέπει να κάνετε συχνά μπάνιο τον σκύλο σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει, ομοίως, σοβαρά δερματικά προβλήματα.
Φυσικά και δεν μπορείτε να τον αφήσετε να μπει μέσα στο σπίτι λασπωμένος, αλλά δεν χρειάζεται κάθε φορά να τον βάζετε ολόκληρο στην μπανιέρα.
Μπορείτε μόνο να πλύνετε τα πατουσάκια του και να βουρτσίσετε το υπόλοιπο σώμα.
Κάποιες ράτσες σκύλων χρειάζονται μπάνιο κάθε δύο μήνες και κάποιες άλλες 1-2 φορές το χρόνο.
Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τη συχνότητα, καθώς και για το σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να αποφύγετε τα δερματικά προβλήματα.
Να θυμάστε ότι τα δικά μας σαμπουάν μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στο δέρμα του σκύλου, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε σαμπουάν ειδικά για σκύλους, ανάλογα με το τρίχωμα, τις ευαισθησίες και τις ανάγκες του.
Τέλος, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το κούρεμα του σκύλου σας.
Μην αφήσετε κανέναν να τον ξυρίσει, καθώς το τρίχωμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά.
Το τρίχωμα του σκύλου λειτουργεί σαν θερμοστάτης. Παρεμβαίνοντας σε αυτή τη φυσική διαδικασία, εμποδίζουμε τον σκύλο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του.
Επίσης, ένας σκύλος με ξυρισμένο τρίχωμα δεν έχει καμιά προστασία από τις επικίνδυνες UV ακτίνες του ήλιου.
Η μοναδική περίπτωση που ο σκύλος πρέπει να ξυρίζεται, είναι πριν από κάποια επέμβαση, ή περιποίηση πληγής», υπογραμμίζει η κα Sereti.
5. Έντονη άσκηση
«Σίγουρα τον Χειμώνα οι βόλτες ήταν περιορισμένες και χωρίς μεγάλη διάρκεια.
Μην αρχίσετε, λοιπόν, ξαφνικά τις ατέλειωτες βόλτες με έντονη και υπερβολική άσκηση.
Εάν ο σκύλος σας δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήριος για αρκετούς μήνες, ξεκινήστε με μικρούς περιπάτους και, σταδιακά, αυξήστε την ένταση και την χρονική διάρκεια», συμβουλεύει η κα Sereti.
6. Σκύλοι σε αυτοκίνητα
Μπορεί κατά τους δροσερούς μήνες να μην είναι μεγάλο πρόβλημα, το να αφήνετε το σκυλάκι σας για λίγη ώρα στο αυτοκίνητο, προκειμένου να πεταχτείτε για κάποια δουλειά, όπως λέει η κα Sereti, αλλά όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, υπάρχει ο κίνδυνος θερμοπληξίας.
«Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αποφεύγετε να αφήνετε το σκυλάκι σας στο αυτοκίνητο, ακόμη και για λίγα λεπτά», τονίζει η κα Sereti και κλείνει λέγοντας: «Τώρα που τα γνωρίζετε όλα αυτά, είστε έτοιμοι να απολαύσετε τις βόλτες με τους τετράποδους φίλους σας και τον ανοιξιάτικο καιρό».
• Η κυρία Nikoleta Sereti είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».
Διαβάστε επίσης
Η λοίμωξη που προκαλεί κνησμό στο κατοικίδιο – Η διατροφή που ανακουφίζει