Ο καβγάς μεταξύ σκύλων είναι μία κατάσταση που κάθε κηδεμόνας σκύλου δεν θέλει να τη βιώσει ο μικρός του φίλος.
Γιατί, όμως, δύο σκύλοι μπορεί να οδηγηθούν σε… ομηρικό καβγά;
«Οι σκύλοι είναι σαν τα μικρά παιδιά. Μπορεί να τσακωθούν για μικρά, απλά, καθημερινά πραγματάκια», εξηγεί η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση, και παραθέτει κάποιους από τους κυριότερους λόγους, που ένας σκύλος μπορεί να καβγαδίσει με έναν άλλον.
1. Διαφύλαξη πόρων – διεκδίκηση: Όπως είναι το φαγητό, το παιχνίδι, η οικογένεια, ο χώρος του. Φροντίζουμε να υπάρχει πληθώρα πόρων – Όταν ένα ζώο είναι περιορισμένο σε έναν χώρο, είναι εύκολο να τσακωθεί.
2. Υψηλά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό, όπως αδρεναλίνη, κορτιζόνη. Φροντίζουμε να υπάρχει ηρεμία.
3. Φόβος/αστικό περιβάλλον: Απευαισθητοποιούμε συστηματικά τον σκύλο μας από ερεθίσματα που φοβάται. Όπως, για παράδειγμα, από τον θόρυβο.
4. Πόνος: Φροντίζουμε να κρατάμε τον σκύλο μας υγιή και να παρατηρούμε αλλαγές στη συμπεριφορά του, ή περίεργες συμπεριφορές.
5. Λουρί – οδηγός: Αν δείτε επίθεση σε έναν άλλο σκύλο. Φροντίζουμε να προστατεύουμε πάντα τον σκύλο μας, ελέγχοντάς τον με τον οδηγό του.
6. Σεξουαλικοί λόγοι/αναπαραγωγή: Μεριμνούμε να στειρώνουμε το ζώο μας στην κατάλληλη ηλικία, καθώς και να το προστατεύουμε όταν είναι σε οίστρο. Αυτό σημαίνει πως δεν βολτάρουμε τις ημέρες εκείνες.
Για να μειωθούν οι πιθανότητες, δυο σκύλοι να γίνουν… μαλλιά κουβάρια, η κα Σκιαδαρέση συμβουλεύει:
«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, εμείς οι σκυλογονείς, είναι:
1. Να μη στρεσάρουμε τον σκύλο μας για κανέναν λόγο, αντιθέτως να τον διατηρούμε ήρεμο.
2. Να μην τον πιέζουμε να γνωριστεί, ή να πάει κοντά σε έναν άλλον σκύλο, αν δεν είναι επιλογή του – κάτι παραπάνω θα ξέρει, για να μη θέλει να αλληλεπιδράσει.
3. Να μην τον τραβολογάμε από το λουρί όταν βλέπει κάτι που τον φοβίζει.
4. Αν έχουμε δύο σκύλους: α) να μην αφήνουμε πράγματα στο πάτωμα που μπορεί να πυροδοτήσουν έναν τσακωμό, όπως ένα παιχνίδι, ή μια λιχουδιά, β) να μη διαχωρίζουμε τα σκυλοπαιδιά μας, και να δίνουμε ίσης αξίας φροντίδα, σημασία κι αγάπη στο κάθε ένα ξεχωριστά. Να αφιερώνουμε, δηλαδή, ίσο χρόνο σε κάθε σκύλο, γ) να μην επεμβαίνουμε στον τσακωμό τους, παίρνοντας κάποιου το μέρος. Επιλέγουμε να υποχωρήσουμε, πηγαίνοντας σε ένα άλλο δωμάτιο, πριν τα πράγματα γίνουν πολύ σκούρα. Η κίνηση αυτή δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να έχουμε ενεργή επίβλεψη. Αυτό προϋποθέτει πως έχουμε φροντίσει να έχουμε σωστή σειρά στο σπίτι, όπως και ότι κάθε σκύλος έχει τη δική του θέση.
5. Να προνοούμε να μην περπατάμε σε στενούς δρόμους, έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Για παράδειγμα, να πέσουμε πάνω σε έναν άλλον σκύλο στο σημείο όπου δύο δρόμοι σχηματίζουν γωνία.
6. Να παρέχουμε στα ζώα μας καλή εκτόνωση μέσα στην ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου μας.
7. Να φροντίζουμε, η πρώτη γνωριμία δύο σκύλων να γίνεται σε κατάλληλες συνθήκες.
8. Να γνωρίζουμε καλά τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου μας, ώστε να καταλαβαίνουμε πώς αισθάνεται και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πώς νιώθει σε σχέση με έναν άλλο σκύλο.
Φυσικά, η πρόληψη και η συνέπεια σε όλα τα παραπάνω είναι “το Α και το Ω”.
Βασική προϋπόθεση είναι η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας στη σωστή ηλικία (έως 16 εβδομάδες), ώστε να αναγνωρίζει και να είναι “κουλ” σε νέα για εκείνον πράγματα.
Να αγαπάτε και να «ακούτε» τον σκύλο σας».
● Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση αποφοίτησε το 2019 από τη Σχολή Star Dogs του κ. Γιάννη Αραχωβίτη και είναι θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς. Έχει παρακολουθήσει κύκλο μετεκπαίδευσης στη Σχολή Dogfully της κ. Εριέττας Καραμπέτσου. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ελληνική Κοινότητα Συμπεριφοράς).
Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της και μαθαίνει τους σκυλογονείς να κατανοούν, να σέβονται και να χτίζουν το Μαζί με τα σκυλοπαιδιά τους.
Ζει στην Πάτρα.
Διαβάστε επίσης