Υπάρχουν κάποιοι μύθοι που αναφέρονται στα μικρόσωμα σκυλιά. Υπάρχουν κηδεμόνες μικρόσωμων σκύλων που τα θεωρούν… μικρά και αβοήθητα παιδιά.
Επιλέγουν να υιοθετήσουν μικρόσωμους σκύλους γιατί μπορούν να τους χειριστούν με μεγαλύτερη ευκολία αν παρουσιάσουν ανάρμοστη συμπεριφορά (επιθετικότητα).
«Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να λένε ότι επιθυμούν να υιοθετήσουν μικρόσωμα σκυλιά γιατί έχουν μικρό σπίτι, να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να «χειριστούν» μεγαλόσωμο σκυλί, και ότι δεν έχουν όσο χρόνο χρειάζεται ένα μεγαλόσωμο σκυλί.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα στερεότυπα που συνοδεύουν, τόσο τα μεγαλόσωμα, όσο και τα μικρόσωμα.
Φυσικά, δεν μπορούμε να κρίνουμε το τι θεωρεί κάθε άνθρωπος ότι μπορεί, τι χρειάζεται, ή τι θέλει.
Τα θέματα του χειρισμού και του χρόνου, όμως, αποτελούν μύθους που, δυστυχώς. έχουν επηρεάσει πολύ την ποιότητα ζωής πολλών μικρόσωμων σκύλων», αναφέρει η κα Ειρήνη Μαυρομαρά, εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς.
Επισημαίνει ότι εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να εξανθρωπίζουμε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τον σκύλο μας, προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά και αντιδράσεις που είναι αποκλειστικά ανθρώπινα, κι έτσι του αφαιρούμε τη δυνατότητα να είναι… σκύλος.
«Ειδικά τα μικρόσωμα, τα βλέπουμε ως πλάσματα απροστάτευτα, ευαίσθητα αλλά και χαριτωμένα, σαν να είναι βρέφη. Μία οπτική που είναι άδικη, και κάνει κακό στον σκύλο.
Τείνουμε να γινόμαστε υπερπροστατευτικοί και να αγνοούμε συμπεριφορές που θα μας ενοχλούσαν σε έναν σκύλο μεγαλύτερου μεγέθους.
Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα του «είναι μικρόσωμο, οπότε δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα», καθώς ένα μικρόσωμο σκυλί που επιτίθεται και πάει να δαγκώσει, θα κάνει σαφώς μικρότερη ζημιά. Θα το θεωρήσουν «κακομαθημένο», και δεν θα το φοβηθούν. Ενδεχομένως και να γελάσουν με το «μικρούλι που κάνει και επίθεση», λέει η κα Μαυρομαρά και προσθέτει: «Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που δεν βγάζουν καθόλου βόλτα το μικρόσωμο σκυλί τους, γιατί θεωρούν ότι κρυώνει, ότι φοβάται, ότι μπορεί να τους κυνηγήσει κάποιο άλλο σκυλί.
Το μαθαίνουν να κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι, σε πάνες ή στο μπαλκόνι, επιτρέποντάς του να έχει συμπεριφορές που σε ένα μεγαλόσωμο σκύλο θα ήταν πιο αισθητές. Όταν βγαίνει έξω, είναι συνέχεια στην αγκαλιά, ή σε τσάντα, κι αν κάποια στιγμή περπατήσει, παρατηρούμε να έχει μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, γιατί για το μικρόσωμο σκυλί που δεν βγαίνει συχνά και σταθερά βόλτες, το “έξω” είναι τρομακτικό.
Το θέμα είναι ότι το μέγεθος έχει σημασία για τους ανθρώπους, αλλά όχι για τους σκύλους. Όλα τα σκυλιά είναι σκυλιά. Χρειάζονται ισορροπία στη ζωή τους, πρόγραμμα και ικανοποίηση των αναγκών τους.
Οι άνθρωποι, ως κηδεμόνες και υπεύθυνοι για την ευζωία των σκύλων, πρέπει να φροντίζουμε ώστε το σκυλί μας, ανεξαρτήτως μεγέθους, να παίρνει τα κατάλληλα ερεθίσματα και να έχει σωστές και καλές εμπειρίες, ώστε να μην αναπτύσσει φοβίες και επιθετική συμπεριφορά».
Η συμπεριφορά των κηδεμόνων μικρόσωμων σκύλων, λοιπόν, αντανακλά στις αντιδράσεις τους, και η κα Μαυρομαρά επισημαίνει: «Η συνεχής αγκαλιά, η έλλειψη σωματικής και πνευματικής εκτόνωσης, η υπερπροστασία, η αγνόηση περίεργων, επιθετικών και αγχωμένων αντιδράσεων, η έλλειψη σωστά δομημένου και ποιοτικού χρόνου με τον σκύλο, η τιμωρία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν φωνές, ή και σωματική βία -κάτι που πολλοί το θεωρούν πιο εύκολο στις μικρόσωμες φυλές (π.χ. το άρπαγμα από το σβέρκο και το σπρώξιμο, ή και το δυνατό τράβηγμα του λουριού)- είναι οι δικές μας συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα στα σκυλιά που ανήκουν στις μικρόσωμες φυλές.
Αντίθετα, η συνέπεια στη συμπεριφορά από όλα τα μέλη της οικογένειας, το πρόγραμμα, οι καθημερινές βόλτες, οι βόλτες στην εξοχή και το τρέξιμο, το παιχνίδι με εμάς, το -σωστό και ασφαλές- παιχνίδι με άλλα σκυλιά, η εκπαίδευση και, γενικότερα, η αντιμετώπιση του σκύλου ως σκύλου, και όχι ως ένα αβοήθητο, μικρούλι πλάσμα, είναι αυτό που θα μας οδηγήσει σε μια ισορροπημένη και χαρούμενη συμβίωση με το μικρόσωμο σκυλί μας».
● Η κυρία Ειρήνη Μαυρομαρά είναι διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της Dog Friendly Academy και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
Και, όπως λέει: «Η βασική μου εκπαιδευτική φιλοσοφία είναι να βοηθάω τους ανθρώπους για να χτίζουν μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και σεβασμού με τα σκυλιά τους».
Διαβάστε επίσης