Το να δείχνει ένα Τσιουάουα τα δόντια του, για ορισμένους κηδεμόνες σκύλων είναι αστείο. Και προσπαθούν επίμονα και συστηματικά, να φτάσουν τον σκύλο τους σε αυτό το σημείο.
«Κυκλοφορούν, πολύ συχνά, στο Ίντερνετ βίντεο με κηδεμόνες που πιέζουν τους σκύλους τους μέχρι να φτάσουν στο σημείο να δείξουν τα δόντια τους. Και αυτό θεωρείται αστείο.
Έχει υποπέσει στην αντίληψή μου υλικό που, στην καλύτερη περίπτωση, φαίνονται σκύλοι να νευριάζουν στιγμιαία και, στη χειρότερη, να εκπαιδεύονται εκείνη τη στιγμή, ακόμη και κουτάβια, να προστατεύουν με επιθετικότητα τον κηδεμόνα τους ή τα παιχνίδια τους.
Ένα πολύ γνωστό βίντεο, για παράδειγμα, δείχνει ένα κουτάβι να αγριεύει σε έναν φίλο της κηδεμόνα του, επειδή την πλησίαζε.
Φαίνεται επαναλαμβανόμενα να πλησιάζει ο άντρας την κοπέλα, να τον κυνηγάει ο σκύλος γαυγίζοντας, και εκείνος να απομακρύνεται. Τι μαθαίνει, λοιπόν, το κουτάβι;
Σε ένα από τα πρώτα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ, φαίνεται ένας σκύλος να κινεί το πίσω πόδι του προς το κεφάλι του, ενώ τρώει ένα κόκαλο. Μέσα στη σύγχυσή του δαγκώνει το ίδιο του το πόδι, που δεν αναγνωρίζει ως δικό του.
Προστάτευε το κόκαλο από το ίδιο του το μέλος, προφανώς επειδή έπασχε από κάποιο νευρολογικό πρόβλημα που έκανε το πόδι να κουνιέται ανεξέλεγκτα.
Ακόμη, όμως, και αυτό να μη συμβαίνει, είναι πραγματικά αστείο να βλέπουμε έναν μπερδεμένο σκύλο γεμάτο στρες;», διερωτάται η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Αργυρώ – Μαρία Βενιού, και εστιάζει στους ανθρώπους που δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις. Δηλαδή, στους κηδεμόνες σκύλων που προκαλούν τις αντιδράσεις των τετράποδών τους.
Αναφέρει ότι ειδικά τα μικρόσωμα σκυλάκια έρχονται, συχνά, σε πολύ δύσκολη θέση όταν άνθρωποι τα προκαλούν επίτηδες, ακριβώς επειδή είναι μικρόσωμα, καθώς δεν μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά κάποιον, ακόμη κι αν δαγκώσουν.
«Το να φτάνουμε ένα πλάσμα στα όριά του για να διασκεδάσουμε, είτε αυτό είναι άνθρωπος, είτε σκύλος ή άλλο ζώο, είναι, το λιγότερο, ανώριμο.
Βασιζόμαστε στην ανεκτικότητα του κατοικιδίου μας και εκμεταλλευόμαστε την υπομονή του επειδή η αντίδρασή του φαίνεται αστεία στα δικά μας μάτια.
Αλλά αν μια μέρα ο σκύλος καταλάβει ότι οι προειδοποιήσεις του δεν σταματάνε τη δική μας ενοχλητική συμπεριφορά, θα περάσει σε πιο δραστικά μέτρα», διευκρινίζει η κα Βενιού.
Το υλικό που υπάρχει στο Διαδίκτυο δεν δείχνει μόνο μικρόσωμα σκυλάκια να ζουν αυτό το μαρτύριο.
«Έχω παρακολουθήσει τέτοιο περιεχόμενο με ενήλικες που προκαλούν, με αυτόν τον τρόπο, Ροτβάιλερ και Πιτ Μπουλ μπροστά στα παιδιά τους.
Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι εάν ένα Yorkshire Terrier δαγκώσει ένα παιδί, δεν θα βγει πρωτοσέλιδο.
Εάν, όμως, ο σκύλος ανήκει σε μία από τις φυλές που οι άνθρωποι θεωρούν επικίνδυνες, αμέσως το θέμα θα πάρει τεράστιες διαστάσεις και θα κατηγορηθεί η φυλή», λέει η θετική εκπαιδεύτρια και καταλήγει: «Όσο κυκλοφορούν τέτοια βίντεο, και θεωρούνται αστεία από τους περισσότερους, τόσο θα μειώνεται και η ευζωία των σκύλων – σε κανέναν δεν αρέσει να ζει μέσα στο άγχος ότι ανά πάσα στιγμή κάποιος θα τον ενοχλήσει. Και τα δαγκώματα θα αυξάνονται”.
● Η κα Αργυρώ – Μαρία Βενιού αποφοίτησε το 2014 από την Ακαδημία Stardogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Από τότε εργάζεται καθημερινά με σκύλους και τους κηδεμόνες τους, κυρίως πάνω σε θέματα συμπεριφοράς.
Έχει εμπειρία σε ατομικά και ομαδικά μαθήματα. Έχει μετεκπαιδευτεί και συνεχίζει να μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο εξωτερικό. Πρόσφατα άνοιξε έναν πολυχώρο εκπαίδευσης σκύλων στην περιοχή του Ζωγράφου. Συζεί με δύο σκύλους και τρεις γάτες, που έχει διασώσει από τον δρόμο.
Διαβάστε επίσης