Την έντονη δυσφορία τους εκφράζουν κάποιοι σκύλοι όταν βρεθούν σε χώρους με πολυκοσμία, και αντιδρούν απρόβλεπτα.
Γι’ αυτό πολλές φορές βλέπουμε «σε μέρη πολύβουα και με πολύ κόσμο, κηδεμόνες με σκυλάκια που γαβγίζουν, που τραβάνε τους ιδιοκτήτες τους, ακόμη και σκυλάκια που έχουν την ουρά χαμηλωμένη ανάμεσα στα πόδια τους.
Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο σε τοποθεσίες με πολύ κόσμο. Ακόμα και στο σπίτι, όταν έχουμε καλέσει αρκετό κόσμο, έχει παρατηρηθεί, ο σκύλος μας να κρύβεται, ή να γαβγίζει έντονα στους επισκέπτες», λέει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, Σεραφείμ Δράκος.
Επισημαίνει ότι, αν παρατηρούμε τέτοιες συμπεριφορές στα αγαπημένα μας τετράποδα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας, μάς «λέει» ότι δεν νιώθει άνετα, ότι φοβάται και αγχώνεται στο μέρος που βρίσκεται.
«Οι περισσότεροι κηδεμόνες πηγαίνουν με τον σκύλο τους σε τέτοια μέρη επειδή πιστεύουν ότι με τον καιρό θα μάθει και θα συνηθίσει. Η ίδια αντίληψη επικρατεί και όταν καλούμε πολύ κόσμο στο σπίτι μας.
Δυστυχώς, όταν ένας σκύλος είναι σε κατάσταση άγχους ή φόβου, αντιδρά σπασμωδικά, με αποτέλεσμα να γαβγίζει νευρικά, ή να τραβάει έντονα γιατί θέλει να φύγει από τον χώρο που βρίσκεται.
Αρχικά, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο σκύλος έχει συναισθήματα, όπως και οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα που δεν νιώθουν άνετα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Και όταν παραμένουν για πολύ ώρα, μπορεί να εκδηλώσουν κρίσεις πανικού», αναφέρει ο κ. Δράκος και συμπληρώνει: «Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους σκύλους. Αν ένας σκύλος βρίσκεται σε πολυκοσμία και γαβγίζει έντονα, με τη συμπεριφορά αυτή, τις περισσότερες φορές, εκφράζει νευρικότητα και έντονο άγχος.
Όσο παρουσιάζεται αυτή η συμπεριφορά και δεν γίνεται αντιληπτή από τον κηδεμόνα, υπάρχει η πιθανότητα να μετατραπεί σε επίθεση», διευκρινίζει ο κ. Δράκος.
Αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά με επιθέσεις σκύλων, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε μέρη με πολύ κόσμο. Οι επιθέσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί γιατί ο σκύλος βρισκόταν σε κατάσταση έντονου στρες ή έντονου φόβου.
Για να καταλάβουμε, λοιπόν, τις αιτίες που ένας σκύλος φοβάται την πολυκοσμία, είναι απαραίτητο , όπως υπογραμμίζει ο κ. Δράκος, να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πλήρες ιστορικό του σκύλου. Και αυτό γιατί κάθε σκύλος έχει διαφορετικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι εξετάζεται και αξιολογείται ξεχωριστά, πάντα στο περιβάλλον στο οποίο ζει.
«Για να γίνουν αντιληπτές από τους κηδεμόνες αυτές οι καταστάσεις, πρέπει να αναγνωρίζουν τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου. Τις πληροφορίες αυτές τις παίρνουμε από τα μάτια, το στόμα, τα αυτιά, την ουρά, το τρίχωμα και τη γενικότερη στάση του σώματός του.
Για παράδειγμα, όταν ένας σκύλος είναι φοβισμένος ή αγχωμένος, το στόμα του είναι κλειστό και σφιχτό. Αντίθετα, ένας χαρούμενος σκύλος έχει χαλαρό στόμα, συνήθως ανοιχτό, και λαχανιάζει ελαφρώς.
Επίσης, όταν ένας σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση άγχους ή φόβου, έχει διεσταλμένες κόρες, φαίνεται το άσπρο του ματιού του, ενώ αποφεύγει τη βλεμματική επαφή κοιτάζοντας αλλού.
Αρκετές πληροφορίες μας δίνει και η ουρά. Τα σκυλιά βάζουν την ουρά ανάμεσα στα πόδια, όταν αγχώνονται ή φοβούνται. Μπορεί, επίσης, να την κουνάνε πολύ αργά από ελαφρύ άγχος.
Η κίνησή της, δεξιά – αριστερά, μπορεί να υποδηλώνει φιλικότητα ή επιθετικότητα, ανάλογα με τον σκύλο.
Γενικότερα, είναι καλό να κοιτάμε τη συνολική εικόνα ενός σκύλου, διότι μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη συναισθηματική του κατάσταση», τονίζει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων.
Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει σωστή έκθεση του σκύλου μας στην πολυκοσμία;
Αρχικά, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην κοινωνικοποίηση ενός σκύλου, σύμφωνα με τον κ. Δράκο, η οποία ξεκινά από τη στιγμή που γεννιέται και χτίζεται μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Στην κομβική αυτή περίοδο εισάγουμε διάφορα ερεθίσματα σε έναν σκύλο, έτσι ώστε να τα οικειοποιήσει και να προλάβουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
«Για παράδειγμα, ένα κουτάβι περίπου 20 ημερών -περίοδος που αρχίζει να έχει αλληλεπίδραση με το περιβάλλον– προτείνεται να έχει μαλακό χειρισμό από ανθρώπινα χέρια, με τη συνοδεία ήρεμης φωνής, και η ανθρώπινη παρουσία να διαρκεί για λίγη ώρα, μερικές φορές μέσα στη μέρα, για να συνηθίζει την ανθρώπινη μυρωδιά.
Είναι πολύ κομβικό, σε αυτή τη φάση της ζωής του να συνηθίσει την ανθρώπινη επαφή, έτσι ώστε να προλάβουμε θέματα συμπεριφοράς
Όσον αφορά έναν σκύλο που έχουμε χάσει την περίοδο αυτή, για παράδειγμα έναν σκύλο από καταφύγιο, αν παρατηρήσουμε ότι φοβάται όταν βρίσκεται σε κόσμο, δεν τον αφήνουμε να αγχώνεται.
Αντίθετα, τον απομακρύνουμε και στεκόμαστε σε εκείνο το σημείο που βλέπουμε ότι είναι ήρεμος και χαρούμενος. Επιβραβεύουμε τη συμπεριφορά αυτή.
Προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, μόνον όταν μας δίνει θετικά σημάδια.
Με λίγα λόγια, τον εκθέτουμε σταδιακά και επιβραβεύουμε: είτε με λιχουδιά, είτε με κάποιο παιγνίδι, ή ακόμη και με ένα χάδι στη ράχη του. Παρατηρούμε πάντα τη συναισθηματική του κατάσταση», διευκρινίζει ο κ. Δράκος.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δουλέψουμε τον σκύλο μας που δεν αισθάνεται άνετα με τους επισκέπτες, όπως λέει ο κ. Δράκος. Για να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, διατηρούμε αποστάσεις από τον κόσμο, που στρεσάρει εκείνη τη στιγμή τον σκύλο.
«Ένας κηδεμόνας μπορεί να φτιάχνει μικρά «σενάρια υποδοχής επισκεπτών», να διατηρεί τον σκύλο του σε απόσταση από τους επισκέπτες, και πάντα να επιβραβεύει και να ενισχύει την ηρεμία του σκύλου. Όταν παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος νιώθει άνετα, προχωράμε σε γενίκευση των παραπάνω σεναρίων και σε σταδιακή έκθεση στον πολύ κόσμο», διευκρινίζει ο κ. Δράκος.
Τέλος, ο κ. Δράκος επισημαίνει: «Ο φόβος και το άγχος δεν συνηθίζονται, ούτε μειώνονται από μόνα τους, αν εκθέτουμε τον σκύλο μας σε πολύ κόσμο – είτε στο σπίτι μας, είτε σε κάποιο πάρκο.
Αυτό που προτείνεται να κάνουμε, είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτά σταδιακά, με ομαλό τρόπο, χωρίς λεκτική ή σωματική βία, ώστε να τον βοηθήσουμε να διαχειριστεί τους ανθρώπους και να απευαισθητοποιήσει την πολυκοσμία.
Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια ομαλή συμβίωση μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου».
● Ο κ. Σεραφείμ Δράκος είναι απόφοιτος της Dog Friendly Academy και πτυχιούχος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής).
Και όπως λέει: «Λατρεύω τις πεζοπορίες στο βουνό και το κολύμπι, ειδικά μαζί με σκυλιά».
Διαβάστε επίσης