Το παιχνίδι είναι μια ενέργεια που προσφέρει ευχαρίστηση, επειδή είναι διασκεδαστική. Πόσο μάλλον, όταν παίζουμε με τον σκύλο μας.
«Κάθε κηδεμόνας σκύλου αρέσκεται να παίζει με τον σκύλο του, γιατί τον γεμίζει χαρά και θετικά συναισθήματα.
Τα οφέλη του παιχνιδιού στη σχέση μας με τον σκύλο, όμως, είναι πολύ περισσότερα από το να περνάμε, απλά, ωραία», επισημαίνει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, Νίκος Καμπουράκης.
Μέσω του παιχνιδιού, όπως λέει, ο σκύλος μας εκτονώνεται. Και το σημαντικότερο; Μαθαίνει να εκτονώνεται μαζί μας. Και όχι με τις γάτες που συναντά στον δρόμο, τα κουκουνάρια που βρίσκει στο έδαφος, ή γαβγίζοντας και κάνοντας ζημιές στο σπίτι.
Εξηγεί ότι το παιχνίδι με τον σκύλο μας μειώνει τα προβλήματα της καθημερινότητας και κάνει καλό στη σχέση μας μαζί του, αφού αποφεύγονται τα δεκάδες «ΜΗ» και οι διενέξεις μεταξύ μας.
«Η σωματική αλλά και η πνευματική εκτόνωση είναι απαραίτητα «συστατικά», αν θέλουμε να έχουμε έναν ήρεμο και ισορροπημένο σκύλο.
Κανένας σκύλος δεν δημιουργήθηκε για να βρίσκεται όλη μέρα στο σπίτι.
Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να βγούμε έξω μαζί του και να παίξουμε παιχνίδια, όπως: παιχνίδια επαναφοράς (Fetch) με ένα ζευγάρι μπαλάκια, το τράβηγμα με ένα σχοινί ή ένα εκπαιδευτικό λουκάνικο (tug of war), το κρυφτό, το frisbee, καθώς και παιχνίδια που ενθαρρύνουν τον σκύλο να χρησιμοποιήσει την όσφρησή του για να βρει κάτι που κρύψαμε», αναφέρει ο κ. Καμπουράκης.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες, σύμφωνα με τον κ. Καμπουράκη, θα αυξήσουν τα επίπεδα συνεργασίας του μαζί μας, τη διάθεσή του όταν μας βλέπει, καθώς και την προσοχή του σε εμάς, σε σχέση με άλλα ερεθίσματα στο περιβάλλον.
«Όλοι οι σκύλοι λατρεύουν το παιχνίδι και το να περνούν τον χρόνο τους παίζοντας. Όταν, μάλιστα, αυτό συνδυάζεται στο μυαλό του σκύλου μας με την ιδέα πως εμείς είμαστε εκείνοι με τους οποίους αλληλεπιδρά για να παίξει, και από τους οποίους εξαρτάται το παιχνίδι, η σχέση μας με τον σκύλο κορυφώνεται.
Κάτι επίσης σημαντικό, που αξίζει να αναφέρουμε, είναι πως μέσω του παιχνιδιού και τον τρόπο με τον οποίο αυτό διεξάγεται, μπορούμε να λύσουμε και ουκ ολίγα συμπεριφορικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας μαζί του.
Μπορούμε, επίσης, να βελτιώσουμε την υπακοή του και να θεσπίσουμε όρια.
Προβλήματα όπως το υπερβολικό γάβγισμα, το νευρικό δάγκωμα στα μπατζάκια και τα μανίκια του ιδιοκτήτη, το άγχος, το κλάμα και οι ζημιές, ορισμένες φορές, δεν είναι παρά περίσσεια ενέργεια, συσσωρευμένη ένταση, έλλειψη παιχνιδιού και πνευματικής διέγερσης», υπογραμμίζει ο κ. Καμπουράκης.
Αναφέρει ότι, αν ο σκύλος μας αντιληφθεί πως θα υπάρξει ένα, ή και περισσότερα διαστήματα μέσα στη μέρα αφιερωμένα στο παιχνίδι του, δεν θα έχει ανάγκη να μασουλήσει τα καινούργια σας παπούτσια, γιατί οι ανάγκες του θα έχουν καλυφθεί.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αν, για παράδειγμα, ο σκυλάκος σας ξεφεύγει λόγω ενθουσιασμού και σας δαγκώνει πιο έντονα, ο κ. Καμπουράκης συμβουλεύει να διακόψετε το παιχνίδι. Γιατί με αυτόν τον τρόπο διδάσκετε στον σκύλο σας ότι δεν είναι αρεστή αυτή η συμπεριφορά και, παράλληλα, διακόπτεται το παιχνίδι, που τόσο του άρεσε.
«Έτσι, την επόμενη φορά θα είναι πιο προσεκτικός με το στόμα του. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο παιχνιδάκι σαν κίνητρο για να διδάξετε νέες εντολές ή κόλπα στον σκύλο σας.
Φυσικά, επειδή ο σκύλος σας θα βρίσκεται σε φάση παιχνιδιού, θα του είναι ευχάριστη η εκπαιδευτική διαδικασία, πράγμα που συνεισφέρει στη μεταξύ σας σχέση και εμπιστοσύνη», διευκρινίζει ο κ. Καμπουράκης και καταλήγει: «Το να εντάξετε, συνεπώς, λίγο παιχνίδι παραπάνω στην καθημερινότητα με τον σκύλο σας, είναι, πιθανότατα, από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για τη μεταξύ σας σχέση».
• Ο Νίκος Καμπουράκης είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων και ζει στην Αθήνα. Είναι μέλος της Association of Professional Dog Trainers (A.P.D.T.) και του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.). Αναλαμβάνει κάθε φυλή σκύλων, αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ό,τι πρόβλημα παρουσιάζουν. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι σπουδές του αφορούν την Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διαβάστε επίσης