Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, είναι γνωστό ότι, διεγείρει το ενδιαφέρον της γάτας.
Και είναι «μόνιμος πονοκέφαλος» για τους κηδεμόνες της.
Πολλοί απελπίζονται, άλλοι θεωρούν δεδομένες τις ζημιές, ενώ κάποιοι άλλοι το έχουν πάρει απόφαση ότι η γάτα τους είναι το… στολίδι του χριστουγεννιάτικου δέντρου», λέει η ειδική στη συμπεριφορά της γάτας, Ασημίνα Κουλουκούρη.
Η «σχέση» γάτας και χριστουγεννιάτικου στολισμού εξαρτάται, όπως αναφέρει η κα Κουλουκούρη, από τον χαρακτήρα της γάτας, το επίπεδο της εκπαίδευσής της, και από τον αριθμό των γατών που ζουν στο ίδιο σπίτι.
«Η πείρα μου λέει ότι όταν οι γάτες εκπαιδεύονται από μικρές, το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να αντέξει ακόμη κι αν έχουμε στο σπίτι πέντε ενήλικες γάτες. Στην περίπτωση που έχουμε περισσότερες γάτες, ή μικρά γατάκια, είναι καλύτερα να τοποθετήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε χώρο που δεν μπορούν να το προσεγγίσουν. Τα ενήλικα γατάκια είναι δυνατόν να έχουν καλή συμπεριφορά γύρω από το δέντρο, αν εκπαιδευτούν κατάλληλα και το δουν σαν ακόμη μια περιοχή που δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν. Οι ηλικιωμένες γάτες, όπως και οι τυφλές, συνήθως, δεν ασχολούνται με το δέντρο», διευκρινίζει η κα Κουλουκούρη.
Επισημαίνει ότι τα μικρά γατάκια χρειάζονται γενικότερη εκπαίδευση, και μέχρι να στειρωθούν (6-8 μηνών) είναι δύσκολο να συνδυάσουμε στολισμό και γατάκια. Εκτός εάν είναι κουτσά, τυφλά, ή εξαιρετικά χαδιάρικα και δεν παίζουν πολύ.
Για να παραμείνει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη θέση του, η κα Κουλουκούρη δίνει χρήσιμες συμβουλές.
● Δεν κρεμάμε γυάλινα στολίδια. Προτιμούμε πλαστικές μπάλες, οι οποίες δεν σπάνε. Μπορούμε να βάλουμε λουλούδια, ή να κρεμάσουμε φέτες από εσπεριδοειδή (λεμόνια και πορτοκάλια), που δεν αρέσουν στις γάτες ως στολίδια.
● Στη βάση του δέντρου μπορούμε να βάλουμε αλουμινόχαρτο, κολλητικό υπόστρωμα, ή ένα μπολ με εσπεριδοειδή και πιπέρι κόκκινο/μαύρο.
● Σβήνουμε τα λαμπάκια όταν δεν είμαστε εκεί, και τα βγάζουμε από την πρίζα.
● Καλό είναι να έχουμε ψηλό ονυχοδρόμιο, τύπου γατόδεντρο, και όταν η γάτα θέλει να παίξει, τη βάζουμε εκεί μαζί με παιχνίδια και λιχουδιές. Θα μπορούσαμε να κρεμάσουμε κι εκεί μπάλες, πιο θελκτικές όμως, όπως, για παράδειγμα, μπάλες που να έχουν γύρω γύρω πάστα βιταμίνης, ή σακουλάκια με βαλεριάνα ή catnip.
● Δεν είναι καλό να προκαλούμε φόβο στη γάτα, αλλά να βρίσκουμε τρόπους ώστε να μένει μακριά από οτιδήποτε χριστουγεννιάτικο δεν κάνει να πλησιάζει, όπως οι γιρλάντες, φυτά (poinsettia, γκι κ.ά.), καλώδια.
● Τις πρώτες δύο ημέρες αφιερώνουμε χρόνο στη εκμάθηση συμπεριφοράς γύρω από το δέντρο, επιβραβεύοντας την ήρεμη συμπεριφορά και επιπλήττοντας την κακή συμπεριφορά – όσο αντέχει κάθε γάτα.
● Δεν αφήνουμε μόνη τη γάτα στο χώρο όπου βρίσκεται το δέντρο, πάρα μόνον όταν καταλάβουμε ότι έχει μάθει τι επιτρέπεται και τι όχι.
● Δεν περιμένουμε θαύματα, αν δεν έχουμε εκπαιδεύσει ποτέ τη γάτα μας- γιατί αυτά μόνο ο Άγιος Γατο-Βασίλης τα κάνει! Εκπαιδεύουμε τα γατάκια μας – όσο περισσότερο ασχοληθούμε με την εκπαίδευσή τους, τόσο πιο καλά γατάκια θα έχουμε.
Δυστυχώς, όσοι δεν πιστεύουν ότι μια γάτα εκπαιδεύεται, θα πρέπει να μάθουν να ζουν σε ένα σπίτι ανάστατο και με πολλές ζημιές.
● Η κυρία Ασημίνα Κουλουκούρη είναι κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση στη ψυχοπαθολογία και ασχολείται εθελοντικά με τις γάτες από το 2008.
Το 2020 απέκτησε τα online διπλώματα στη συμπεριφορά της γάτας, τα οποία είναι: 1. Feline Behaviour and Psychology Diploma 2. Cat Behaviour and Training Diploma 3.The Truth About Cats and Dogs by The University of Edinburgh ). Και έχει αναπτύξει δικό της σύστημα, που το προσαρμόζει σε κάθε ζώο. Η ιδιότητά της είναι «The CatBehaviourExpert». Το 2010 ίδρυσε τη ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης και την Ομάδα στο fb με τίτλο ΓΑΤΕΣ με Προβλήματα Συμπεριφοράς (www.thecatbehaviourexpert.com), στην οποία συμμετείχαν κτηνίατροι, εκπαιδευτές σκύλων και groomer.
Επινόησε το φιλοζωικό, μη κερδοσκοπικό σύστημα «win win», με το οποίο ο κάθε γατο- γονιός που βοηθά τα αδέσποτα που φιλοξενεί ή φροντίζει η ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης με τροφές από pet shop ή στην περίθαλψη τυφλών και ασθενών γατιών σε κτηνιάτρους παίρνει ως αντάλλαγμα την εκπαίδευση της γάτα του. Η δραστηριότητα της, εδώ και πολλά χρόνια, είναι καθαρά μη κερδοσκοπική και έχει ως σκοπό να μην εγκαταλειφθούν ή κακοποιηθούν οι γάτες από τους κηδεμόνες τους.
Διαβάστε επίσης