Απαλύνουν τις ψυχές ανθρώπων, εκείνων που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς. Ανθρώπων που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς/ευαίσθητες ομάδες.
Εθελοντές, μαζί με τους πολύτιμους «συνεργάτες» τους -τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους- βοηθούν συνανθρώπους μας να βελτιώσουν την υγεία και τον ψυχικό τους κόσμο.
«Τα ζώα θεραπείας συμμετέχουν σε προγράμματα που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ψυχολογίας.
Πρόκειται για μια εναλλακτική -ή και συμπληρωματική– θεραπεία μέσω των ζώων, ή δια μέσου των ζώων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου», αναφέρει η κα Τέρψη Πασχάλη, συνδημιουργός, με την κα Μαρία Στογιάννη, του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Therapydogs και πρόεδρος του Σωματείου.
Ποιους ανθρώπους, αλλά και με ποιον τρόπο, βοηθούν αυτοί οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι
«Η επαφή με τα ζώα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στα άτομα που ανήκουν στις αποκαλούμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες: είτε πρόκειται για παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες, είτε για όσους πάσχουν από χρόνιες ή ανίατες νόσους. Ακόμη και σε ψυχικά ασθενείς, πρώην εξαρτημένους, ηλικιωμένους ανθρώπους, η επαφή με τα ζώα μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση και χαρά.
Επίσης, τα ζώα ασκούν θετική επίδραση σε εκείνους που ζουν μόνιμα σε ιδρύματα -κάθε είδους-καθώς η επαφή μαζί τους, τούς φέρνει πιο κοντά στον έξω κόσμο και είναι ένα βήμα πιο κοντά στη φύση.
Η θεραπευτική επαφή με ζώα μπορεί να προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά, που κανείς άλλος δεν μπορεί. Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα ευθύνης, μειώνει την κατάθλιψη, το άγχος και, τέλος, προσφέρει ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας.
Τα ζώα μάς παρέχουν τη συντροφικότητα, την ενθάρρυνση για δραστηριότητα και την άνευ όρων αγάπη τους. Είναι «αυτιά» που μας ακούνε, χωρίς να μας κρίνουν, και, το πιο σημαντικό, μας δίνουν λόγους για να χαμογελάμε.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βοηθούν, εκτός από τα άτομα που χρειάζονται τη θεραπεία, το προσωπικό των χώρων που επισκέπτονται, καθώς και τις οικογένειες των ατόμων που κάνουν την θεραπεία.
Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι και οι σκύλοι περνούν καλά», εξηγεί η κα Πασχάλη και συμπληρώνει: «Στη διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας μας έχουμε κλάψει πολλές φορές από χαρά. Πραγματικά οι τετράποδοι συνεργάτες μας κάνουν θαύματα. Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χαράς και χαλάρωσης στο περιβάλλον που βρίσκονται. Όλα είναι ένα παιχνίδι, και η δική μας δουλειά γίνεται ευκολότερη.
Έχουμε δει, πολλές φορές, άτομα με πολυαναπηρίες, με δυσκολίες στην κίνηση και στο λόγο, να προσπαθούν να μιλήσουν στον σκύλο προκειμένου να ευχαριστήσουν τον «φίλο» τους. Να του δώσουν λιχουδιές, να τον χτενίσουν για να είναι όμορφος.
Επίσης, άτομα με διάφορα ψυχικά προβλήματα να χαλαρώνουν με την παρουσία του σκύλου και να μιλούν για θέματα που, ίσως, να τους δυσκόλευαν».
Η ομάδα των εθελοντών, λοιπόν, ασχολείται με το animal assisted therapy, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό. «Αυτό σημαίνει συνεδρίες που καταγράφονται και αξιολογούνται, έτσι ώστε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα προγράμματά μας ξεκινούν τον Οκτώβριο και λήγουν τον Ιούνιο. Επισκεπτόμαστε Κ.Δ.Α.Π-ΜΕΑ, ειδικά σχολεία, ιδρύματα και νοσοκομεία.
Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γιατί είμαστε οι πρώτοι, και μοναδικοί, που εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας σε δημόσια νοσοκομεία», επισημαίνει η κα Πασχάλη.
Πώς γίνεται η προσέγγιση σκύλου – ασθενή;
Το πιο σημαντικό κομμάτι των συνεδριών, σύμφωνα με την κα Πασχάλη, είναι η αρχική προσέγγιση, έτσι ώστε να έχουμε στη συνέχεια τη σωστή αλληλεπίδρασή τους.
Οι τρόποι αρχικής επαφής είναι διάφοροι, και εξαρτώνται αποκλειστικά από την ιδιαιτερότητα κάθε συμμετέχοντα – πάντα πολύ προσεκτικά και με απόλυτη υπομονή και επιμονή.
Ποια σκυλιά επιλέγονται ως σκύλοι θεραπείας και πόσο διαρκεί η εκπαίδευσή τους; Σε τι ακριβώς εκπαιδεύονται;
Ο οργανισμός μας τηρεί τα κριτήρια και τις προδιαγραφές του Αμερικάνικου Οργανισμού Pet Partners και του Παγκόσμιου Οργανισμού ΙΑΗΑΙΟ, όπου και έχουμε πάρει τις πιστοποιήσεις μας.
Οι σκύλοι θεραπείας δεν χρειάζεται να ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη ράτσα. Εδώ να τονίσουμε πως τα περισσότερα σκυλάκια του οργανισμού μας είναι ημίαιμα, και πρώην αδέσποτα που έχουν υιοθετηθεί.
Μας ενδιαφέρει, κυρίως, ο χαρακτήρας τους. Θέλουμε να είναι ανθρωποκεντρικά, να τους αρέσουν τα χάδια, να είναι σωστά κοινωνικοποιημένα και να μην έχουν κανένα ιστορικό βίας.
Η εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους αφορά την απευαισθητοποίησή τους σε ήχους και αντικείμενα (όπως αναπηρικά αμαξίδια, πατερίτσες κτλ), που μπορεί να συναντήσουν σε χώρους που επισκεπτόμαστε.
Η διάρκεια της εκπαίδευσης εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε σκύλου, αλλά διαρκεί γύρω στους έξι μήνες.
Η υπεύθυνη θετική εκπαιδεύτρια της ομάδας μας, κα Στογιάννη Μαρία, είναι εκείνη που θα δώσει την τελική έγκριση.
Η δράση της Ομάδας Therapydogs βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές. «Όλα τα έξοδα της δράσης -και είναι πολλά, πιστέψτε με- καλύπτονται από εμάς. Οπότε, η βοήθεια του κόσμου είναι πολύ σημαντική, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά», αναφέρει η κα Πασχάλη.
Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στο σπουδαίο έργο των εθελοντών, μπορεί να το κάνει μέσω της Τράπεζας Πειραιώς:
Αριθμός: 5220-084549-043
IBAN No. GR72 0172 2200 0052 2008 4549 043
Επίσης, όπως ενημερώνει η κα Πασχάλη, στις 11-12 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00-19:00, θα πραγματοποιήσουν το επετειακό τους παζάρι. Θα γιορτάσουν τα δέκα χρόνια λειτουργίας, στην έδρα τους, 25ης Μαρτίου 93, Θεσσαλονίκη.
Στο παζάρι θα βρείτε είδη για τα σκυλάκια, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα και διάφορα διακοσμητικά σπιτιού σε πολύ χαμηλές τιμές.
Η κα Τέρψη Πασχάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 2012, μαζί με τη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, κα Στογιάννη Μαρία δημιούργησαν τον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Therapydogs. Έχει αποκτήσει πολλά πτυχία που αφορούν την θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, ένα εκ των οποίων είναι παιδί με αναπηρία. Στην οικογένεια της περιλαμβάνονται και τρεις σκύλοι, όλοι πρώην αδέσποτα.
Διαβάστε επίσης