Μήνας προσαρμογής είναι για μικρούς και για μεγάλους ο Σεπτέμβριος, καθώς -άλλοι λίγο κι άλλοι πολύ- αναπολούν την ανεμελιά των καλοκαιρινών τους διακοπών και αρνούνται να «προσγειωθούν» στην καθημερινή τους ρουτίνα.
Η επιστροφή στην καθημερινότητα δεν είναι δύσκολη μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τον αγαπημένο μας φίλο.
Και πρέπει να γνωρίζετε ότι «ενδέχεται, να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες μέχρι να προσαρμοστεί στο ημερήσιο πρόγραμμα. Είτε περάσατε τις καλοκαιρινές σας διακοπές μαζί, είτε εκείνος έμεινε σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων, ή φιλοξενήθηκε από κάποιον φίλο/ συγγενή.
Συνήθως, το τέλος των διακοπών συνοδεύεται από την άμεση επαναφορά στην καθημερινότητα και στους γρήγορους ρυθμούς της.
Όπως τα παιδιά, έτσι και οι σκύλοι αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη δυσκολία την επιστροφή στους ρυθμούς της πόλης», διευκρινίζει η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη και συμπληρώνει: «Ο σκύλος μας αγαπάει το πρόγραμμα.
Στην περίπτωση που δεν εφαρμόσαμε το καθιερωμένο πρόγραμμά του, θα πρέπει, τις πρώτες μέρες της επιστροφής μας, να επαναφέρουμε το ζώο στη συνηθισμένη του καθημερινότητα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, κατά τη διάρκεια των διακοπών, να έχουμε τηρήσει την καθημερινή ρουτίνα στις βόλτες.
Εξίσου σημαντικό είναι το θέμα της τροφής. Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, μπορεί να αφήσαμε τον σκύλο μας να ξεφύγει από τις διατροφικές του συνήθειες. Όμως, θα πρέπει άμεσα να επαναφέρουμε τις ώρες ταΐσματος, αλλά και την υγιεινή διατροφή.
Τα διάφορα μεζεδάκια που προσφέραμε στον σκύλο μας, αλλά και η αλλαγή στις ώρες που τον ταΐζαμε, σίγουρα παίζουν τον ρόλο τους σε, τυχόν, ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως και στην ενέργεια του σκύλου.
Επίσης, στις διακοπές είμαστε πιο χαλαροί και αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον σκύλο μας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα όταν επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας, καθώς ο σκύλος θα πρέπει να ακολουθήσει το κανονικό του πρόγραμμα».
Για να μην εκδηλώσει ο σκύλος κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, αφού επιστρέψετε από τις καλοκαιρινές σας διακοπές, η κα Κουμεντάκη προτείνει να πάρετε τα μέτρα σας. Και το καλύτερο που έχετε να κάνετε, όπως λέει, είναι να αρχίσετε αμέσως να τηρείτε το πρόγραμμά σας και να παρατηρείτε προσεκτικά τον σκύλο σας.
«Οι συμπεριφορές και ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν οι πιστοί μας φίλοι, μας δείχνουν τι θέλουν.
Οπότε, η παρατήρηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
Οι πρώτες ημέρες είναι ημέρες προσαρμογής. Γι΄αυτό, δεν χρειάζεται να προτρέχουμε για κάποια συμπεριφορά και να τη χαρακτηρίζουμε «κακή».
Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Ίσως, κάποιοι σκύλοι χρειαστούν περισσότερο χρόνο και υπομονή, για να προσαρμοστούν στο καθημερινό περιβάλλον και στο πρόγραμμά τους.
Στην περίπτωση που η ασυνήθιστη συμπεριφορά του σκύλου σας διαρκέσει περισσότερο από μια – δυο εβδομάδες, τότε, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή. Ο εκπαιδευτής θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά του και θα σας βοηθήσει να τη διαχειριστείτε.
Εν κατακλείδι, η πρόληψη και ο σχεδιασμός των πρώτων εβδομάδων της επιστροφής μας είναι πολύ σημαντικός για την επάνοδο του πιστού μας φίλου στην καθημερινότητά μας», διευκρινίζει η κα Κουμεντάκη.
Πώς θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα
Η διπλωματούχος θετική εκπαιδεύτρια σκύλων δίνει πολύτιμες συμβουλές, ώστε ο σκύλος σας να επανέλθει ομαλά στους ρυθμούς της καθημερινής σας ζωής:
1. Άμεση επαναφορά προγράμματος: σταθερές βόλτες και διατροφή.
2. Αν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας είχατε ελεύθερο τον σκύλο σας, τότε θα χρειαστείτε, τις πρώτες εβδομάδες, έναν μακρύτερο, από το συνηθισμένο, οδηγό/λουρί. Ξέρετε γιατί; To μεγάλο σε μήκος λουρί δίνει την αίσθηση της ελευθερίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να μειώσετε, σταδιακά, την απόσταση.
3. Στην εξοχή ο σκύλος είχε την ευκαιρία να απολαμβάνει μεγαλύτερες βόλτες, να κολυμπά και να περπατά περισσότερο. Η επιστροφή στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας έχει αντίκτυπο στη σωματική εκτόνωση του σκύλου μας, καθώς οι ώρες της βόλτας μειώνονται.
Θα πρέπει, λοιπόν, το πρώτο διάστημα, να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στις βόλτες εκτόνωσης. Έτσι, ο σκύλος θα μπορέσει να μπει, σταδιακά, σε καθημερινούς ρυθμούς. Παράλληλα, θα αποφύγουμε την ένταση και τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη εκτόνωσης.
4. Επίσης, μπορούμε να τον απασχολούμε με παιχνίδια πνευματικής εκτόνωσης, και με διάφορες ασκήσεις εκπαίδευσης, προκειμένου να διαχειριστούμε την αυξημένη του ενέργεια.
5. Πολύ σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε προσεκτικά τον σκύλο μας, για να διαπιστώσουμε εάν παρουσιάζει συμπτώματα άγχους. Επίσης, θα πρέπει να προσέξουμε εάν μας υποδέχεται με υπερβολικό ενθουσιασμό, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Ειδικά, εάν το διάστημα των διακοπών μας ήταν μακράς διάρκειας και περάσαμε μαζί του περισσότερες ώρες απ’ ό,τι συνηθίζουμε, ενδέχεται να νιώσει άβολα όταν αποχωρούμε από το σπίτι. Το άγχος αποχωρισμού αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια θετικού εκπαιδευτή.
Επίσης, η κα Κουμεντάκη προτείνει να φροντίσετε τον καλλωπισμό του ζώου και να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για ένα γενικό τσεκ–απ. Να ελέγξει, τυχόν, δερματολογικά προβλήματα και να ψηλαφίσει τον σκύλο σας για άγανα και αγκάθια, που μπορεί να έχουν καρφωθεί στο τρίχωμά του. Ειδικά τα άγανα είναι επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου μας, και πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα.
«Η χαλαρή περίοδος τελείωσε. Back to… school για όλους!», λέει η κα Κουμεντάκη και προτείνει: «να κρατήσουμε κάποιες από τις συνήθειες που αποκτήσαμε στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Ας κρατήσουμε τις όμορφες και μεγάλες βόλτες που κάναμε, παίζοντας μαζί με τον αγαπημένο μας φίλο, όπως και τις περισσότερες ώρες που του αφιερώσαμε. Καλή επιστροφή!».
*Η κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Dogfully. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση κηδεμόνων, καθώς θεωρεί ότι η γνώση και η παιδεία είναι αυτή που θα φέρει, εν τέλει, την ευζωία στα ζώα.
Διαβάστε επίσης