Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου είναι η σημερινή, 26 Αυγούστου. Μια ημέρα αφιερωμένη στον σκύλο, που δεν παύει να μας εκπλήσσει με τις ικανότητες, τον χαρακτήρα, τη γενναιοδωρία της ψυχής του. Πάντα δίπλα στον άνθρωπο: σύντροφος, φίλος, πιστός, προστάτης., συνεργάτης, δάσκαλος, γιατρός, οδηγός τυφλών, διασώστης…
Ο σκύλος έχει πολλά «πρόσωπα».
Μαρία Στογιάννη: «Ο σκύλος κάνει καλό στην υγεία»
«Ο σκύλος κάνει καλό στην υγεία του ανθρώπου. Σίγουρα, μειώνει τον καρδιακό μας ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και το άγχος. Απαλύνει τη μοναξιά μας και βελτιώνει την ψυχική μας υγεία. Μας παρέχει κίνητρα για βόλτες, να κινηθούμε, αλλά και να κοινωνικοποιηθούμε. Παράλληλα, συμβάλλει στην ψυχαγωγία μας. Με τις βόλτες γνωρίζουμε κόσμο και μας δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούμε σε Ομάδες και να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ομαδικές βόλτες σε βουνό, Agility (παιχνίδι για σκύλους). Σίγουρα, από τον σκύλο έχουμε το αίσθημα αποδοχής και συμπάθειας. Αποκτάμε ενσυναίσθηση, και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν σκυλάκια, ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους και τους φροντίζουν», αναφέρει η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας, κυρία Μαρία Στογιάννη.
Οι σκύλοι, όπως λέει η κυρία Στογιάννη, μπορούν να βοηθήσουν την ψυχική υγεία κακοποιημένων γυναικών, ατόμων που είναι εξαρτημένα από ουσίες, ακόμη και φυλακισμένων. Βοηθούν άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, όπως διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, και γενικότερα ό,τι μπορεί να περιλαμβάνει η ψυχική υγεία. Επίσης, η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας αναφέρει ότι ο σκύλος μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να ξεπεράσει κάποια φοβία του.
«Πολλοί ιδιώτες στο εξωτερικό εργάζονται με σκύλους. Όπως παιδίατροι, ψυχολόγοι, οδοντίατροι. Τα σκυλιά, επίσης, βοηθούν άτομα που πάσχουν από αυτισμό. Τα χαρακτηριστικά του αυτισμού είναι: διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου, διαταραχές στην κατανόηση κοινωνικών σχέσεων, περιορισμένες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, ανομοιογενής ανάπτυξη ικανοτήτων, μη συστηματικές αισθητηριακές αντιδράσεις. Ακόμη, βοηθούν πάρα πολλές ευπαθείς ομάδες. Οι σκύλοι θεραπείας (Animal Assisted Therapy) μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε νοσοκομείο, με εγκεφαλικό, αλλά και με καρκίνο. Επίσης, βοηθούν στη διαχείριση πόνου, αλλά και στις ψυχικές ασθένειες. Στα Κέντρα Αποκατάστασης οι σκύλοι θεραπείας (Animal AssistedTherapy) βοηθούν ανθρώπους που έχουν άνοια, και ανθρώπους με προβλήματα κίνησης, π.χ. ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Στους ηλικιωμένους, που ζουν σε Οίκους Ευγηρίας, μειώνουν τη μοναξιά που νιώθουν. Είναι η παρέα τους, τους δίνουν χαρά. Ο σκύλος δεν αντικαθιστά τις ιατρικές θεραπείες, όμως βοηθάει συμπληρωματικά», διευκρινίζει η κυρία Στογιάννη.
Και δεν είναι μόνον οι σκύλοι θεραπείας (Animal Assisted Therapy), που βρίσκονται στο πλευρό του ανθρώπου.
Η κυρία Στογιάννη αναφέρει τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τις βοήθειες που προσφέρουν στους συνανθρώπους μας.
- Σκύλοι βοηθοί (Service Dog): προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες, και εκπαιδεύονται ατομικά για να κάνουν κάποια δουλειά ή να εκτελούν δραστηριότητες προς όφελος του πάσχοντα.
- Σκύλοι ισορροπίας: είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, που βοηθούν όσους χρησιμοποιούν μπαστούνια ή πατερίτσες, παρέχοντάς τους ισορροπία και σταθερότητα.
- Σκύλοι για κουφούς (Hearing Dog): Εκπαιδεύονται για να ειδοποιούν όταν ακούν έναν ήχο, και να οδηγούν τον κουφό προς τον ήχο.
- Σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί για να ειδοποιούν τον ασθενή για την επικείμενη υπογλυκαιμία, ή υπεργλυκαιμία.
- Σκύλοι συναισθηματικής υποστήριξης (κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, διαταραχές άγχους): Τις περισσότερες φορές είναι συνοδοί σε αεροπλάνα.
- Σκύλοι διάσωσης: αναζητούν ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο.
- Σκύλοι θεραπείας (πρόγραμμα R.E.A.D): βοηθούν, κυρίως, παιδιά με δυσλεξία ή μαθησιακά προβλήματα. Επίσης, βοηθούν παιδιά με έλλειψη προσοχής, και βελτιώνουν τις γνώσεις τους σε έννοιες, όπως το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα.
- Σκύλοι – οδηγοί τυφλών: Ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επεξεργασία πληροφοριών από τις αισθήσεις τους. Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι η διαδικασία οργάνωσης των αισθήσεων (όραση, όσφρηση, ακοή, αφή).
Ελένη Κασπίρη: «Ο σκύλος είναι το μοναδικό πλάσμα που ζει μόνο για μας»
«Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», έτσι δεν λέει το απόφθεγμα; Και έτσι είναι. Γιατί «όλοι όσοι συμβιώνουμε με σκύλο, ξέρουμε πόσο σπουδαία και πολύτιμη είναι η συντροφιά του. Πόσο ανεκτίμητα είναι όλα όσα μας προσφέρει, τόσο πρόθυμα. Χωρίς να σκεφτεί και χωρίς να ζητήσει τίποτα. Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του στη ζωή μας, αφού κάθε στιγμή που περνάμε κοντά του, δεν είναι ποτέ μία χαμένη στιγμή!», λέει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, κυρία Ελένη Κασπίρη.
Όλος ο κόσμος του σκύλου είμαστε εμείς. Και στέκεται πάντα δίπλα μας, ό,τι κι αν συμβεί.
«Ο σκύλος είναι το μοναδικό πλάσμα που ζει μόνο για μας! Μας κοιτά πάντα στα μάτια, για να καταλάβει πως νιώθουμε και να νιώσει ανάλογα κι εκείνος. Μας γνωρίζει τόσο καλά, όσο, ίσως, κανένας άνθρωπος. Είναι δοσμένος ολοκληρωτικά, και η αγάπη του είναι δεδομένη. Μας το δείχνει κάθε στιγμή χωρίς όρους, χωρίς απαιτήσεις, χωρίς ανταλλάγματα. Μας αγαπά γι’ αυτό, ακριβώς, που είμαστε. Δεν μας εγκαταλείπει, δεν μας προδίδει ποτέ. Ακόμα κι αν του φερθούμε άσχημα, είναι πάντα εκεί. Και με τα ελάχιστα που μπορεί να του δώσουμε. Είναι πάντα παρών! Είναι κοντά μας κάθε στιγμή: στη χαρά και στη λύπη. Δεν μας αφήνει πότε να νιώσουμε μόνοι. Είναι μοναδικός στο να μας ηρεμεί και να μας παρηγορεί, όταν νιώθουμε πληγωμένοι και προδομένοι από όλους και όλα, κάποιες φορές!», τονίζει η κυρία Κασπίρη.
Ο σκύλος είναι το αγχολυτικό μας, ο καλύτερος «συνομιλητής», εκείνος που θα μας καλωσορίσει με τόση χαρά – ακόμη κι αν λείψαμε μόλις πέντε λεπτάκια. Και μας παραδίδει μαθήματα ζωής.
«Είναι ο προσωπικός μας «γιατρός» σε καθημερινή βάση! Μια γλυκιά αγκαλιά, ένα ζεστό χάδι, ένα βλέμμα γεμάτο λατρεία, μια ακούραστα χαρούμενη ουρά, μπορούν να γίνουν τα καλύτερα αγχολυτικά μας σε κάθε δύσκολη στιγμή. Είναι πάντα εκεί, για να μας φτιάξει τη διάθεση, να μας ακούσει – χωρίς να μας διακόπτει, χωρίς να μας κρίνει. Να μας στηρίζει με μια του κίνηση, να μας συμπονά και να μας συμπαραστέκεται σιωπηλά. Είναι αστείρευτη πηγή χαράς! Ο σκύλος μας, είναι ο μόνος στον κόσμο που μας καλωσορίζει πάντα με τόσο ενθουσιασμό και είναι τόσο χαρούμενος κάθε φορά που μας βλέπει. Είναι δάσκαλος! Γιατί μας δίνει μαθήματα ζωής με τη συμπεριφορά του, για δύναμη, υπομονή, θάρρος, θέληση για ζωή, μέσα από τις όποιες δυσκολίες της δικής του ζωής. Μας παρακινεί και μας βοηθά με τον τρόπο ζωής του, στο να χαιρόμαστε και ν’ απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, και να μην περιμένουμε το αύριο. Γιατί αυτός ζει για το τώρα, και ξέρει καλά ν’ απολαμβάνει την κάθε του στιγμή», λέει η κυρία Κασπίρη.
Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που δεν θα προδώσει, ποτέ, τον άνθρωπό του.
Και θα δώσει και τη ζωή του για την οικογένειά του.
«Είναι πιστός. Η πίστη του είναι ανεξάντλητη και παροιμιώδης, και είναι έτοιμος να δώσει και τη ζωή του για μας, αν χρειαστεί. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από έναν αληθινό και καλό φίλο;», ρωτάει η κυρία Κασπίρη και προσθέτει: «Δίκαια, λοιπόν, έχει κερδίσει τον τίτλο ‘Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου’. Δεν περνάει μέρα που να μην πω ‘ευχαριστώ’ στους σκύλους που υπάρχουν στη ζωή μου…».
*Η κυρία Μαρία Στογιάννη είναι πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας. Δεν συμφωνεί με την ιδέα της κυριαρχίας, ή της χρήσης βίας. Διδάσκει νέους εκπαιδευτές, αρθρογραφεί σε περιοδικά και Διαδίκτυο, συμμετέχει εθελοντικά σε προγράμματα ενημέρωσης σχολείων, ραδιοφωνικές εκπομπές & φιλοζωικά σωματεία.
Έχει γράψει και εκδώσει το βιβλίο «Σπιτικές συνταγές για σκύλους» και έχει δημιουργήσει, με την κυρία Τέρψη Πασχάλη, το εθελοντικό, πρωτοποριακό και μοναδικό για την Ελλάδα, πρόγραμμα σκύλων θεραπευτικής επαφής (Animal Assisted Therapy) για άτομα με αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες, με εξαιρετικά αποτελέσματα από το 2012 μέχρι σήμερα.
*Η κυρία Ελένη Κασπίρη είναι απόφοιτος της Σχολής Stardogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων τα τελευταία 14 χρόνια. Παραδίδει εθελοντικά μαθήματα φιλοζωίας σε σχολεία, ενώ εδώ και 25 χρόνια ασχολείται με τη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, συνέδρια και συνεχώς ενημερώνεται, διαβάζοντας. Και, όπως υποστηρίζει, «κυρίως, όμως, μαθαίνω κάθε μέρα από τα ίδια τα σκυλιά, που έχουν αποδειχθεί οι καλύτεροί μου δάσκαλοι!». Ζει στην Πάτρα.
Διαβάστε επίσης