Μην αμελείτε τη στοματική περιποίηση του σκυλάκου σας, γιατί έτσι απειλείται η υγεία των δοντιών του.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα δόντια του σκύλου σας, έτσι ώστε να μη συσσωρεύονται τροφές και να αποφύγετε την εμφάνιση πλάκας και τερηδόνας;
«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, όσο πιο καθαρή και πιο φυσική είναι η τροφή ενός οργανισμού, τόσο λιγότερο δημιουργούνται προβλήματα στα δόντια.
Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, ο σκύλος μας χρειάζεται ένα φυσικό καθαριστικό. Αυτή τη δουλειά στη φύση την κάνουν τα μεγάλα κόκκαλα, τα οποία καθαρίζουν τα δόντια, αλλά και εξασκούν το σαγόνι και τα ούλα.
Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική, τόσο για εμάς όσο και για τον σκύλο μας», επισημαίνει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.
Στην περίπτωση που μυρίζει το στόμα του σκύλου σας -και έχετε αποκλείσει τις άλλες πιθανές αιτίες, όπως γαστρεντερολογικά προβλήματα-, οι λόγοι της δυσοσμίας, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι οι ασθένειες των δοντιών και των ούλων.
Αν επιλέξετε να φροντίσετε τα δόντια του σκύλου σας με φυσικά προϊόντα, η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας έχει να σας προτείνει δύο εύκολες συνταγές για οδοντόκρεμες. Παράλληλα, τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι η ουσία που θα έρθει σε επαφή με το στόμα του σκύλου σας, είναι απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική.
Πρώτη συνταγή για φυσική οδοντόκρεμα
«Μια απλή συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας δεν χρειάζεται περισσότερο από τρία συστατικά.
Και αυτά είναι: η μαγειρική σόδα, ένα έλαιο, όπως το λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης, και αποξηραμένα φύλλα δυόσμου για φρεσκάδα και δροσερή αναπνοή.
Ας τη δούμε αναλυτικά
Συστατικά
– 1/4 κούπας βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης (λίγο ζεσταμένο, έτσι ώστε να μπορεί να ενωθεί με τα υπόλοιπα συστατικά)
– 3 κουτ. σούπας φυσική μαγειρική σόδα (sodium bicarbonate)
– 6-7 αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα δυόσμου
Βάζουμε σε ένα blender όλα τα συστατικά και τα χτυπάμε έτσι, ώστε να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα το βάζουμε σε κλειστό δοχείο και διατηρείται στο ψυγείο μας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Η ποσότητα που θα χρειαστούμε, είναι πολύ μικρή. Υπολογίστε, όσο το μέγεθος ενός αρακά/ρεβιθιού.
Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται για τη λεύκανση των δοντιών, αλλά και για να καθαρίζει και να αφαιρεί τις οσμές από το στόμα, τα δόντια και τα ούλα. Παράλληλα, σκοτώνει τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια και κατά μήκος της οδοντικής σειράς.
Το λάδι καρύδας προστατεύει από μικρο-οργανισμούς, καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Μια έρευνα από το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας έδειξε ότι το λάδι καρύδας μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια και βοηθά στην καταπολέμηση της ασθένειας των ούλων», εξηγεί η κα Παλαιολογοπούλου.
Δεύτερη συνταγή για φυσική οδοντόκρεμα
Στην περίπτωση που ο σκυλάκος σας έχει ερεθισμένα ούλα, και θέλετε να τον βοηθήσετε με μια πιο καταπραϋντική οδοντόκρεμα, η κα Παλαιολογοπούλου έχει να σας προτείνει τη συνταγή που έχει δημοσιευθεί στο «Dog’s Naturally Magazine» και περιέχει αλόη βέρα.
Η φυσική βιολογική αλόη (χωρίς αλοϊνη), όπως εξηγεί, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, δροσίζει και καταπραΰνει τα ερεθισμένα ούλα.
Συστατικά
– 3/4 κούπας αλόη βέρα τζέλ, βιολογική χωρίς αλοϊνη
– 3 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
– 3 κουτ. σούπας βούτυρο Ghee (βιολογικό, χωρίς αλάτι)
– 2 κουτ. γλυκού αλεσμένα τσόφλια αυγού παστεριωμένα (θα πρέπει να τα ψήσετε στον φούρνο για λίγα λεπτά και να τα θρυμματίσετε σε ένα γουδί)
– προαιρετικά μπορείτε και εδώ να προσθέσετε φρέσκα φύλλα δυόσμου για δροσερή αναπνοή.
Χτυπάτε στο blender όλα μαζί τα συστατικά και δημιουργείτε μια ομογενοποιημένη κρέμα. Μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σας μέσα σε παγοθήκες.
Εναλλακτικά
Αν δεν επιθυμείτε να φτιάξετε σπιτική οδοντόκρεμα και προτιμάτε τις τυποποιημένες, η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας «αποκαλύπτει» κάποια συστατικά που δεν πρέπει να περιέχουν.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε ανθρώπινη οδοντόκρεμα στον σκύλο μας.
Και ο λόγος είναι ότι περιέχει ξυλιτόλη, ένα φυσικό γλυκαντικό, το οποίο είναι τοξικό για τους σκύλους. Ακόμα, περιέχει φθόριο, που είναι νευροτοξικό και επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και συμπεριφορά.
Τα συστατικά που θα πρέπει να αποφύγετε σε ένα προϊόν για την στοματική υγιεινή του σκύλου σας είναι: • Sorbitol (γλυκαντική ουσία) • Hydrated Silica • Glycerin • Ascorbic Acid Phosphate • Sodium Hexametaphosphate • Sodium copper chloraphyilinis (συνθετικό χρώμα) • Magnesium Aluminum Silicate • Sodium Laurel Sulfate • Titanium Dioxide • Tricolsan (αντιμικροβιακό συστατικό που συνδέεται με ορμονικές διαταραχές) • Cellulose Gum • Tetrasodium Pyophosphate • Sodium Benzoate (συνθετικό συντηρητικό που συνδέεται με αλλεργίες και οργανική τοξικότητα) • Potassium Sorbate (συνθετικό συντηρητικό) •Sodium Copper Chlorphylinω• Sodium laurel sulfate (συστατικό που προκαλεί αφρό στην οδοντόκρεμα και συνδέεται με ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα, το στόμα και τους πνεύμονες). Αποτελεί και τοξικό συστατικό για το περιβάλλον.
Ποια οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιήσετε
«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δική σας οδοντόβουρτσα, με μακρύ χερούλι, αλλά ακόμη καλύτερο είναι να αγοράσετε τα ειδικά βουρτσάκια για τα δόντια ενός μωρού.
Θα τα βρείτε σε κατάστημα με είδη bebe. Αυτά τα βουρτσάκια δοντιών τοποθετούνται σαν θήκη στο δάχτυλό σας, κι έτσι μπορείτε να έχετε καλύτερο έλεγχο και πρόσβαση στα δόντια του σκύλου σας – ιδίως στα πίσω, που είναι και πιο δύσκολο να καθαριστούν», εξηγεί η κα Παλαιολογοπούλου.
Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου αναφέρει: «Όλες αυτές τις πληροφορίες δεν σας τις δίνουμε για να τρομάξετε, αλλά για να σας αφυπνίσουν σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει και τη ζωή του σκύλου σας.
Όσο περισσότερο φροντίζουμε να μειώνουμε το επιβαρυντικό φορτίο στον οργανισμό του, τόσο περισσότερο τον προστατεύουμε από τοξικές ουσίες. Μπορεί οι τοξικές ουσίες να είναι πολύ μικρές σε ποσότητα, όμως, όταν συσσωρεύονται -μαζί με όλα τα υπόλοιπα επιβαρυντικά συστατικά- δημιουργούν, σε βάθος χρόνου, προβλήματα.
Είδαμε ότι με πολύ απλά συστατικά μπορούμε να φτιάξουμε, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, ένα φυσικό προϊόν για τη στοματική υγιεινή του σκύλου μας. Καλή επιτυχία!».
▪ Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.
Πηγές
● https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/
● Dog’s Naturally Magazine – Natural Toothpastes
Διαβάστε επίσης