Είναι κάποιοι σκύλοι που, μόλις βλέπουν γάτα στον περίπατό τους, γίνονται… πυρ και μανία. Ακόμη κι όταν τη μυρίσουν, θέλουν να την εντοπίσουν και να στήσουν καυγά: τεντώνουν το λουρί τους, για να φτάσουν στο σημείο, και αρχίζουν να γαβγίζουν. Μόλις η γάτα κάνει την κίνηση να τρέξει, θέλουν να την κυνηγήσουν.
Μια συμπεριφορά που δεν μπορούν να ελέγξουν οι κηδεμόνες τους, και τους ταλαιπωρεί.
Ένας κηδεμόνας σκύλων θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο σκύλος φτάνει σε αυτό το σημείο για πολλούς λόγους.
Και θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι πρόκειται για δύο ζώα που «έχουν διαφορετική “γλώσσα σώματος“, και γι’ αυτό δημιουργούνται οι… παρεξηγήσεις. Η γάτα, όταν την πλησιάζει κάποιος, τον κοιτά στα μάτια. Για τον σκύλο αυτό θεωρείται απειλή. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ακόμα και το παιχνίδι τους διαφέρει. Τα σκυλιά κυνηγιούνται μεταξύ τους. Οι γάτες παίζουν με άλλους τρόπους.
Επίσης, ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο. Όταν δει κάποιον, θέλει να πάει να τον μυρίσει. Αντίθετα, οι γάτες είναι ζώα που, από τη φύση τους, δεν είναι κοινωνικά. Έχουν αντίθετες συμπεριφορές», τονίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.
Ένας σκύλος, λοιπόν, εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά «γιατί είναι χαραγμένη στο DNA του, λόγω του ένστικτου του κυνηγού. Αν και η γάτα δεν περιλαμβάνεται στην τροφική του αλυσίδα, τον εξιτάρει η κίνηση, η φωνή της.
Επίσης, μπορεί ο σκύλος να είχε μια άσχημη εμπειρία από γάτα, γι’ αυτό να θέλει να την κυνηγήσει, ή να της γαβγίσει για να τη διώξει», εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια.
Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση που ο σκύλος «καθώς είναι κοινωνικό ζώο, όπως προαναφέραμε, όταν βλέπει μια γάτα που είναι ακίνητη, θέλει να την πλησιάσει για να τη γνωρίσει.
Επίσης, εάν έχει μεγαλώσει με γάτα, μπορεί να επιθυμεί να τη χαιρετήσει, πηγαίνοντας προς το μέρος της. Ή, εάν έχει καλή εμπειρία με μία γάτα, θέλει να προσεγγίζει όποια βλέπει.
Έτσι, μπορεί να κατευθυνθεί προς το μέρος της πρόσχαρα και άτσαλα, η γάτα να αντιδράσει με τρόπο που δεν αρέσει στον σκύλο, και να αρχίσει το γάβγισμα», αναφέρει η κυρία Αγγελικάκη.
Όταν ο σκύλος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, δηλαδή να γαβγίζει έντονα σε μια γάτα, ή να θέλει να την κυνηγήσει, όπως εξηγεί η κυρία Αγγελικάκη, η ορμόνη της κορτιζόλης είναι αυξημένη, και δεν μπορεί να μας ακούσει, να μας καταλάβει. Δεν μπορείς να κάνεις εκπαίδευση εκείνη την ώρα.
Προσπαθούμε με ήρεμο τρόπο να τον απομακρύνουμε. Δεν του φωνάζουμε, ούτε τον τραβολογάμε.
Αυτές οι πράξεις μόνο χειρότερα θα κάνουν τα πράγματα. Οπότε, με ήρεμο τρόπο φεύγουμε από το σημείο.
Βοηθάει, το να είμαστε δίπλα του. Θα ανταποκριθεί καλύτερα εάν είμαστε στο μισό μέτρο, κι όχι σε απόσταση δύο μέτρων.
«Αφού τα καταφέρουμε και φύγουμε από εκεί, δεν του λέμε με έντονη φωνή «τι ήταν αυτό που έκανες;». Δεν βοηθάει. Αντίθετα, όταν χαλαρώσει, μπορούμε να του δώσουμε μια λιχουδιά, για να επιβραβεύσουμε την ηρεμία του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το συνδυάσει με το περιστατικό με τη γάτα.
Γιατί, έτσι κι αλλιώς, έχει την ικανότητα να συνδυάζει την επιβράβευση με την πράξη που έκανε μέσα στα δύο προηγούμενα δευτερόλεπτα», επισημαίνει η κυρία Αγγελικάκη.
Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να σταματήσει ο σκύλος μας να γαβγίζει, ή να κυνηγάει τις γάτες;
«Σε πρώτο χρόνο θα ήταν καλό να έχει μάθει κάποιες εντολές, όπως το «Κάτσε» και το «Μείνε», και ένα ηχητικό σύνθημα. Για παράδειγμα, το «Μουτς – Μουτς», ή το σφύριγμα.
Τα ηχητικά συνθήματα, σε συνδυασμό με τις εντολές, κρατούν την προσοχή του σκύλου μας σε εμάς. Τα ηχητικά συνθήματα του τα μαθαίνουμε για να γυρίζει να μας κοιτάζει, να του αποσπάμε την προσοχή, και τα συνδυάζουμε με τις εντολές. Υπάρχει μια αλληλουχία. Δηλαδή, πρώτα ηχητικό σύνθημα, γυρίζει μας κοιτάζει, μετά με ήρεμο τρόπο του λέμε «Κάτσε» και, στη συνέχεια, «Μείνε».
Επίσης, μπορούμε να του μάθουμε την εντολή «Άσε τη γάτα», και να τη χρησιμοποιούμε προληπτικά, όταν βλέπουμε μια γάτα, έτσι ώστε να μην ασχολείται και να στρέφει την προσοχή του σε εμάς.
Αρχικά, η εκπαίδευση γίνεται μέσα στο σπίτι, όπου δεν υπάρχουν ερεθίσματα. Αφού τα έχει μάθει καλά, η εκπαίδευση συνεχίζεται στο μπαλκόνι ή τον κήπο, όπου τα ερεθίσματα είναι περισσότερα.
Όταν, πλέον, ο σκύλος μας ανταποκρίνεται κάθε φορά που του λέμε τις εντολές και τα ηχητικά συνθήματα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε την εκπαίδευση στον δρόμο.
Στην αρχή επιλέγουμε σημεία όπου υπάρχουν γάτες και κρατάμε απόσταση, τόση ώστε να μπορούμε να έχουμε την προσοχή του. Επιβραβεύουμε με ελκυστική λιχουδιά δευτερόλεπτα της ηρεμίας του και αλλάζουμε πορεία. Δεν επιχειρούμε, ακόμα, να προσεγγίσουμε τις γάτες.
Όσο προοδεύει, μικραίνουμε την απόσταση από τις γάτες. Σιγά – σιγά. Δηλαδή, για παράδειγμα, δεν μειώνουμε την απόσταση εάν βρισκόμαστε στα 10 μέτρα και στα πέντε λεπτά γίνεται «alert» και μας ξεφεύγει.
Επίσης, γνωρίζοντας τη «γλώσσα του σώματός» του, μπορούμε να καταλάβουμε εάν θα βγάλει επιθετική συμπεριφορά (γάβγισμα).
Τις εντολές και τα ηχητικά συνθήματα τα δίνουμε πριν ο σκύλος μας φτάσει “στο κόκκινο”.
Αν δούμε ότι μαλακώνει η συμπεριφορά του και έχουμε την προσοχή του, τότε επιχειρούμε να περάσουμε δίπλα από τη γάτα. Σε καμία περίπτωση δεν πηγαίνουμε καταπάνω στη γάτα, γιατί θα το θεωρήσει απειλή, όπως και ο σκύλος.
Τη στιγμή που ξεκινάμε να προσπεράσουμε τη γάτα, η προσοχή του σκύλου μας πρέπει να είναι στραμμένη προς εμάς. Του δίνουμε λιχουδιές και χάδια. Καθώς περνάμε, του λέμε και «Άσε τη γάτα».
Μόλις την αφήσουμε πίσω μας, του λέμε το πιο θερμό «ΜΠΡΑΒΟ».
Γενικά, οι κηδεμόνες σκύλων που ο αγαπημένος τους φίλος εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά προς τις γάτες θα πρέπει «να έχουν τα μάτια τους 14. Να είναι «alert». Γιατί ο σκύλος μπορεί να τη μυρίσει, κι εκείνοι να μην την έχουν δει. Επίσης, εάν συνηθίζουν να αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά τους βόλτα, καλό θα ήταν να το αποφεύγουν.
Γιατί στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να την πιάσει, να την πληγώσει, ή ακόμα και να την σκοτώσει. Όπως μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά και ο ίδιος.
Ακόμη και οι σκύλοι που κυνηγούν τις γάτες για παιχνίδι, θα ήταν καλό να φορούν το λουρί τους. Γιατί είναι μια δυσάρεστη/στρεσογόνα κατάσταση για το άλλο ζώο.
Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται οι σκύλοι να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους ελεύθεροι. Για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για των υπολοίπων», τονίζει η κυρία Αγγελικάκη και καταλήγει: «Δεν χρειάζεται ο σκύλος μας να γίνει φίλος με τη γάτα, αρκεί να την προσπερνά χωρίς να την πειράζει. Το τέλειο σενάριο είναι να περνάμε χαλαρά δίπλα από τις γάτες, και να μην τις ενοχλούμε».
▪ Η κυρία Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής StarDogs Trainers Academy, εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989 και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες.
Όταν ήταν 22 χρονών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί και στους σκύλους.