Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, αντικρίζεις αδέσποτα πλάσματα.
Εγκαταλελειμμένα, με πληγές στο κορμί τους, άρρωστα, τραυματισμένα από κάποιο όχημα, πυροβολημένα, ή με αφτιά κομμένα με ψαλίδι.
Σκυλιά που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν αφιλόξενο γι΄αυτά τόπο: στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Ο Ασπρόπυργος είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, που απέχει από κάθε φιλοζωικό συναίσθημα.
Μία βιομηχανική, κυρίως, περιοχή, στην οποία δεν λείπουν και οι αγροτικές δραστηριότητες, αν και έχουν μειωθεί.
Βρίσκεται βορειοδυτικά της Αθήνας και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα. Είναι μία περιοχή που συνδυάζει το βουνό και την πεδινή έκταση με τη θάλασσα.
Ο συνδυασμός αυτός, δηλαδή το συνονθύλευμα αντιλήψεων και η αχανής έκταση, αποτελεί δεξαμενή αδέσποτων ζώων.
Είναι τόπος εγκατάλειψης και αδιαφορίας για την ύπαρξή τους.
«Στον Ασπρόπυργο ζουν γηγενείς Ρομά και Ρομά από Αλβανία, Πακιστανοί, Ινδοί, Αφγανοί, Ρωσοπόντιοι.
Αντιμετωπίζουν τους σκύλους ως άψυχα αντικείμενα και παιχνίδια. Υπάρχουν παράνομα εκτροφεία, αλλά και χώροι στους οποίους γίνονται κυνομαχίες, που δύσκολα τους εντοπίζεις, καθώς η έκταση του δήμου είναι μεγάλη.
Στον Ασπρόπυργο ζουν, μεταξύ άλλων, και άνθρωποι που έχουν τους σκύλους ως εργαλεία δουλειάς.
Που δεν μεριμνούν για την ιατρική τους φροντίδα, που δεν τους στειρώνουν. Με αποτέλεσμα, όταν αρρωσταίνουν να τους πετούν στον δρόμο, κι όταν γεννούν, τα κουτάβια να εγκαταλείπονται», εξηγεί η εθελόντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, AnimAid Animal Rescue, Ακριβή, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία εννέα χρόνια.
Διηγείται αμέτρητες ιστορίες με τσοπανόσκυλα που βρίσκονται με αφτιά κομμένα με ψαλίδι, κουτάβια που ζουν στους καταυλισμούς και είναι παιχνίδι των παιδιών: τους βάζουν οξυζενέ για να τους αλλάξουν χρώμα, πηδούν πάνω τους.
Αφηγείται ιστορία με οδηγό ΙΧ που πατά γκάζι για να πατήσει σκύλο και περνάει από πάνω του. Για οδηγό φορτηγού που κάνει όπισθεν σε πάρκινγκ και αφήνει παράλυτο τσοπανόσκυλο 50 κιλών.
Για σκύλους πυροβολημένους. Όπως η Άισα, που την πυροβόλησαν στον στόμα εξ επαφής πριν από, σχεδόν, δύο χρόνια. Και σήμερα, «ζει και βασιλεύει».
Διηγείται ιστορία για 60 αδέσποτα σκυλιά που εξέρχονται από εργοστάσιο ανακύκλωσης και είναι όλα άρρωστα. Με καλαζάρ, ερλίχια, και αφροδίσια νοσήματα.
Στον Ασπρόπυργο οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να εγκαταλείψουν τον σκύλο τους χωρίς να τους δει μάτι. Αλλά κι αν τους αντιληφθεί κάποιος, θα αδιαφορήσει.
Βεβαίως, υπάρχουν και κάτοικοι που, βλέποντας ένα τέτοιο γεγονός, θα επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους της AnimAid Animal Rescue για να επέμβουν. «Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνει ο αυτόπτης μάρτυρας είναι να συγκρατήσει τον αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου.
Έτσι, ώστε να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του και να του επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις», διευκρινίζει η Ακριβή.
Η Ομάδα της AnimAid Animal Rescue ελέγχει 75 σημεία, ταΐζει, στειρώνει και περιθάλπει κάθε ζώο που έχει ανάγκη, ενώ ορισμένα φιλοξενούνται σε ιδιωτική πανσιόν. Παράλληλα, φροντίζει να τους βρει μια οικογένεια.
Όλα τα σκυλιά που δίνονται για υιοθεσία, ελέγχονται για δυσπλασία και κάνουν όλες τις απαραίτητες ακτινογραφίες.
Εφέτος ο Δήμος Ασπροπύργου, σε συνεργασία με την AnimAid Animal Rescue, θα πραγματοποιήσει 400 στειρώσεις.
Η AnimAid Animal Rescue πριν από την πανδημία της Covid-19 είχε πραγματοποιήσει μαθήματα φιλοζωίας σε Παιδικούς Σταθμούς της περιοχής, που στόχο είχαν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά και να τα μάθουν πώς να προσεγγίζουν έναν σκύλο, αδέσποτο ή δεσποζόμενο.
«Όταν ηρεμήσει όλη αυτή η κατάσταση, θα υλοποιήσουμε μαθήματα και σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία της περιοχής. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας μας», διευκρινίζει η Ακριβή.
Η Ομάδα εθελοντών της AnimAid Animal Rescue απαρτίζεται από την Ακριβή, τη Λία, τη Ρόη, τη Μαρία και τις Βελγίδες Εύη, Κίμπερλυ και Βιρτζινύ, οι οποίες ζουν εκεί.
Όνειρο της Ομάδας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τους κανόνες ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, και να τους τηρεί, να εκλείψουν οι δεσποζόμενοι σκύλοι που ζουν απομονωμένοι, αλλά και τα εκτροφεία της «πίσω αυλής».
Όποιος επιθυμεί να υιοθετήσει ή να βοηθήσει τα αδεσποτάκια του Ασπρόπυργου, μπορεί να επισκεφτεί τη Σελίδα στο fb: AnimAid Animal Rescue.