Ένας σκύλος ρίχνει την τρίχα του για πολλούς λόγους.
Εκτός του ότι είναι μια φυσική διαδικασία, η απώλεια του τριχώματος χαρακτηρίζει κάποιες φυλές και εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις ορμόνες, το φως, το άγχος και τη διατροφή.
Η διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα, εξηγεί τις αιτίες για τις οποίες ένας σκύλος παρουσιάζει αυξημένη τριχόπτωση, και πώς μπορούμε να την περιορίσουμε με τη σωστή διατροφή.
«Τα σκυλιά αλλάζουν από τη φύση τους το τρίχωμά τους δύο φορές το χρόνο: την άνοιξη, όταν μεγαλώνει η μέρα, και το καλοκαίρι, όταν η μέρα μικραίνει.
Η αλλαγή τριχώματος, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από την εποχή, αλλά και από το φως, τη φυλή, τη διατροφή, τις ορμόνες και τη γενική κατάσταση υγείας του σκύλου μας.
Άλλες αιτίες για αυξημένη τριχόπτωση μπορεί να είναι:
● Μια ορμονική αλλαγή (μετά τον οίστρο και τη γέννα)
● Άγχος
● Αλλεργίες
Επίσης, σήμερα ξέρουμε ότι τα στειρωμένα και τα ηλικιωμένα σκυλιά χάνουν περισσότερες τρίχες όλο τον χρόνο, από ό,τι τα νεαρά σκυλιά.
Τα συστατικά που έχει ανάγκη ο σκύλος κατά τη διάρκεια έντονης τριχόπτωσης
1. Πρωτεΐνες
Οι τρίχες αποτελούνται, κυρίως, από πρωτεΐνες και κερατίνη. Οι πρωτεΐνες είναι συνδυασμένα αμινοξέα.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα θειούχα αμινοξέα, μεθειονίνη και κυστείνη, τα οποία σταθεροποιούν τη δομή των πρωτεϊνών και συνδέουν τα μεταλλικά στοιχεία του σιδήρου, του χαλκού, και του ψευδάργυρου μεταξύ τους.
Πλούσιο σε θειούχα αμινοξέα είναι το κρέας από πουλερικά, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Στην περίοδο αυξημένης τριχόπτωσης, η ανάγκη για πρωτεΐνες αυξάνεται περίπου κατά το 1/3 από το κανονικό.
2. Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Τα σκυλιά έχουν, σε σχέση με τον άνθρωπο, αυξημένη ανάγκη από ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο.
Μια έλλειψη από αυτές τις ουσίες στη διατροφή τους προκαλεί γενικά αυξημένη τριχόπτωση και μπορεί να οδηγήσει, κατά τη περίοδο της αλλαγής τριχώματος, σε φαγούρες, εκζήματα και ξηροδερμίες.
3. Βιταμίνες
Η βιταμίνη Η (βιοτίνη) είναι πολύ σημαντική για τον μεταβολισμό των λιπαρών, της πρωτεΐνης και της πουρίνης.
Η βιοτίνη μαζί με την Β2 (Ριμποφλαβίνη), την Β6 (Πυροτοξίνη), την Β3 (Νιασίνη) και την Βιταμίνη Α, φροντίζει για τη συντήρηση του δέρματος και επομένως για ένα υγιές τρίχωμα.
Η βιοτίνη βρίσκεται μαζί με πολλές άλλες βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία στη μαγιά μπύρας.
4. Λιπαρά
Κάθε μία τρίχα έχει ένα κάλυμμα από λίπος. Για να είναι το καινούριο τρίχωμα υγιές, είναι σημαντικό να προσφέρουμε στον σκύλο μας μία τροφή με ποικιλόμορφα λάδια με ουσιώδη λιπαρά οξέα, δηλαδή Ω3 (λινέλαιο, κραμβέλαιο, καρυδέλαιο).
5. Νερό
Το νερό δεν έχει θρεπτικές ουσίες αλλά είναι σημαντικό ο σκύλος να πίνει πολύ νερό καθώς φροντίζει την ελαστικότητα του δέρματος και μεταφέρει τις παραπάνω ουσίες φροντίζοντας για τον σωστό μεταβολισμό τους.
Ειδικά σε περίπτωση έντονης τριχόπτωσης ή σε περίοδο αλλαγής τριχώματος, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και Ω3 λιπαρά, βοηθάει τον οργανισμό του σκύλου μας να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του».
▪ Η κυρία Ρεγγίνα Μπίμπα είναι διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους, και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας. Εργάζεται στην biodog.