Την εμφάνισή τους έκαναν οι κάμπιες των πεύκων, προαναγγέλλοντας τον ερχομό της Άνοιξης και απειλώντας τους τετράποδους φίλους μας.
Κυκλοφορούν, σχηματίζοντας στρατιές, στην εξοχή, αλλά και στην πόλη, σε πάρκα και δρόμους, όπου υπάρχουν πεύκα.
Ωστόσο, το άγγιγμα της κάμπιας των πεύκων προκαλεί σοβαρές δερματικές αλλεργίες καθώς, όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα ανθρώπου ή ζώου, απελευθερώνει μικρά τριχίδια με τοξίνες.
Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων, μέχρι οι κάμπιες να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τους περιπάτους με τους τετράποδους φίλους τους σε μέρη όπου υπάρχουν πεύκα.
Η κτηνίατρος Ιωάννα Γιαννακοπούλου εφιστά την προσοχή των ιδιοκτητών/κηδεμόνων σκύλων.
«Την άνοιξη κάνουν την εμφάνισή τους οι κάμπιες των πεύκων. «Ταξιδεύουν» σε σειρά, η μια πίσω από την άλλη, και μπορεί σαν θέαμα να είναι όμορφο, όμως στην πραγματικότητα κρύβει πολλούς κινδύνους. Οι κάμπιες εγκυμονούν κινδύνους γιατί στις τρίχες, που έχουν στο σώμα τους, υπάρχει μια τοξική δηλητηριώδης ουσία, που επηρεάζει ανθρώπους και σκύλους. Αν το ζώο μας έρθει σε επαφή με την κάμπια ή με τρίχες που έχουν πέσει στο περιβάλλον, αρχίζει μια αλλεργική αντίδραση στο σημείο εκείνο που ακούμπησε το έντομο.
Αν είναι στα πόδια, ο σκύλος μας μετά θα γλείψει τα σημεία που πονούν και θα μεταφέρει το δηλητήριο στο στόμα του. Σοβαρό πρόβλημα έχουμε όταν ο σκύλος προσπαθήσει να φάει μια κάμπια. Οι κάμπιες προκαλούν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, ενώ παρουσιάζονται και αναπνευστικά συμπτώματα. Πρήζονται η γλώσσα και οι γύρω περιοχές, σε σημείο που μπορεί να προκληθεί ακόμα και ασφυξία στο ζώο. Τοπικά δημιουργείται τέτοια αντίδραση στη γλώσσα, που μπορεί να νεκρωθεί ακόμα και τμήμα της.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο σκύλος έρθει σε επαφή με κάμπια, ή έχουμε αυτή την υποψία, πρέπει να πάμε άμεσα το ζώο μας σε κτηνίατρο.
Για την ασφάλεια, τόσο του τετράποδου συντρόφου μας, όσο και για τη δική μας, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε εντελώς τα μέρη που έχουν κάμπιες».