Αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία της γάτας έχει η αφυδάτωση, καθώς «χτυπά» τα νεφρά της.
Η Μητέρα Φύση έχει προβλέψει, ώστε η γάτα να λαμβάνει την υγρασία που χρειάζεται ο οργανισμός της από το θήραμά της. Δηλαδή, από ωμή τροφή.
Άρα, η κατανάλωση του νερού συνδέεται άμεσα με το είδος της τροφής της.
Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, εφιστά την προσοχή μας.
«Από τη φύση τους οι γάτες δεν πίνουν αρκετό νερό. Γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας που χρειάζονται, το λαμβάνουν από το ωμό κρέας. Από το θήραμά τους.
Η φυσιολογική, αρχέγονη δίαιτα της γάτας περιλαμβάνει θηράματα τα οποία έχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, μέτριο ποσοστό λίπους και λίγο, έως καθόλου, υδατάνθρακες.
Κι όταν μιλάμε για υδατάνθρακες, δεν εννοούμε μόνο τα grains, αλλά και τα λαχανικά κ.λπ.
Το τυπικό θήραμα της γάτας που ζει στη φύση είναι, συνήθως, το ποντίκι, ή ο αρουραίος. Αυτά τα τρωκτικά έχουν 50%-60% πρωτεΐνη, 30% λίπος και 70%-80% νερό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η δίαιτα της γάτας περιέχει 70%-80% νερό.
Εάν κάνουμε μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο για την ξηρά τροφή, θα διαπιστώσουμε ότι το ποσοστό υγρασίας που περιέχουν οι περισσότερες τροφές αυτής της μορφής αγγίζει μόλις το 8%-10%.
Άρα, οι γάτες που σιτίζονται αποκλειστικά με ξηρά ή αφυδατωμένη τροφή υστερούν σε πρόσληψη νερού, συγκριτικά με τις γάτες που κάνουν τη φυσική τους δίαιτα.
Γιατί η ημερήσια ποσότητα νερού που καταναλώνουν από την τροφή τους φτάνει, περίπου, το 12%-15%.
Θα σκεφθεί κάποιος ότι μπορούν να αναπληρώσουν την υγρασία που τους λείπει, πίνοντας περισσότερο νερό. Δεν έχουν, όμως, ισχυρό το ένστικτο της δίψας.
Επειδή γενετικά έχουν δημιουργηθεί για να τρώνε θηράματα που περιέχουν αρκετή υγρασία στο σώμα τους.
Έτσι, η δίαιτα που θα δώσει κάποιος στη γάτα του, θα επηρεάσει απευθείας -αρνητικά ή θετικά- τα νεφρά της.
Η αφυδάτωση στις γάτες αναγκάζει τα νεφρά τους να συγκεντρώνουν ούρα, για να ισορροπήσουν τα επίπεδα του νερού που χρειάζεται το σώμα. Και η συγκέντρωση των ούρων προκαλεί στη γάτα νεφρικό τραυματισμό.
Η ήπια/χρόνια αφυδάτωση που προκαλείται στις γάτες, όταν τις ταΐζουμε αποκλειστικά με ξηρά τροφή, οδηγεί σε μειωμένη νεφρική λειτουργία.
Επίσης, οι κλινικές εμπορικές δίαιτες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για να μειώνουν τις πέτρες ή τους κρυστάλλους που σχηματίζονται στα νεφρά, έχουν χαμηλό μαγνήσιο και επηρεάζουν, σε βάθος χρόνου, τη λειτουργία των νεφρών.
Η μη πρόσληψη νερού δεν επηρεάζει μόνο να νεφρά αλλά δημιουργεί και άλλα ουροποιητικά προβλήματα.
Τα ούρα της γάτας είναι πιο συμπυκνωμένα από αυτά των άλλων θηλαστικών. Αυτός είναι κι ένας λόγος που τα ούρα ενός αστείρωτου αρσενικού γάτου έχουν τόσο έντονη οσμή.
Το γεγονός ότι οι γάτες παράγουν τόσο συμπυκνωμένα ούρα, ιδίως όταν τρώνε τροφές χαμηλές σε υγρασία, τις κάνει πιο επιρρεπείς σε κρυστάλλους και πέτρες, αλλά και σε ουροποιητικές ενοχλήσεις. Κάτι που συντελεί στη Νόσο του Κατώτερου Ουροποιητικού Συστήματος της Γάτας (FLUTD).
Η βασική χημεία μας λέει ότι όσο πιο συμπυκνωμένο είναι ένα υγρό -σε αυτήν την περίπτωση τα ούρα-, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν ιζήματα από κρυστάλλους και πέτρες.
Επίσης, όσο πιο συμπυκνωμένα είναι τα ούρα, τόσο πιο πιθανό είναι να ερεθίσουν τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.
Μια από τις προτεινόμενες θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου FLUTD είναι το τάισμα με ωμή τροφή, ή κονσέρβα.
Η κονσέρβα, όμως, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% υγρασία.
Αυτό αυξάνει την πρόσληψη νερού, διαλύει τα ούρα και μειώνει τη δημιουργία κρυστάλλων.
Οι ωμές τροφές, οι οποίες περιέχουν αρκετή υγρασία, καθώς και τα επαρκή ποσοστά σε πρωτεΐνη και λίπος, βοηθούν τις γάτες να ισορροπήσουν το ουρικό ph και την πυκνότητα ούρων.
Έρευνα έχει δείξει ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο κρυστάλλων σε κανένα δείγμα ούρων που πάρθηκε από 198 άγριες γάτες οι οποίες έτρωγαν φυσική ωμή τροφή.
Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι η υψηλή πρωτεΐνη στη διατροφή της γάτας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης κρυστάλλων, στρουβίτη και πέτρας. Και οι λόγοι είναι δύο: με την αυξημένη πρωτεΐνη φεύγει λιγότερο μαγνήσιο στα ούρα, και η αυξημένη πρωτεΐνη προκαλεί οσμωτική διούρηση.
Αυτό σημαίνει ότι το νερό έλκεται προς τα νεφρά, κι έτσι η γάτα ουρεί περισσότερο.
Επιπλέον, οι ξηρές τροφές με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικά συστατικά προκαλούν ένα πολύ αλκαλικό ph στα ούρα.
Αυτό το πολύ συμπυκνωμένο ούρο με τα μη φυσιολογικά συγκεντρωμένα στοιχεία μεταλλικών στοιχείων και άλλων συστατικών, μαζί με το αλκαλικό ph, οδηγεί σε Φλεγμονή της Ουροδόχου Κύστης (UTI).
Ας προσπαθήσουμε να ταΐζουμε τις γάτες μας σωστά, έτσι ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από έναν αφύσικο τρόπο σίτισης.
Έναν τρόπο που μας διευκολύνει στην καθημερινότητά μας, όμως «ξεχνά» τις βασικές αρχές της φύσης και τις φυσιολογικές ικανότητες που έχει το σώμα ενός ζώου.
Με την κατάλληλη διατροφή καθαρίζουν και ξεμπλοκάρουν βασικά όργανα, όπως είναι τα νεφρά και το συκώτι.
Εμείς κάνουμε τις επιλογές για τα ζωάκια μας και οφείλουμε να τις κάνουμε με βάση τη λογική, κι όχι τη δική μας ευκολία».
Πηγές: https://feline-nutrition.org/health/diet-kidney-disease-and-the-urinary-tract
*Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.