Για πρώτη φορά μπορείτε να δείτε το μωράκι σας να κινείται στον υπέρηχο!

Έπειτα από τη διαμόρφωση του προσώπου του μωρού τις προηγούμενες εβδομάδες, την 8η εβδομάδα ξεκινά ο σχηματισμός των δαχτύλων στα χέρια και στα πόδια. Μαζί με τα άνω και κάτω άκρα, ξεκινά να διαμορφώνεται και το αναπνευστικό σύστημα, αλλά και το νευρικό.

 

Παρότι σε αυτό το στάδιο το μωρό έχει πάρει το σχήμα ενός κόκκινου φασολιού, είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσει να κινείται! Οι πρώτες του αυτές κινήσεις ξεκινούν περίπου στις 7 με 8 εβδομάδες, μοιάζουν όμως περισσότερο με αυθόρμητες συσπάσεις και διατάσεις. Αυτό σημαίνει ότι δε θα νιώσετε το μωρό σας να μετακινείται μέχρι κάποια στιγμή μεταξύ της 16ης και της 22ης εβδομάδας. Μέχρι τότε, οι κινήσεις του μωρού σας είναι ανεπαίσθητες. Παρόλα αυτά, την όγδοη εβδομάδα, οι κινήσεις είναι ορατές στον υπέρηχο.

Το στήθος σας εξακολουθεί να μεγαλώνει προκειμένου να προετοιμαστεί για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Μην εκπλαγείτε αν χρειαστείτε μέχρι και δύο νούμερα μεγαλύτερο σουτιέν, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο σας μωρό!

 

Τα υπόλοιπα συμπτώματα συνεχίζουν να επιμένουν. Εκτός από την αυξημένη αίσθηση της όσφρησης, που συχνά συμβαδίζει με την αποστροφή προς συγκεκριμένα τρόφιμα, πιθανώς να βιώσετε και πρωινές ναυτίες. Ένα 3% μάλιστα των γυναικών ίσως χρειαστεί να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, που ονομάζεται υπερέμεση της εγκυμοσύνης, μια σοβαρή μορφή πρωινής ναυτίας που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, απώλεια βάρους και άλλες επιπλοκές. Φροντίστε, επομένως, να ενυδατώνεστε επαρκώς και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πιείτε ούτε νερό χωρίς να κάνετε εμετό, έχετε χάσει βάρος και αισθάνεστε αδυναμία.

 

Άλλα συμπτώματα που είναι πιθανό να εμφανιστούν είναι το φούσκωμα, οι πονοκέφαλοι, οι κολπικές εκκρίσεις λευκού χρώματος, ενώ τα παράξενα όνειρα θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα. Για να τα αποφύγετε, εστιάστε στη βελτίωση του ύπνου, υιοθετώντας μια καλή ρουτίνα κατάκλισης και αφύπνισης.

 

Με την επιστημονική υποστήριξη του ΜΗΤΕΡΑ