Η κορύφωση της αγωνίας και η προετοιμασία του ζυγωτού για την εμφύτευση είναι τα ορόσημα της 3ης εβδομάδας

Η 3η εβδομάδα κύησης σηματοδοτεί την κορύφωση της αγωνίας: είναι η στιγμή που σκέφτεστε πότε πρέπει να γίνει το τεστ κύησης και αν θα βγει θετικό. Αυτή η «αναμονή των δύο εβδομάδων», το διάστημα μεταξύ ωορρηξίας και αναμενόμενης περιόδου, εντείνεται από τις αδιόρατες αλλαγές που αρχίζουν να συμβαίνουν στο σώμα. Κάνετε λίγη υπομονή! Η διενέργεια τεστ κύησης συστήνεται την πρώτη ημέρα καθυστέρησης, οπότε λιγοστεύουν οι πιθανότητες ψευδούς αποτελέσματος.

Στην τρίτη εβδομάδα, το ζυγωτό έχει εξελιχθεί σε βλαστοκύστη, μια μικρή σφαίρα από εκατοντάδες κύτταρα που ξεκινά για την εμφύτευσή του στο ενδομήτριο. Το εξωτερικό στρώμα κυττάρων θα γίνει ο πλακούντας και το εσωτερικό το έμβρυο. Για να τα καταφέρει, το ζυγωτό αποβάλλει το εξωτερικό του περίβλημα και ετοιμάζεται να δεχθεί τα θρεπτικά συστατικά που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί. Πρόκειται για τη διαδικασία της εκκόλαψης. Η επιτυχής εμφύτευση θα γίνει η αρχή για το δικό σας υπέροχο ταξίδι εννέα μηνών.

Εμπρός για την εμφύτευση

Ενόσω περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για το τεστ, το γονιμοποιημένο ωάριο, που πλέον ονομάζεται ζυγωτό, ξεκινά το ταξίδι του από τις σάλπιγγες προς τη μήτρα.

Τι συμπτώματα αναμένετε

Στο στάδιο αυτό, οι περισσότερες γυναίκες δεν θα αντιληφθούν κάτι μέχρι την καθυστέρηση της περιόδου. Πιθανά πρώιμα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, κράμπες, ευαισθησία στο στήθος, οξυμένη όσφρηση και κάποιες κηλίδες αίματος, είναι συνήθως ήπια και αποκαλύπτουν την προετοιμασία του σώματος για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτά τα αποτελέσματα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.

Με την επιστημονική υποστήριξη του ΜΗΤΕΡΑ