Όσο πιο «καλοκουρδισμένο» είναι το γυναικείο σώμα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες σύλληψης. Ποια είναι όμως τα σημάδια που αποκαλύπτουν ότι είστε έγκυος;

Η κατάλληλη προετοιμασία του γυναικείου σώματος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή σύλληψη και την απόκτηση της οικογένειας που επιθυμείτε. Η καλή φυσική κατάσταση, η ρύθμιση τυχόν προβλημάτων υγείας, η ισορροπημένη διατροφή και η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας παράγοντες για την ομαλή σύλληψη. Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα, το μόνο που απαιτείται είναι η συνάντηση του… ωαρίου με το σπερματοζωάριο την κατάλληλη στιγμή, ώστε να επιτευχθεί η κύηση!

Η καλύτερη στιγμή για τη σύλληψη

Η πιο γόνιμη περίοδος για μια γυναίκα είναι οι τρεις μέρες πριν την ωορρηξία. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα παρατηρούνται αλλαγές στο γυναικείο σώμα, όπως στη βασική θερμοκρασία του σώματος, ευαισθησία στο στήθος, ήπιες κράμπες και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ταξιδεύει μέσω της σάλπιγγας, όπου μπορεί να συναντήσει το σπέρμα και να γονιμοποιηθεί. Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει στη μέση ενός κύκλου 28 ημερών.

Με την σεξουαλική επαφή κατά την ωορρηξία, πραγματοποιείται η γονιμοποίηση του ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο από τα περίπου 250 εκατομμύρια που περιλαμβάνονται σε μια και μόνο εκσπερμάτιση. Το γονιμοποιημένο ωάριο χρειάζεται τρεις ή τέσσερις ημέρες για να ταξιδέψει από τη σάλπιγγα στη μήτρα και αφού εισέλθει, μια ή δύο μέρες αργότερα θα ξεκινήσει να εισχωρεί στην πλούσια επένδυση της μήτρας, όπου το νεοσχηματισμένο έμβρυο συνεχίζει να αναπτύσσεται και να διαιρείται.

Με ποιο τρόπο θα καταλάβετε ότι είστε έγκυος;

Tο πρώτο αδιαμφισβήτητο σημάδι εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Όταν η έμμηνος ρύση δεν έρχεται στην ώρα της, αυτό που θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη είναι ένα τεστ κύησης, αλλά και η επίσκεψη στον γιατρό σας.

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχει γίνει η σύλληψη

Εκτός από την καθυστέρηση στην περίοδο, υπάρχουν και άλλα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, όπως κολπικές βλεννώδεις εκκρίσεις, οι ήπιες κράμπες, η αυξημένη σεξουαλική ορμή αλλά και αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης και οι αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας.

Τα δύο πιο χαρακτηριστικά σημάδια

Ενδεχομένως η αυξανόμενη ευαισθησία στο στήθος, αλλά και η συχνουρία να αποτελούν – μαζί με την καθυστέρηση της περιόδου – τα πλέον χαρακτηριστικά σημάδια ότι είστε έγκυος.

Συγχαρητήρια, σε περίπου 40 εβδομάδες από τώρα θα κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας!

 

Με την επιστημονική υποστήριξη του ΜΗΤΕΡΑ