«Η διστακτικότητα αφορά όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Θα έλεγα ότι οφείλεται σε ωχαδελφισμό, δυσκολία στην προσβασιμότητα και κυρίως στον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών. Είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια», εξήγησε ο καθηγητής.
Ο αρνητισμός έχει πιο βαριά έννοια, είναι η απόλυτη άρνηση απέναντι στον εμβολιασμό και αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι που αντιμετωπίζεται, όπως είπε ο ειδικός.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της ψυχολογίας όσων διστάζουν ή αρνούνται το οποίο όμως είναι μελετημένο μόνο στο 12% των κατοίκων της γης, άρα δεν μας δίνει την πλήρη εικόνα, και επικαλέστηκε στοιχεία από σχετικό βιβλίο που δίνει κάποιες απαντήσεις.
«Οι Έλληνες είναι στην 55η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη με το IQ. Έχουν κατά μέσο όρο 90, όταν η βάση είναι το 100. Αυτό σημαίνει πως 1 στους 8 Έλληνες δεν καταλαβαίνει τα δεδομένα που του παρουσιάζονται και συνεπώς πρέπει να μάθει να εμπιστεύεται όσους γνωρίζουν. Συγκαταβατικότητα, ευγένεια και ειλικρίνεια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση από όλους εμάς τους ειδικούς για να ενημερώνουμε όσους διστάζουν και όσους είναι αρνητικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Η καλύτερη επένδυση σε μια χώρα είναι στην ανάπτυξη εμβολίων. Για κάθε ένα δολάριο επένδυση, η απόδοση είναι έως και 40 ευρώ.
«Αυτό σε συνδυασμό με τη στάση μας απέναντι στους πολίτες που διστάζουν ή αρνούνται, θα μας επιτρέψει να χτίσουμε την εμβολιαστική κουλτούρα των πολιτών μας», κατέληξε ο κ. Χρούσος.
Διαβάστε ακόμη:
Sibilia Quilici: Πόσο εφικτή είναι η καθολική πρόσβαση στον δια βίου εμβολιασμό