Ο κ. Θηραίος αναφέρθηκε σε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που συμβάλουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και στον τρόπο που αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν και βελτιωθούν.
«Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί από μόνη της ένα βασικό δείκτη υπηρεσιών υγείας» ξεκίνησε την ομιλία του ο κύριος Θηραίος.
Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δε, εξήγησε ότι στα παιδιά και τους εφήβους η εικόνα είναι σχετικά καλή. Έχει όμως διαπιστωθεί ένα κενό στο κομμάτι της κάλυψης των ενηλίκων. Επομένως πρέπει να διερευνηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης και αντιστοίχως να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για το κλείσιμο της ψαλίδας που παρατηρείται.
Στους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας, η προσβασιμότητα και οι ισότιμες υπηρεσίες προς όλους αναμφίβολα παίζουν ρόλο εξήγησε ο γιατρός. Απαιτούνται μετρήσεις, δείκτες και πλήθος ακόμη παραγόντων που επηρεάζουν τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
«Ολες οι μελέτες δείχνουν ότι παίζει ρόλο κλειδί ο επαγγελματίας υγείας – με τυχόν όρια και περιορισμούς ίσως» σχολίασε ο κ. Θηραίος αναφερόμενος στην προηγούμενη ομιλία του κ. Κυριόπουλου.
Το παράδειγμα των δομών
Παρότι στις δομές υγείας υπάρχουν και εφαρμόζονται πολλά εργαλεία αυτά, σύμφωνα με τον κ. Θηραίο, δεν βοηθούν πάντα στην καλύτερη αποτύπωση της πορείας του εμβολιασμού και τυχόν διορθωτικών κινήσεων που πρέπει να γίνουν. Ο ειδικός αναφέρθηκε στο παράδειγμα των BI forms όπου κάθε μήνα οι υπηρεσίες υγείας μετρούν μέσω ειδικής φόρμας τον αριθμό εμβολιασμών. Ωστόσο όπως είπε ο κύριος Θηραίος αυτό το εργαλείο δεν αποτυπώνει την καλύτερη κατανόηση του ποσοστού εμβολιασμού και τυχόν διορθωτικών κινήσεων που πρέπει να γίνουν, καθώς είναι ένα καθαρά αριθμητικό εργαλείο.
Από την άλλη μεριά το μητρώο είναι ένα εργαλείο πιο χρήσιμο σύμφωνα με τον γιατρό, ενώ φαίνεται ότι και η απόδοση (performance) του προσωπικού γιατρού μπορεί επίσης να συνδεθεί με τους δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
Στον κατάλογο των χρήσιμων εργαλειών που συμβάλουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας ο κύριος Θηραίος προσθέτει και τις διαθέσιμες κατευθυντήριες οδηγίες που βοηθούν στην καλύτερη φροντίδα των χρονίως πασχόντων όπως οι διαβητικοί ασθενείς και βοηθούν τον προσωπικό γιατρό στο έργο του.
Ακόμη ο ειδικός αναφέρθηκε στα εργαλεία (ερωτηματολόγια) που χρησιμοποιούνται ερευνητικά για την αξιολόγηση των εμπειριών των ασθενών στο πλαίσιο πανεπιστημιακών μελετών, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «απλά πράγματα που αφορούν τη διαδικασία όπως η προσβασιμότητα του ίδιου του γιατρού στα εμβόλια επίσης παίζουν ρόλο στις αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας».