*Γράφει ο Βασίλης Τσακίρογλου

Την αισιοδοξία του για την πορεία του συστήματος δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε πάνελ της Ημερίδας του ygeiamou.gr για τον Εμβολιασμό. Σε μια συζήτηση για το μέλλον της υγείας στη χώρα μας με συνομιλητές τον καθηγητή ιατρικής Γκίκα Μαγιορκίνη και τη δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος και διευθύντρια του ygeiamou.gr Παναγιώτα Καρλατήρα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «το ΕΣΥ δεν καταρρέει! Μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά λειτουργεί -και θα πάμε ακόμη καλύτερα στο μέλλον».

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία, έναν θεσμό που ο ίδιος εμπνεύστηκε και εργάζεται συστηματικά για την επιτυχή εφαρμογή του. Όπως είπε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης «το ζήτημα είναι πάρα πολύ περίπλοκο, χρειάζεται να επιλυθούν πολλά πρακτικά προβλήματα με τη διαχείριση και τη σειρά των χειρουργείων κ.λπ. Ωστόσο, έχουμε αναπτύξει τις απαραίτητες ψηφιακές πλατφόρμες και μπορώ να πω ότι από το τέλος Νοεμβρίου το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί. Τα απογευματινά χειρουργεία ήταν, ομολογώ, δική μου ιδέα και χρειάστηκε να πείσω την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό. Όμως, είμαι βέβαιος ότι πάμε καλά και θα καταφέρουμε να κάνουμε 37.000 χειρουργικές επεμβάσεις μέσα στον επόμενο χρόνο, σε έναν μεγάλο αριθμό νοσοκομείων ανά την Ελλάδα».

Επίσης, κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό στην έως τώρα θητεία του ως Υπουργού Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «είμαι υπερήφανος, διότι στο σύντομο χρόνο που είχα στη διάθεσή μου, έχω εκπληρώσει ένα βασικό κομμάτι της αποστολής μου, να αποκαταστήσω την τάξη στα οικονομικά της υγείας. Συγκεκριμένα, θα πω ενδεικτικά ότι φέτος, για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια, έχουμε χαμηλότερη δαπάνη για το clawback. Στα δημόσια νοσοκομεία, δεν ζητάμε λεφτά από το κράτος για να κλείσουμε το χρόνο. Παρομοίως και για τα έξοδα των διαγνωστικών εξετάσεων, έχουμε πετύχει μεγάλη μείωση σε σχέση με το παρελθόν. Οπότε θεωρώ πως, από αυτή την άποψη τουλάχιστον, πάμε καλά».

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα σχόλια του κ. Γεωργιάδη σε σχέση με τις δυνατότητες απόκρισης του ελληνικού συστήματος δημόσιας υγείας σε μια υποθετική περίπτωση όπου μια εκτεταμένη καταστροφή, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πρόσφατα στη Βαλένθια, θα συνέβαινε στην Ελλάδα.

Επ’ αυτού ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «στη Θεσσαλία, όταν ενέσκηψε ο Ντάνιελ, η ποσότητα του νερού που έπεσε ήταν υπερδιπλάσια αυτής που είχαν στη Βαλένθια. Δεν θα πω ότι δεν έγιναν καταστροφές, αλλά το γεγονός ότι εμείς είχαμε 17 νεκρούς ενώ στην Ισπανία δεν ξέρουν ακόμη πόσα είναι τα θύματα -και μιλάμε για ένα κράτος με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τις δικές μας- λέει πολλά για το πώς αντεπεξήλθαμε εμείς. Τα πήγαμε πολύ καλύτερα, γιατί λειτούργησε το 112. Στείλαμε μήνυμα στον κόσμο να μείνει στο σπίτι του, γιατί εάν έβγαινε στο δρόμο κινδύνευε να πνιγεί. Και αυτό έγινε. Στείλαμε ελικόπτερα και πήραμε όσους είχαν ανάγκη απομάκρυνσης.

» Ο ΕΟΔΥ και όλες οι υπηρεσίες λειτούργησαν με απίστευτη ταχύτητα στη θεομηνία Ντάνιελ, παρόλον ότι αυτό που ακολούθησε της καταιγίδας ήταν πολύ επικίνδυνο από την άποψη των μολυσματικών ασθενειών. Κι έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. Θυμίζω, δε, ότι μετά από την Ελλάδα, ο Ντάνιελ πήγε στη Λιβύη. Εκεί είχαν 20.000 νεκρούς. Δεν ωραιοποιώ καμία κατάσταση, γιατί υπάρχουν πολλά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Αλλά δεν υιοθετώ την προσέγγιση της μιζέριας. Έχουμε την τάση να οικτίρουμε τον εαυτό μας, είναι στοιχείο του χαρακτήρα των Ελλήνων. Αλλά η Ελλάδα έχει καταφέρει, στα 200 χρόνια της ιστορίας της ως ανεξάρτητου κράτους, να ξεπεράσει τη φτώχεια, την αμορφωσιά, τη μιζέρια και να συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των πλέον προηγμένων κρατών του κόσμου».

«Καλή επιτυχία στον επόμενο»

Σχετικά με τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η δική του προσέγγιση, κατ’ ανάγκην, είναι ρεαλιστική και υπαγορεύεται κυρίως και κατεξοχήν από τις τρέχουσες ανάγκες: «Εμείς προσπαθούμε να θεραπεύσουμε παθογένειες του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις του σήμερα. Προφανώς και μας απασχολεί το ευρύτερο μέλλον, αλλά δεν νομίζω πως αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιο κράτος, στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, που να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για το απώτερο μέλλον. Επομένως, εμείς παλεύουμε με το σήμερα. Για το αύριο, δεν μπορώ παρά να ευχηθώ καλή τύχη στον επόμενο υπουργό Υγείας -αν και κάνω ό,τι μπορώ για να τον διευκολύνω στο έργο του».

Ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε ένα παραστατικό παράδειγμα, προκειμένου να δείξει τον ιλιγγιώδη ρυθμό της επιστημονικής προόδου στον κλάδο της ιατρικής -και, ταυτόχρονα, τα προβλήματα νέου τύπου που ανακύπτουν. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο Υπουργός «υπάρχει σήμερα θεραπεία για τη μεσογειακή αναιμία. Μπορεί κάποιος, ο οποίος βασανίζεται με μεταγγίσεις και ό,τι άλλο συνεπάγεται η νόσος του, να θεραπευτεί πλήρως. Μόνο που αυτή η θεραπεία κοστίζει 2,5 εκατ. δολάρια. Στην Ελλάδα έχουμε 26.000 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Εμείς θέλουμε όσο τίποτα να τους θεραπεύσουμε. Αλλά αντέχει ο προϋπολογισμός μια δαπάνη; Καν’ τε τον πολλαπλασιασμό, 26.000 επί 2,5 εκατ. δολ. και θα βρείτε μόνοι σας την απάντηση».

» Το μέλλον είναι συναρπαστικό, με τις κατακτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης κ.λπ. Και είναι βέβαιο ότι το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί. Τότε όμως, όταν θα ζουν οι άνθρωποι 100 χρόνια κατά μέσον όρο -κάτι που θεωρώ καλό, να μην παρεξηγηθώ- δεν θα μας αναγκάσει να μεταθέσουμε το όριο συνταξιοδότησης από τα 67 έτη; Αν ζούμε περισσότερο, δεν θα έχουμε ανάγκη και από περισσότερες εξετάσεις, περίθαλψη κ.ο.κ; Και πάλι, δεν νομίζω ότι κανένα κράτος στον κόσμο έχει πειστικές απαντήσεις για όλα αυτά. Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που έρχεται στο μέλλον και κατόπιν να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας για να το διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται».

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Τούντας: «Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες»

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Χωρίς ψηφιακά δεδομένα στην υγεία, είναι σαν να προχωράς χωρίς GPS»

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά που η χώρα μας ανταποκρίνεται στον τομέα της πρόληψης»