Ο κ. Φραγκούλης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο. «Ο ΠΟΥ βάζει τη διστακτικότητα έναντι των εμβολίων ως μια βασική απειλή», σημείωσε, τονίζοντας ότι η αύξηση της ηλικίας μειώνει την προστασία του οργανισμού.
«Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η ανοσολογική τους απόκριση εξασθενεί, κάτι που κάνει τους μεγαλύτερους σε ηλικία πιο ευάλωτους σε μολυσματικές ασθένειες. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας απαραίτητους τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς», ανέφερε σε σχέση με την ανοσολογική γήρανση.
Πλέον, τα εμβολιαστικά προγράμματα διασφαλίζουν την ανοσοποίηση σε όλες τις ηλικίες, όπως είπε ο κ. Φραγκούλης. Πώς πρέπει να διαμορφώνεται ο σχεδιασμός της διά βίου προσέγγισης στον εμβολιασμό; «Να έχουμε σοβαρή πληροφορία, ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, να γίνονται οι ανανεώσεις όποτε απαιτούνται», απάντησε ο γενικός/οικογενειακός γιατρός.
Ο προσαρμοσμένος εμβολιασμός σε κάθε ηλικία μπορεί να καλύψει τα ανοσολογικά κενά και να μειώσει την επίπτωση των ασθενειών, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Φραγκούλη. Μάλιστα, ο εμβολιασμός θεωρείται μια από τις πιο οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, με τη δυνατότητα αποτροπής εκατομμυρίων θανάτων ετησίως. Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τα Εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση.
Ο όρος «χαμένη ευκαιρία για εμβολιασμό» (MOV) αναφέρεται σε κάθε επίσκεψη σε υπηρεσίες υγείας από παιδί ή ενήλικα που πληροί τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό (δηλαδή δεν έχει εμβολιαστεί, έχει εμβολιαστεί μερικώς ή δεν είναι πλήρως ενημερωμένος με τα προγραμματισμένα εμβόλια, και δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη για εμβολιασμό), αλλά η οποία δεν καταλήγει στη χορήγηση όλων των απαιτούμενων δόσεων εμβολίου.
Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενημέρωση και παροχή εμβολίων, καθώς αποτελούν αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για τους ασθενείς τους και μπορούν να αντιμετωπίσουν τον δισταγμό απέναντι στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Φραγκούλης.
«Ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί έναν influencer», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα κίνητρα που δίνονται σε οικογενειακούς γιατρούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών τόνισε ότι είναι σημαντικά για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ προσκάλεσε σε συζήτηση για να γίνεται ο εμβολιασμός στα ιατρεία με απευθείας διανομή εμβολίων.
Γιάννης Τούντας: «Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες»
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Χωρίς ψηφιακά δεδομένα στην υγεία, είναι σαν να προχωράς χωρίς GPS»
Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά που η χώρα μας ανταποκρίνεται στον τομέα της πρόληψης»